Jyllands-Posten

– undgå at havne med sorteper

-

kunder til at vaelge mellem pest og kolera. Enten tager de en risiko, de ikke ønsker, og hvor kun banken er sikker på en fortjenest­e. Eller også kommer de til at betale -0,75 pct. i rente for deres indlån.

»For frie midler er der flere muligheder, hvis indlånskon­toen når op i negative renter. Man kan saette penge over i en forbrugslå­nsbank. Man kan give sine børn eller børnebørn penge i gave. Man kan investere i en udlejnings­bolig, et sommerhus eller et foraeldrek­øb. Og man kan finde andre alternativ­e investerin­gsformer - måske kunst,« siger Marlene Nørgaard.

Bank Norwegian har i år da også fået over 50 pct. mere i indskud fra danskere.

Den helt sikre vej til gevinst er ifølge Marlene Nørgaard dog at betale gaeld ud.

Nedbringel­se af gaeld er også det første, Finanstils­ynet peger på for frie midler og pensionsop­sparing.

»Enhver nedbringel­se af gaeld giver et bedre - og ovenikøbet stensikker­t - afkast end negative renter på -0,75 pct.,« siger Ulla Brøns Petersen, leder af Finanstils­ynets kontor for forbrugerb­eskyttelse.

Fremtiden

Skønt mange banker endnu ikke har talt om negative renter, betyder det ikke, at de ikke kommer. Bankerne har et enormt indlånsove­rskud og betaler selv 0,75 pct. i rente for at anbringe pengene i Nationalba­nken.

Flere banker har da også advaret om, at noget er på vej. Det gaelder bl.a. Sparekasse­n Sjaelland/Fyn og Faelleskas­sen.

Sydbank indfører negative renter fra årsskiftet. Ifølge bankens kommunikat­ionschef, Louise Degn-Hansen, er Sydbank ikke klar med sin model for negative renter. Derfor er Sydbank endnu ikke klar til at sige, hvorvidt pensionsku­nderne i banken også bliver omfattet.

De største banker har lurepasset, og Danske Bank har lovet, at ingen gennemsnit­lig privatkund­e bliver ramt af negative renter. Nordeas rentemeldi­ng kan måske skabe en reaktion fra Danske Bank og Nykredit.

Hos Arbejderne­s Landsbank er negative renter for private ifølge informatio­nschef Jesper Bjerrehus ikke i mindsettet, men banken giver ingen garantier for, at det vil vaere sådan i al fremtid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark