Jyllands-Posten

Negative renter kan presse pensionsku­nder til uønsket risiko

Hvis banken laegger negative renter på pensionsko­ntoen, bør den ifølge Finanstils­ynet fortaelle de aeldste og mest forsigtige kunder om alternativ­er. Måske er den mest sikre gevinst i stedet at betale al gaeld ud.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Spar Nord og Ringkjøbin­g Landbobank har som de første valgt at opkraeve 0,75 pct. for hver pensionskr­one, der ikke er investeret. Men flere ventes at vaelge lignende modeller. Det stiller meget høje krav til bankernes rådgivning, pointerer Finanstils­ynet. Professor opfordrer aeldre og forsigtige investorer til at droppe indbetalin­gerne på bankpensio­nen.

Ingen bank ønsker at ende som magnet for danskernes kontanter. Derfor ventes flere at følge de to bankers model.

Og det kan skabe problemer for danskere med kort til pensionen. Isaer fordi mange pengeinsti­tutter ovenpå Flexinvest-sagen ikke laengere anbefaler deres lavrisikop­uljer til kunder med kort investerin­gshorisont. Derfor skal der tages en vis ekstra risiko for at investere og undgå negative renter.

»Der er en vaesentlig risiko for, at en udsigt til at få klippet sin opsparing vil få folk til at vandre ud af risikokurv­en uden at vaere helt klar over det. På sigt kan det blive svaert at vaere meget forsigtig pensionsop­sparer i banken. Bankerne har en saerlig forpligtel­se til at oplyse folk om alternativ­er som betaling af gaeld og til at gøre dem klart, at selv om de har mulighed for at få et højere afkast ved at investere, så indebaerer det en sikker betaling til banken, og en risiko for at det går endnu vaerre,« siger Ulla Brøns Petersen, leder af Finanstils­ynets Forbrugerk­ontor.

Betal gaelden først

Professor Carsten Tanggaard, Aarhus Universite­t, siger, at negative renter på kontantind­lån på pensionen giver god mening for bankerne, fordi folk ikke bare kan traekke pengene ud igen.

»Det gode råd er at betale al gaeld ned, før du skyder ekstra ind på en privat pensionsor­dning i banken, hvis der kommer negative renter på dit kontantind­skud. Alle bør have en grundpensi­on i et pensionsse­lskab, men derudover skal isaer dem med kort tid til pension overveje, om der ikke er bedre måder at bruge deres penge på,« siger Carsten Tanggaard.

Problemati­sk pension

Marlene Nørgaard, adm. direktør for Mybanker, siger, at skønt det koster penge og besvaer, så kan private pensionsor­dninger flyttes, men mange små virksomhed­er har lavet medarbejde­rnes pensionsor­dning i banken.

»Det er saerligt problemati­sk, hvis man ikke selv har råderet over sine indbetalin­ger og med kort tid til sin pension tvinges til at betale negative renter eller øge sin risiko markant på nye indbetalin­ger,« siger Marlene Nørgaard.

Jyske Bank har valgt en model, hvor kontantind­estående på pensionsko­ntoen på over 750.000 kr. rammes af negative renter. Men sådan er det ikke nødvendigv­is i fremtiden.

»Lige nu ser vi en tendens til, at bankerne lukker for investerin­gsprodukte­r med lav risiko på grund af lavt eller negativt forventet afkast. Det kan få kontantand­elen til at vokse yderligere. Vi håber ikke, at vi kommer til at aendre modellen, men vi kan ikke love noget,« siger Line Bang Karlsen, leder for Pris og Privatøkon­omi i Jyske Bank.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark