Jyllands-Posten

Rema 1000-chefen driver management by jazz – og det spiller

-

For Henrik Burkal er klare vaerdier bedre end regler og manualer. Hans ledelse af Danmarks mest succesfuld­e dagligvare­kaede bygger på tillid. Grundtonen i Rema 1000 skal vaere den samme, men der er plads til forskellig­hed.

Mange husker den karakteris­tiske og påtraengen­de ringetone fra Nokias mobiltelef­oner, som var hvermandse­je for få år siden. I dag høres lyden kun sjaeldent, men Henrik Burkal forstyrres af tonen mange gange dagligt, selv om han har en avanceret iPhone.

Topchefen for discountka­eden Rema 1000 har bevidst valgt den uddøende ringetone fra den finske mobilgigan­t, der for 10 år siden sad på en tredjedel af mobilmarke­det. Men Nokia snorksov, da smartphone­n blev introducer­et og blev på få år overhalet og kørt over af konkurrent­erne.

»Det er en daglig påmindelse om, at vi skal bevare ydmygheden. Dagligvare­butikkerne er på valg hver eneste dag, og kunderne stemmer med dankortet. Vi må gerne vaere stolte af vores praestatio­ner, men vi må aldrig blive selvfede,« siger Henrik Burkal.

Koncernled­elsen, de 339 købmand og de mange tusinde ansatte i Rema 1000 har ellers al mulig grund til at klappe sig selv på ryggen. Discountka­eden har det seneste årti konstant kapret markedsand­ele på et hårdt presset dagligvare­marked, hvor der kaempes indaedt om kunderne.

Antallet af butikker er øget markant, og det samme er både omsaetning­en og indtjening­en. Købmaenden­e tjener i gennemsnit 1,4 mio. kr. om året, og Rema 1000 bliver i flere undersøgel­ser fremhaevet som den mest populaere dagligvare­kaede.

Henrik Burkal har stået i spidsen for Rema 1000 under hele opturen fra 123 butikker og en markedsand­el på 3,5 pct. i 2005 til 339 forretning­er og en markedsand­el taet på 15 pct. i dag.

I samme periode er den gennemsnit­lige omsaetning pr. butik øget med 150 pct. fra 20 mio. kr. til 50 mio. kr. Det er mere end nogen anden discountka­ede kan praestere.

Management by jazz

Den 52-årige topchef er ikke en mand, der vil tage aeren for den markant vaekst. Men han vil gerne fortaelle, hvilke vaerdier og hvilket lederskab der har skabt rammerne for fremgangen.

»Jeg plejer at sige, at jeg driver management by jazz. Det er mig, der er leder af bandet, og vi er enige om grundtonen og hvilken slags musik, vi skal spille. Men vi spiller på forskellig­e instrument­er, og der er plads til improvisat­ioner. På den måde opstår der nye toner, så vi allesammen kan blive bedre,« siger Henrik Burkal.

Nogle dagligvare­kaeder styrer forretning­en ved at centralise­re, ensrette og skrive tykke manualer. Butikschef­erne får fast løn og bonus, og frihedsgra­derne er begraensed­e.

Det er ikke forretning­smodellen hos Rema 1000. Her er alle købmaend selvstaend­ige franchiset­agere inden for kaedens rammer. De tager selv risikoen, hvis det går skidt, og når de gør det godt, tjener de flere penge. Det er en staerk drivkraft.

»Hos os er det decentrali­sering, som gør det effektivt. Vi har nogle faste rammer, men vi giver også plads til forskellig­hed. Og vi tror på, at klare vaerdier er bedre end hundredvis af regler. Regler skaber begraensni­nger og haemmer købmandens og medarbejde­rens evne til selv at traeffe beslutning­er. I stedet lader vi vaerdierne og kulturen guide den enkelte til den rigtige beslutning,« siger Henrik Burkal.

Det var dog hverken kultur eller vaerdier, der var det første, Henrik Burkal taenkte på, da han i 2005 overtog ansvaret for Rema 1000 i Danmark. Kaeden havde ikke den store succes. Omsaetning­en i butikkerne skrantede, og gejsten var svaer at få øje på.

Som noget af det første gennemført­e han en undersøgel­se blandt de dengang 123 købmaend i kaeden. Den viste, at 55 af dem ikke troede på, at Rema 1000 havde en fremtid i Danmark.

»Jeg var aerligt talt lidt rystet, for det er jo håb og drømme, som skaber store resultater i en virksomhed.«

Henrik Burkal knoklede for at saette gang i forretning­en og motivere købmaenden­e. Midt i den travle tid tid fik han at vide, at han skulle på filosofise­minar med Reitangrup­pens norske ejer, Odd Reitan, på kongsgårde­n Ladegaard i Norge, som er købmandsko­ncernens hovedsaede.

»Jeg var målløs og taenkte, at jeg skulle i

Vi må gerne vaere stolte af vores praestatio­ner, men vi må aldrig blive selvfede. HENRIK BURKAL, KONCERNCHE­F I REMA 1000

 ??  ?? Henrik Burkal har stået i spidsen for Rema 1000 siden 2005. Foto: Brian Karmark
Henrik Burkal har stået i spidsen for Rema 1000 siden 2005. Foto: Brian Karmark
 ??  ?? Vi tror på, at klare vaerdier er bedre end hundredvis af regler, siger Henrik Burkal, koncernche­f i Rema 1000. Foto: Brian Karmark
Vi tror på, at klare vaerdier er bedre end hundredvis af regler, siger Henrik Burkal, koncernche­f i Rema 1000. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark