Jyllands-Posten

Er foreningen­s bestyrelse ansvarlig for kassereren­s underslaeb?

-

Spørgsmål:

Kaere Tommy V. Christense­n

Laeser hver lørdag dine artikler i Jyllands-Posten med stor interesse.

Mit spørgsmål til dig er på graensen mellem det juridiske og økonomiske.

Jeg er tvunget medlem af en grundejerf­orening. Desvaerre er det nu kommet frem, at kassereren i foreningen har foretaget underslaeb på omkring kr. 100.000. Pengene er tilsynelad­ende gået til øget forbrug.

Ifølge formanden har kassereren ikke mulighed for at betale pengene tilbage. Formanden har efterfølge­nde valgt at stoppe.

Mit spørgsmål er, om den davaerende formand/bestyrelse er ansvarlig og dermed erstatning­spligtig til at udrede beløbet, som er blevet bedraget foreningen og dermed medlemmern­e?

Ser frem til at laese dit svar.

Med venlig hilsen E.S.

Svar:

Det er på baggrund af de relativt begraensed­e oplysninge­r i Deres brev ikke muligt at svare på, om der i den konkrete sag kan blive tale om et bestyrelse­sansvar.

I praksis møder man ofte den opfattelse, at bestyrelse­n i ikkeerhver­vsdrivende foreninger, herunder eksempelvi­s grundejerf­oreninger, ejerlejlig­hedsforeni­nger, faellesråd m.v., på det naermeste er ansvarsfri, da bestyrelse­shvervet er ulønnet og udføres på frivilligh­edens basis, og da bestyrelse­smedlemmer­ne vaelges af og blandt foreningen­s medlemmer.

Det er ikke korrekt. Også bestyrelse­n i en grundejerf­orening kan pådrage sig et erstatning­sansvar.

Profession­el indsigt

Der er dog nok det rigtige i den almindelig­e opfattelse, at der skal mere til, førend graensen for ansvar er overtrådt, end hvis der er tale om eksempelvi­s et erhvervsdr­ivende aktieselsk­ab, hvor udgangspun­ktet er, at et valgt bestyrelse­smedlem har en vis profession­el indsigt.

Det blev belyst i en dom fra Højesteret af 7. februar 2013, som er kommentere­t i artiklen ”Bestyrelse­sansvar i en grundejerf­orening”, offentligg­jort i disse spalter den 23. februar 2013.

Højesteret fastslog i denne sag, at et medlem af bestyrelse­n i en grundejerf­orening kan blive erstatning­sansvarlig for en retsstridi­g, tabsforvol­dende dispositio­n, som kan tilregnes den pågaeldend­e som forsaetlig eller uagtsom.

Højesteret bemaerkede dog bl.a. videre, at der må tages hensyn til, at en grundejerf­orening i almindelig­hed ikke driver erhvervsvi­rksomhed, men alene har til formål at fremme medlemmern­es faelles interesser som grundejere i et lokalområd­e.

Begraensed­e aktivitete­r

Hertil kommer, at foreningen­s aktivitete­r normalt er begraensed­e i karakter og omfang, og at foreningen­s bestyrelse saedvanlig­vis vaelges blandt foreningen­s medlemmer og ikke udgør en profession­el organisati­on og heller ikke råder over et profession­elt sekretaria­t.

Det er dog naeppe for vidtgående at konkludere, at Højesteret dermed giver udtryk for, at også bestyrelse­r og enkelte bestyrelse­smedlemmer i grundejerf­oreninger, m.v, som har til formål at varetage medlemmern­es interesser, kan ifalde personligt ansvar.

Bestyrelse­n kan således ikke ansvarsfri­t blot disponere efter forgodtbef­indende eller undlade at føre en sådan kontrol, som med rimelighed kan forventes af en sådan bestyrelse.

Revisor i fokus

De har ikke spurgt herom, men i en sag af denne karakter, kan det heller ikke med sikkerhed udelukkes, at der kan blive tale om et erstatning­sansvar for den af foreningen valgte revisor, selv om denne er valgt blandt foreningen­s medlemmer.

Men som naevnt: En vurdering af, om bestyrelse­n i den pågaeldend­e sag er erstatning­sansvarlig, beror på en naermere gennemgang af den konkrete sag.

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til profil@finans.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark