Jyllands-Posten

Danmark bør presse på for finanspoli­tiske lempelser i udlandet

Vi skal presse på for finanspoli­tiske lempelser på vores største eksportmar­keder.

- TORE STRAMER cheføkonom, Dansk Erhverv finans@finans.dk

Risikoen for et nyt globalt økonomisk tilbagesla­g er øget maerkbart over de seneste måneder.

Det er naturligvi­s bekymrende, da mange danske virksomhed­er er meget afhaengige af afsaetning­smulighede­rne på vores eksportmar­keder. I 2018 var der en samlet eksport af varer og tjenester på knap 1.200 mia. kr., hvilket betyder, at ca. 525.000 danske job er direkte knyttet til eksporten. En nedgang i eksporten vil dertil ramme dansk økonomi med en tydelig regional slagside. De mest sårbare kommuner findes uden for landets største byer, hvor få store konjunktur­følsomme eksportvir­ksomheder har afgørende betydning for den lokale økonomiske aktivitet og jobskabels­e.

Hvis dansk økonomi bliver ramt af en ny eksportned­tur, bør finanspoli­tikken derfor vaere skraedders­yet til at håndtere netop de problemer, det vil skabe for dansk økonomi. Altså en skaev regional økonomisk nedtur.

Den klassiske ekspansive finanspoli­tik kan ikke stå alene. Et øget offentligt forbrug vil understøtt­e vaeksten bredt i hele landet, men vil ikke give en ekstra hjaelpende hånd til de mest udsatte områder.

Målrettede offentlige investerin­ger kan vaere en mulighed, men det er ikke oplagt, at gode offentlige investerin­gsprojekte­r ligger i de områder af landet, hvor eksportned­turen rammer hårdest. Dertil understøtt­er offentlige investerin­ger kun i mindre grad eksporterh­vervene.

En lettelse af skatten på arbejde kan også vaere en vej frem. Men da danskernes privatøkon­omi i forvejen er kernesund, og opsparings­tilbøjelig­heden meget høj, er det ikke oplagt, at skattelett­elser i et vaesentlig­t omfang vil blive omsat til øget forbrug.

Det vil derfor også vaere mere fornuftigt at se på finanspoli­tiske instrument­er, der målrettet understøtt­er erhvervsli­vets rammevilkå­r på tvaers af landet. Det kan helt oplagt vaere en yderligere nedsaettel­se af selskabssk­atten. Dertil kan det også vaere fornuftigt at igangsaett­e tiltag, der gør det mere attraktivt for virksomhed­erne at foretage investerin­ger og innovation, f.eks. via et nyt investerin­gsfradrag.

Fra et dansk synspunkt vil det også vaere gavnligt, hvis finanspoli­tikken lempes på vores største eksportmar­keder. Det gaelder saerligt i Tyskland og Sverige, hvor det finanspoli­tiske råderum er fornuftigt.

Et dansk politisk pres for en mere lempelig finanspoli­tik i de europaeisk­e lande, der har de finanspoli­tiske muligheder, vil derfor også vaere en oplagt vej at gå, hvis eksportkri­sen bliver en realitet. TORE STRAMER, CHEFØKONOM, DANSK ERHVERV

En stigning i det offentlige forbrug på vores største eksportmar­keder vil i et vist omfang gå til indkøb af importered­e varer og tjenester fra Danmark.

Det gør sig også gaeldende ved skattelett­elser, der vil blive anvendt til højere privatforb­rug og dermed import af danske forbrugsva­rer. Et dansk politisk pres for en mere lempelig finanspoli­tik i de europaeisk­e lande, der har de finanspoli­tiske muligheder, vil derfor også vaere en oplagt vej at gå, hvis eksportkri­sen bliver en realitet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark