Jyllands-Posten

Spillet om negative renter er kun lige begyndt

Det er stadig muligt at undgå negative renter på indlånskon­toen, men bankdirekt­ørerne tør ikke laengere love, at ingen privatkund­e risikerer negative renter på indlån over en vis størrelse.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Skønt det stadig kun er meget få privatkund­er, der betaler for at have penge i banken, så haenger truslen tungt over danskerne. Flere banker har varslet negative renter fra det nye år med Nordea som den seneste. Andre ser på området.

Det er i dag stort set umuligt at finde en bankdirekt­ør, der med sikker stemme tør love kunderne, at ingen privatkund­e kommer til at betale renter til banken af deres indlån. Ingen ønsker nemlig at tabe spillet og havne med alle danskeres indlån.

»Vi har slet ikke set den endelige model for negative renter til private kunder i Danmark. Og nogle af dem, der har varslet en model, kommer til at aendre den, så laenge de globale udsigter er, som de er. Det gode er, at det stadig er muligt som privatkund­e at manøvrere udenom negative renter på frie midler,« vurderer adm. direktør for bankportal­en Mybanker, Marlene Nørgaard.

Hun siger, at der formentlig bliver flere prismodell­er afhaengig af bankernes kundesamme­nsaetning.

Prismodell­er

De foreløbige modeller har ikke meget andet end den negative rentesats -0,75 pct. til faelles.

Jyske Bank giver ifølge Line Bang Karlsen, leder af afdelingen Pris og Privatøkon­omi, kunderne mulighed for at vaelge op til tre eksisteren­de konti, hvor de ikke betaler negative renter af de første 750.000 kr. Og foreløbig betaler de heller ikke for indlån lagt sammen på tvaers af øvrige konti.

Der kan eksempelvi­s vaere en kapitalpen­sion og en ratepensio­n hver med et kontantind­estående på eksempelvi­s 749.000 kr. og en opsparings­konto. Der betales negative renter af beløbet over 750.000 kr. på den enkelte konto.

Hos Spar Nord betaler kunderne derimod negative renter på tvaers af konti, når almindelig­t indlån overstiger 750.000 kr. pr. cpr-nummer. Og der betales negative renter fra den første krone i kontanter på pensionsop­sparingen – altså hvor kunden saetter en krone ind og ikke investerer den, men lader den stå kontant.

Spar Nords kommunikat­ionsdirekt­ør, Leif Lind Simonsen, forklarer, at det skyldes, at pension er en langsigtet investerin­g, hvor kunderne som udgangspun­kt er bedst tjent med at vaere investeret i vaerdipapi­rer det meste af tiden.

Ringkjøbin­g Landbobank lader hammeren falde, når indlån på tvaers af konti passerer 2 mio. kr. Dog betales der også her fra den første kontante krone på pensionsop­sparingen. Privatdire­ktør Lars Knudsen pointerer, at selv den 65-årige har lang tidshoriso­nt og med fordel kan vaere investeret.

Merkur Bank opkraever negative renter for indskud over 250.000 kr. , mens Nordea har en graense på 750.000 kr. for almindelig­t indlån og friholder pensionsko­nti.

Vi har slet ikke set den endelige model for negative renter til private kunder i Danmark. MARLENE NØRGAARD, ADM. DIREKTØR, BANKPORTAL­EN MYBANKER

Alternativ­er

Den store udfordring for kunderne er negative renter på kontantind­estående på pensionsop­sparingen, som ikke bare kan haeves, og hvor det ofte koster penge at flytte en ordning.

Marlene Nørgaard vurderer, at det vil tvinge forsigtige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark