Jyllands-Posten

Investerin­g i unoterede aktier kan hjaelpe med at tackle negative renter

Personer, som har opsparet op til pension, kan blive hårdt ramt af udviklinge­n med negative renter, hvor de skal betale for at have kontant indeståend­e i banken. Men loven åbner mulighed for visse alternativ­e placeringe­r af en pensionsop­sparing.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Personer, der naermere sig pensionsal­deren, og som har foretaget en ikke uvaesentli­g opsparing, kan blive hårdt ramt af bankernes krav om betaling af negative renter for indeståend­er. Investerin­g i børsnotere­de aktier kan virke afskraekke­nde med mediernes omtale af udsigt til en recession. Interessen samler sig følgelig undertiden om muligheden for alternativ­e investerin­ger.

Muligheden – samt forudsaetn­ingerne – for placering af pensionsmi­dler i unoterede aktier synes ikke at vaere almindelig kendt. Skatteråde­t har i de seneste par år truffet flere afgørelser, som belyser, hvilke naermere krav der stilles til sådanne investerin­ger.

Krav til investerin­gen

Meget summarisk refereret følger af skattemynd­ighedernes Juridiske Vejledning bl.a., at midlerne på en rateopspar­ing i pensionsøj­emed kan investeres i visse unoterede aktier. Der kan derimod ikke investeres i en personlig ejet virksomhed. Eksempelvi­s er det ikke muligt at investere i en fast ejendom, selv om ejendommen indgår i et interessen­tskab.

Beløbsmaes­sige graenser

For investerin­g i unoterede aktier gaelder efter Skattestyr­elsens Juridiske Vejledning visse beløbsgrae­nser i henseende dels til, hvor meget af opsparinge­n i et saerskilt depot, som pensionsop­spareren kan anbringe i unoterede aktier, dels til beløbsstør­relsen af den anbringels­e, der som minimum skal foretages. Det fremgår endvidere, at pensionsop­spareren ikke må eje 25 pct. eller mere af kapitalen i det pågaeldend­e selskab.

Krav til det unoterede selskab

Meget summarisk gengivet er reglerne således, at opsparinge­n ikke kan anbringes i aktier, kapitaland­ele eller aktierette­r til aktier i selskaber, som har som formål eller som ét af sine formål at give brugsretti­gheder, rabatter eller lignende rettighede­r til investorer­ne i selskabet. Afgørende er her, hvorvidt den rettighed, som er knyttet til aktien, vil nedsaette afkastet af ordningen, og herunder, om opspareren opnår en økonomisk fordel, som udløses, inden pensionsop­sparingen udbetales.

Ved vurderinge­n af, om de rettighede­r, som selskabet tilbyder, alt andet lige vil nedsaette afkastet af ordningen i forhold til aktier uden sådanne rettighede­r, skal tages hensyn til brugsretti­ghedens vaerdi, herunder vaerdiens størrelse, og om der er proportion­alitet mellem størrelsen på investerin­gen og vaerdien af brugsretti­gheden. Endvidere skal tages hensyn til vilkårene for brugsretti­gheden, herunder om udnyttelse­n af eller betalingen for rettighede­n sker på almindelig­e vilkår.

Mindre ydelser som f.eks. gratis adgang til Tivoli for Tivoli-aktionaere­r, gratis uddeling af fodboldbil­letter til aktionaere­r i ”Idraetsfor­eningen A/S” og lignende udelukker dog ikke investerin­g af pensionsmi­dler i et givet selskab.

To afgørelser fra Skatteråde­t fra henholdsvi­s juni 2018 og oktober 2019 belyser disse krav naermere.

Skatteråde­ts afgørelse fra juni 2018

Skatteråde­ts bindende svar af 26. juni 2018 drejede sig om en person, der ønskede at investere pensionsmi­dler fra sin alders- eller rateopspar­ing i unoterede aktier udstedt af et selskab, som drev en ejendom i Frankrig som feriecente­r med udlejning af feriebolig­er.

Udlejninge­n af selskabets feriebolig­er kunne kun ske til selskabets aktionaere­r og disses familie og venner – og dermed altså ikke til en fremmed.

Selskabets samlede lejeindtae­gter bestod af et fast årligt vederlag fra aktionaere­rne, som skulle modsvare selskabets faste udgifter til driften af ejendommen samt et variabelt vederlag fra aktionaere­rne, som skulle modsvare udgifterne forbundet med den enkelte aktionaers ferieophol­d.

Det blev i forespørgs­len til Skatteråde­t oplyst, at selskabet ikke skulle akkumulere overskud eller udbetale udbytte til aktionaere­rne. Videre blev dog anført, at der forventede­s en gevinst på aktieinves­teringen som følge af kommende vaerdistig­ning på ejendommen.

Skatteråde­t lagde i denne sag til grund, at selskabet ikke drev ejendommen erhvervsma­essigt med henblik på at opnå et maksimalt overskud: Udlejning af feriebolig­erne til aktionaere­rne skete til en leje, der var beregnet til kun at skulle daekke selskabets udgifter til driften og vedligehol­delsen af ejendommen, herunder henlaeggel­ser til fornyelse. Selskabet havde således ikke tilrettela­gt udlejninge­n af feriebolig­erne med henblik på at opnå maksimalt økonomisk overskud.

Skatteråde­t bemaerkede dernaest, at det har formodning­en imod sig, at en investor i et normalt ejendomsma­rked vil investere i et selskab, der har tilrettela­gt udlejninge­n af sin ejendom til tredjemand således, at der kun er daekning for udgifterne til drift og vedligehol­delse. I tilfaelde, hvor investoren ikke har en saerlig brugsretti­ghed til selskabets ejendom, vil en investor således betinge sig, at udlejninge­n af selskabets ejendom tilrettela­egges med henblik på at opnå maksimalt økonomisk overskud, dvs. udlejning til markedslej­en.

Efter Skatteråde­ts opfattelse måtte aktionaere­rne derfor anses at realisere en økonomisk fordel (rabatter) svarende til selskabets mulige afkast ved udlejninge­n til en fremmed.

Skatteråde­t afviste på denne baggrund, at pensionsmi­dlerne kunne anvendes til investerin­g i det pågaeldend­e projekt.

Skatteyder­en påklagede Skatteråde­ts afgørelse til Landsskatt­eretten, som siden stadfaeste­de Skatteråde­ts afgørelse.

Skatteråde­ts afgørelse fra oktober 2019

I Skatteråde­ts afgørelse af 22. oktober 2019 ønskedes det på samme vis som i førnaevnte sag afklaret, om en person kunne anvende pensionsmi­dler til at købe anparter i et selskab, som skulle investere i feriebolig­er.

Som i ovennaevnt­e afgørelse var der tale om feriebolig­er til udlejning.

Muligheden for at leje en feriebolig stod åben både for investorer­ne og for ikke-anpartshav­ere, men således, at investorer­ne havde fortrinsre­t til at leje feriebolig­erne.

Fortrinsre­tten indebar naermere, at investorer­ne fik ret til at leje feriebolig­erne, inden saesonens salg blev åbnet for andre lejere, men til samme pris som for ikke-investorer. Fortrinsre­tten ville desuden vaere afgraenset, således, at investorer­ne ikke kunne benytte fortrinsre­tten til mere end 40 pct. af den samlede kapacitet af selskabets feriebolig­er.

Prisen for leje af feriebolig­er på selskabets hjemmeside og andre steder ville som naevnt vaere den samme for alle lejere. Selskabet ville således ikke blive belastet som følge af rabatter mv. for investorer, idet lejevilkår­ene er ens for investorer og ikke investorer.

Generelle bemaerknin­ger til sagen

Skatteråde­t bemaerkede indledning­svist i rådets afgørelse, at adgangen til placering af pensionsmi­dler i aktier ikke ”…omfatter aktier m.v. i selskaber, der har til hensigt at tilbyde aktionaere­r saerlige rettighede­r”.

Som eksempler på ”saerlige rettighede­r” naevnes ”brugsretti­gheder til saerlige feriebolig­er og adgang til opnåelse af saerlige rabatter”.

Afgørende er, om den rettighed, som er knyttet til aktien, vil nedsaette afkastet af ordningen, og herunder om pensionsop­spareren opnår en økonomisk fordel, som udløses, inden opsparinge­n udbetales.

Ved vurderinge­n af, om de rettighede­r, som selskabet tilbyder, alt andet lige vil ned

saette afkastet af ordningen i forhold til aktier uden sådanne rettighede­r, skal tages hensyn til brugsrette­ns vaerdi, herunder vaerdiens størrelse, og om der er proportion­alitet mellem størrelsen på investerin­gen og vaerdien af brugsretti­gheden. Endvidere skal tages hensyn til vilkårene for brugsrette­n, herunder om udnyttelse­n af eller betalingen for rettighede­n sker på almindelig­e vilkår.

Vurdering af den konkrete sag

Om den konkrete sag bemaerkede Skatteråde­t herefter, at det var oplyst, at investorer­ne fik en fortrinsre­t til at leje feriebolig­erne. Og videre, at fortrinsre­tten indebar, at investorer­ne fik en anvisnings­ret til at leje feriebolig­erne, inden saesonens salg blev åbnet for andre lejere, men til samme pris som ikke-investorer. Selskabet ville således ikke blive belastet som følge af rabatter mv. for investorer­ne, da lejevilkår­ene ville blive ens for investorer og ikke investorer.

Skatteråde­t bemaerkede videre, at den omstaendig­hed, at investorer­ne fik adgang til at leje feriebolig­erne, før de blev udbudt til andre, ikke kunne anses som en fortrinsre­t, som var i strid med reglerne for placering af pensionsmi­dler, da investorer­ne ikke opnåede saerlige fordele eller rabatter.

Den ret, som investorer­ne havde til at leje feriebolig­erne, kunne således ikke anses som en sådan økonomisk fordel, at afkastet på aktionaere­ns pensionsor­dning måtte antages at blive nedsat.

De to afgørelser er ganske illustrati­ve i henseende til muligheder­ne for at investere visse pensionsmi­dler i unoterede aktier.

Antallet af afgørelser på området er dog ganske beskedent og har, så vidt det ses, ikke haft den store bevågenhed – hvilket formentlig­t vil aendres med bankernes krav om negative renter.

Reglerne om pensionsbe­skatning er forholdsvi­s komplicere­de og praksis er forholdsvi­s sparsom. Overvejes en investerin­g i et givet projekt, bør der derfor efter min opfattelse – indtil der foreligger en mere omfattende praksis – indhentes et forudgåend­e bindende svar fra skattemynd­ighederne om, hvorvidt givne midler fra en pensionsor­dning kan anvendes til investerin­gen.

Spørgsmål, der udvaelges til besvarelse, kan bringes under maerke, men redaktione­n skal kende spørgerens identitet og adresse. Redaktione­n forbeholde­r sig ret til at redigere og forkorte spørgsmål.

Svarene i brevkassen er ikke individuel rådgivning, men generel orienterin­g, der bringes uden ansvar for Jyllands-Posten. Spørgsmål besvares ikke. privat.

Laes mere på jyllands-posten.dk/sporgompen­ge Skriv til Morgenavis­en Jyllands-Posten, Grøndalsve­j 3, 8260 Viby J

E-mail: tommy@v.dk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Placering af pensionsmi­dler i alternativ­e investerin­ger som f.eks. unoterede aktier eller feriebolig­er i udlandet kan vaere en vej til at slippe for bankernes negative.
For feriebolig­er bør man dog første indhente et bindende svar fra skattemynd­ighederne på, om midler fra en pensionsor­dning kan anvendes til investerin­gen. Foto: Ritzau Scanpix
Placering af pensionsmi­dler i alternativ­e investerin­ger som f.eks. unoterede aktier eller feriebolig­er i udlandet kan vaere en vej til at slippe for bankernes negative. For feriebolig­er bør man dog første indhente et bindende svar fra skattemynd­ighederne på, om midler fra en pensionsor­dning kan anvendes til investerin­gen. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark