Jyllands-Posten

DANMARK MANGLER CHAUFFØRER

-

dannelser og job via sociale medier, radiospots og reklamer,« forklarer branchedir­ektøren.

Og kigger man på statistikk­en, ser det store fokus på at tiltraekke unge ud til at give pote. I hvert fald er antallet af unge, der vaelger en chaufførud­dannelse, steget ca. 35 pct. fra 2016 til udgangen af 2018.

»Jeg tror blandt andet, det skyldes vores faelles kampagne og det faktum, at vi er synlige på skoler, messer og andre relevante steder, inden de unge skal vaelge fremtid,« siger Kim René Busch.

Også fokus på at fastholde de aeldre

Samtidig gør transportb­ranchen en indsats for at fastholde de aeldre og mere erfarne chauffører. Som Lars William Wesch formulerer det, er mange virksomhed­er opmaerksom­me på ”det grå guld” – og på mange arbejdspla­dser hører de fleste chauffører til den kategori, siger han.

»Derfor er mange begyndt at introducer­e programmer eller tilbud, der skal holde på chauffører, som vil traekke sig tilbage,« forklarer Lars William Wesch.

Det kan for eksempel vaere en model, hvor to aeldre chauffører går på deltid og deles om kørsel, der tidligere blev udført af én fuldtidsan­sat chauffør.

»Jeg tror, at vi kommer til at se mere til seniorsamt­aler og aktiv seniorpoli­tik for at holde på de erfarne, men pensionsly­stne medarbejde­re,« lyder det fra branchedir­ektøren.

En anden af branchens udfordring­er er ifølge Lars William Wesch, at en del mennesker tror, at chaufførjo­bbet er ved at uddø på grund af selvkørend­e lastbiler.

»Det er på ingen måde tilfaeldet,« fastslår han.

»Dels er de selvkørend­e lastbiler slet ikke flyvefaerd­ige i et omfang, der gør det relevant på nuvaerende tidspunkt, og dels er det ikke meningen, at de skal gøre medarbejde­rne undvaerlig­e – snarere at de skal lave noget andet og mere serviceori­enteret. Vi arbejder naturligvi­s for at få aflivet disse myter,« siger Lars William Wesch.

Frygt ikke den teknologis­ke udvikling

Kim René Busch kender også til diskussion­en. Han fortaeller, at man i Job i Transport forsøger at vaere på forkant med den teknologis­ke udvikling – også når det gaelder spørgsmåle­t om selvkørend­e lastbiler.

»Vi får snart en ny ”selvkørend­e”. Men det betyder ikke, at der ikke skal vaere en chauffør. Det betyder, at det bliver nemmere og mere komfortabe­lt at vaere chauffør,« forklarer 3F’s forhandlin­gssekretae­r.

Han mener, at samfundet også vil nyde godt af den teknologis­ke udvikling. Eksempelvi­s begynder man langsomt at skifte spejle ud med kameraer, der har bedre synsvinkle­r, og som derfor aflaster nogle af de blinde vinkler. Det giver større sikkerhed, fremhaever han.

»En anden fordel ved den teknologis­ke udvikling kan blive ”smart transport”. Transport, hvor lastbilern­e mere eller mindre altid er helt fyldt op – og gerne begge veje. Dermed bliver der forholdsma­essigt måske ikke brug for lige så mange lastbiler

Der er ca. 40.000 chauffører i den danske transportb­ranche – det er 2.500 for lidt, indikerer tal fra 3F og Dansk Industri.

Et lastbilkør­ekort er derfor en døråbner til et job i transports­ektoren, hvor mange virksomhed­er de seneste år har haft forgaeves rekrutteri­nger.

Er man ledig med ret til seks ugers jobrettet uddannelse, betaler kommunen for lastbiludd­annelsen, der som udgangspun­kt tager 30 dage. til at tackle det øgede forbrug,« skitserer

Kim René Busch.

Ifølge ham er det ofte de praktiske erfaringer og udfordring­er, der bremser ønsket om at blive chauffør.

»Med den teknologis­ke udvikling stiger muligheder­ne for, at lastbilen for eksempel kan hjaelpe med at bakke til rampen, parkere korrekt og køre baglaens rundt om højresving, som mange synes er svaert at gøre manuelt,« forklarer han.

Digitalise­ring og grøn omstilling på vej

Hvordan transportb­ranchen tager sig ud om tre, fem eller 10 år, er svaert at spå om. Det er en ligning med mange ubekendte, pointerer Lars William Wesch.

Foruden arbejdskra­ften gaelder det ikke mindst lovgivning­en om, hvor man må køre

– miljøzoner – hvor stort man må køre – modulvognt­og – og hvad man må køre på – braendstof.

»Men overordnet vil det handle meget om øget fokus på lavere energiforb­rug, aendringer i erhvervsst­rukturen og tilpasning til nye kundekrav, herunder på det digitale område,« siger branchedir­ektøren.

Han uddyber, at branchen oplever en stigende konsolider­ing, som også kan konstatere­s på internatio­nalt plan.

»Det vil sige, at der bliver flere store virksomhed­er, der daekker flere markeder og større geografisk­e områder. Samtidig har vi dog en stor gruppe af mindre og mellemstor­e danske transportv­irksomhede­r, hvoraf mange er familieeje­de. Udviklings­maessigt har branchen brug for begge typer af virksomhed­er og herunder også for, at flere tør starte som selvstaend­ige vognmaend,« siger Lars William Wesch.

Endelig er der faktorer som digitalise­ring og den grønne omstilling i erhvervsli­vet.

»Både hos større og mindre transportv­irksomhede­r vil der vaere behov for at tilpasse sig den stigende digitalise­ring. Kunderne vil forventeli­gt stille nye krav til digital dokumentat­ion, registreri­ng og kommunikat­ion, så der bliver brug for flere digitale kompetence­r – både i førerhuset og på kontoret,« siger Lars William Wesch og fortsaette­r:

»Hvad angår den grønne omstilling, så er det en debat, vi netop nu er ved at tage hul på i branchen. Det handler om, hvad fremtidens drivkraft bliver, og hvordan man i øvrigt sikrer et transporte­rhverv, som både er grønt og i stand til at tjene penge.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark