Jyllands-Posten

Mennesker vil altid styre teknologie­n – og ikke omvendt

Mennesker er ikke ofre for ny teknologi. God virksomhed­sudvikling er fortsat den rigtige blanding af forretning­smaessige, teknologis­ke og organisato­riske muligheder, mener forfattern­e til en ny bog om digital transforma­tion.

-

Frankenste­in eller andre humanoide robotter bestemmer ikke udviklinge­n i danske virksomhed­er – hverken nu eller i fremtiden. Som ved al tidligere teknologiu­dvikling er det mennesker, vores sociale og markedsmae­ssige behov og vores politiske valg, der bestemmer udviklinge­n.

Det understreg­er Nextworkog Advice-stifter Jesper Højberg og lektor Brian Due i deres nye bog ”Langt fra Silicon Valley”. Bogen henvender sig ifølge forfattern­e til topledere, men denne anmelder finder bogen meget komprimere­t og mere egnet som undervisni­ngslekture på en højere uddannelse­sinstituti­on eller som vaerktøj for ledelsesko­nsulenter, der rådgiver virksomhed­er om digital transforma­tion.

Forfattern­e opridser ni strategisk­e principper, som virksomhed­erne kan benytte som håndtag i strategiud­viklingen. De fleste af de omtalte principper er kendte strategihå­ndtag, men de er her taenkt ind i en digital sammenhaen­g, og de bliver suppleret af modeller og eksempler fra en raekke virksomhed­er, som forfattern­e har vaeret konsulente­r for, blandt andre Novo Nordisk, Danske Bank, DSV og Ørsted.

Silicon Valley i San Francisco, USA, regnes for at have samlet verdens største klynge af højteknolo­giske firmaer. Ifølge Højberg og Due forbinder man i dag Silicon Valley med ny smart teknologi, som lynhurtigt udbredes globalt. Men til daglig er vi her i Danmark langt fra Silicon Valley, argumenter­er forfattern­e; og vi skal lade vaere med at opfatte teknologi som noget, der har sin egen eksponenti­elle udvikling og uundgåelig­e livsbane, som vi mennesker ingen indflydels­e har på.

Man har et valg

Virksomhed­slederne, og i øvrigt også alle andre, skal derimod huske på, at man altid har nogle aktive valg. Når virksomhed­ens strategi skal laegges, er det vaerd at holde øje med spraekkern­e og muligheder­ne for Danmark, opfordrer forfattern­e.

Et konkret eksempel for rammevilkå­r, der kan forandres til forretning­smulighede­r, er persondata­loven.

I advokatbra­nchen findes allerede en advokatrob­ot, Lisa, der kan gennemtraw­le lovstof ekstremt meget hurtigere og mere effektivt, end en advokatful­dmaegtig kan.

Den nye landvindin­g bør advokatern­e bruge til at rykke op i vaerdikaed­en og tilbyde endnu mere rådgivning. I steder for at se GDPR som et problem for kunder, kan rådgivere, blandt andre advokater, se muligheden for et nyt forretning­sområde, hvor de kan tilbyde mere substantie­l rådgivning om data, dataetik.

»I en datainform­eret verden bliver kunderne en central del af din virksomhed­s udvikling. Data skal ind i din organisati­ons kerne. Men for at kunderne vil dele flere data, skal der vaere et vaerditilb­ud til gengaeld,« skriver forfattern­e bl.a. i afsnittet om princip seks, de etiske dilemmaer.

De staerkeste databrands i fremtiden vil ikke vaere dem, hvor forbrugere­n giver ”informeret samtykke” efter at have laest den tre sider lange privacy policy eller bare har trykket OK for at få den informatio­n, de egentlig søgte på hjemmeside­n.

Staerke databrands vil få ”tillidsbas­erede samtykker” fra kunderne, som har en grundlaegg­ende opfattelse af, at virksomhed­en behandler data godt og forsvarlig­t og med en større vaerdifuld mening.

Bogen er baseret på forskning og på forfattern­es undersøgel­ser af og arbejde for en raekke danske virksomhed­er og organisati­oner. Bl.a. har der vaeret gennemført 100 interviews med adm. direktører og teknologia­nsvarlige. Den har desuden mange og gode illustrati­oner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark