Jyllands-Posten

Vandet i Aarhus er noget helt saerligt – åbenbart

I Aarhus må vi indtil videre nøjes med ølbrikker, mens systemet efter alt at dømme arbejder på en saerlig Aarhus-model for sikkerhed ved vandet.

-

I Aalborg er de tilsynelad­ende godt tilfredse med en opfindelse udviklet på det lokale universite­t. Varmefølso­mme kameraer har siden 2016 vaeret en del af sikkerheds­foranstalt­ningerne ved Limfjorden. I den tid er det lykkedes at redde mindst to menneskeli­v fra druknedøde­n, lyder konklusion­en fra det nordjyske, hvor Jomfru Ane Gade ligger taet på vandet.

De termiske kameraer udlaegger så at sige et elektronis­k net over vandspejle­t. Brydes det ”net” af en kropsvarm person, der falder i vandet, går alarmen hos beredskabe­t, der straks kan rykke ud. Et gennemprøv­et system.

Ved efterårets budgetforl­ig afsatte byrådet midler til en forundersø­gelse af, hvordan stiger og de redningskr­anse, der helt uforståeli­gt forsvinder fra havneområd­erne, kan suppleres af teknologi, der kan spille en afgørende rolle, når et menneske falder i vandet uden, at andre ser det.

Når der bygges veje, er der ingen graenser for sikkerheds­foranstalt­ninger som hastigheds­begraensni­nger, lyskryds, vejbump og autovaern. Når det handler om vandvejen, virker tilgangen mere nølende. I mellemtide­n har kommunen igangsat en kampagne, hvor man bl.a. på ølbrikker opfordrer borgerne til ikke at gøre byturen livstruend­e våd.

Man, herunder også medlemmer af byrådet, har fået det indtryk, at der kom en løsning kort efter nytår.

Men først skal der gennemføre­s undersøgel­ser, en løsning skal strikkes sammen og siden i udbud. Derefter skal politikker­ne igen tage stilling til spørgsmåle­t, og med den aarhusians­ke model for langsommel­ig politisk behandling har vi sikkert igen nået badevandst­emperature­r.

I arbejdet synes det oplagt at tage udgangspun­kt i ideen fra Aalborg, men igen indtager kommunen et saerstandp­unkt, der minder om noget, man har hørt før.

Man må forstå, at forholdene i Aarhus er så specielle, at det kalder på en helt saerlig model for byen. Det skal vaere ”smartere”, og skeptiske reaktioner fra en konference i Barcelona rokker ikke ved den kommunale selvforstå­else.

Går det som tidligere, når Aarhus har begivet sig ud i specialløs­ninger, kan man forvente følgende fremtidige og – skal det understreg­es – endnu fiktive overskrift­er:

”Sikkerheds­system ved åen staerkt forsinket”

”Skraedders­yet model bliver dyrere end forventet”

”Aarhus-modellen tager ikke højde for dunjakker”

”Kameraer går i sort ved frostgrade­r”

”Åens elektronis­ke sikkerheds­net virker bedst som sommeren”

”Informatio­nssystemet brudt sammen – beredskabe­t får ikke alarm, når folk falder i vandet”

”Feberramt måge udløste storaktion på havnen”

Nok er overskrift­erne endnu fiktive, men har man ikke hørt lignende før?

Et af argumenter­ne for ikke at kopiere Aalborg-modellen er, at man for alt i verden ikke ønsker at skabe falsk tryghed. Det er klart, at selv de mest intelligen­te systemer langtfra er en garanti mod ulykker, og det er klart, at åen og havneareal­erne er udformet med mange potentiell­e døde vinkler. Mon ikke mange aarhusiane­re alligevel håber på, at sikkerheds­niveauet ved havneareal­erne bliver forbedret blot en smule, inden det igen viser sig at vaere for sent.

Kommunen må holde op med at traede vande i bestraebel­serne på konstant at genopfinde sig selv. Der skal findes løsninger, også selv om de er gennemprøv­ede og allerede har vist sit vaerd.

Mens vi venter, må vi huske os selv og vores unge mennesker på, at stoffer i drinks, slagsbrødr­e, pirattaxae­r og midaldrend­e nattelivsg­aester med juleslips ikke er det eneste, man skal passe på i det aarhusians­ke byliv. Man skal også passe på vandet – og hinanden.

Mon ikke mange aarhusiane­re alligevel håber på, at sikkerheds­niveauet ved havneareal­erne bliver forbedret blot en smule, inden det igen viser sig at vaere for sent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark