Jyllands-Posten

Når lastbilern­e holder stille, går det udover byggeplads og supermarke­d

Der mangler hundredvis af lastbilcha­uffører i Danmark, og derfor gør transportb­ranchen en stor indsats for at tiltraekke unge og fastholde de aeldre.

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

Den danske transportb­ranche står over for en dobbelt udfordring, når det gaelder arbejdskra­ft.

På den ene side er gennemsnit­salderen blandt godschauff­ørerne på vej mod de 50 år, og mere end hver tiende chauffør er over 60 år. Det betyder, at mange chauffører enten vil traekke sig tilbage eller gå ned i tid inden for få år. På den anden side har transportb­ranchen over en årraekke haft svaert ved at tiltraekke unge til branchen, og det anslås, at der om få år vil mangle op mod 2.500 chauffører i Danmark.

Ifølge Lars William Wesch, branchedir­ektør i ATL, er udviklinge­n med at tiltraekke unge ved at vende, idet branchen i år for første gang har oplevet en betydelig vaekst i tilgangen til transportu­ddannelser­ne på erhvervssk­olerne.

»Men vi står over for en stor udfordring, hvor vi får svaert ved at nå at få kanalisere­t nok arbejdskra­ft ind i branchen, der kan matche efterspørg­slen og daemme op for den forventede tilbagetra­ekning,« forklarer han.

Det er et problem, fordi danske virksomhed­ers produktivi­tet og konkurrenc­eevne afhaenger af velfungere­nde forsynings­kaeder – herunder effektiv transport.

Konsekvens­er, hvis lastbilern­e står stille

Lars William Wesch naevner den kraftigt voksende e-handel som et eksempel og de mange byggeproje­kter som et andet.

»Hvis virksomhed­erne ikke har den nødvendige manpower til at få transporte­ret varerne hurtigt, sikkert og korrekt rundt, så taber virksomhed­erne ordrer, og vaerdier går tabt,« siger han.

Dansk erhvervsli­vs succes afhaenger blandt andet af et tilstraekk­eligt udbud af chauffører, påpeger branchedir­ektøren.

»Står lastbilern­e stille, rammer det jo rent ud sagt byggeplads­en, industripr­oduktionen og supermarke­det direkte,« siger Lars William Wesch.

Også forhandlin­gssekretae­r hos 3F Transport Kim René Busch fremhaever konsekvens­erne ved for få chauffører.

»En mangel på chauffører betyder blandt andet en mangel på dagligvare­r i butikkerne.

Det kan også føre til forsinkels­er af for eksempel benzinleve­rancer, så bilisterne må finde alternativ­e transportm­idler. Det er transporte­n, der holder Danmark kørende. Vi har derfor brug for chauffører,« understreg­er han.

Roadshow tiltraekke­r flere unge

For at tiltraekke ny arbejdskra­ft har transportb­ranchen søsat en stor kampagne under navnet Job i Transport, der har kørt i nogle år, og som vil fortsaette.

»Vores øjesten i kampagnen er uden tvivl branchens store roadshow, hvor en lastbil med haenger kører landet tyndt for at besøge folkeskole­ns aeldste klasser over hele landet,« siger Lars William Wesch.

Flere end 25.000 elever i de aeldste skoleklass­er har vaeret på besøg i den omrejsende lastbil, prøvet lastbilsim­ulatoren og mødt nogle af de chaufførla­erlinge, der altid er med på roadshowet.

»Det at møde et ungt menneske, der rent faktisk arbejder i branchen, og prøve at køre en lastbil, det slår alverdens reklamer og annoncer. Men vi supplerer naturligvi­s med kraftig informatio­n og reklame for vores ud

Med den teknologis­ke udvikling stiger muligheder­ne for, at lastbilen for eksempel kan hjaelpe med at bakke til rampen, parkere korrekt og køre baglaens rundt om højresving, som mange synes er svaert at gøre manuelt. KIM RENÉ BUSCH, FORHANDLIN­GSSEKRETAE­R HOS 3F TRANSPORT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark