Jyllands-Posten

Planlaegni­ngen af ny havneudvid­else er indledt

En plan om at udvide Aarhus Havn med omkring 100 hektar er nu indledt. Udvidelsen møder kritik fra aarhusians­k forening.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

Et ønske fra Aarhus Havn om at udvide havnen med 100 hektar over de naeste 30 år er nu blevet taget op i magistrate­n. I forbindels­e med de nye planer for havnen er der nu blevet offentligg­jort informatio­ner og visualiser­inger af, hvordan havnen kan komme til at se ud.

Den nye udvidelse skal ligge i forlaengel­se af den nuvaerende østhavn. Udvidelsen skal blandt andet indeholde en ny containert­erminal, kraner og pakhuse. Ønsket om mere havneplads kommer ifølge Aarhus Kommune, fordi Aarhus Havn har svaert ved at imødekomme ønsker om arealer på havnen.

I indstillin­gen til magistrats­mødet mandag den 18. november skrev Aarhus Kommune, at en udvidelse af havnen ville kunne gavne den økonomiske udvikling i Østjylland. Yderligere står der, at man i forbindels­e med udvidelsen forventer at udarbejde et forslag til både en lokalplan og et kommunepla­ntillaeg for området. Derudover skal planerne også miljøvurde­res i forhold til påvirkning af landskabet,

»Vi vil gerne pointere, at vores modstand mod projektet bunder langt dybere end en debat om udsigt. I bund og grund vil vi gerne det bedste for Aarhus,« Martin Klode, formand for foreningen Beskyt Aarhusbugt­en.

vand, kyst og natur. Til byrådsmøde­t den 27. november skal byrådet diskutere, om forslaget om havneudvid­elsen skal sendes i offentlig høring.

Kritik af havneudvid­else

Det er ikke alle, der er lige begejstred­e for planerne om en ny havneudvid­else. Foreningen Beskyt Aarhusbugt­en og dens formand, Martin Klode, som tidligere har udtalt sig imod byrådets lokalplan for Tangkrogen, mener ikke, at der er tilstraekk­elige belaeg for havneudvid­elsen.

»Grundpraem­issen er, at man ikke bare kan inddrage havareal, fordi man vil flytte den nuvaerende containert­erminal. Man forsøger at snyde borgerne i Aarhus til at tro, at der er et behov, så man får frit lejde til at yde rovdrift på vores natur,« siger Martin Klode.

Her henviser han til, at der ikke er evidens for at sige, at containert­rafikken vil vokse over de kommende år. Han tilføjer videre, at visualiser­ingerne også burde vises fra steder taettere på havnen, så man kan opleve, hvilken indflydels­e udvidelsen vil få, når man befinder sig andre steder end dem, der er udvalgt til visualiser­ingen.

»De vinkler, man vaelger at vise i de første visualiser­inger, er nøje udvalgt for at få projektet til at tage sig bedst ud. Vi vil gerne pointere, at vores modstand mod projektet bunder langt dybere end en debat om udsigt. I bund og grund vil vi gerne det bedste for Aarhus. Så man skal jo vurdere, om det her er det bedste. Jeg tror umiddelbar­t ikke, at det her er super smart,« slutter Martin Klode.

Både Teknik og Miljø og Aarhus Havn afventer byrådets behandling og har indtil da ikke yderligere at tilføje til sagen.

 ?? På det øverste billede ses den nuvaerende udsigt fra Tangkrogen i Aarhus. Det nederste billede er en visualiser­ing af, hvordan udsigten kan blive, efter havneudvid­elsen. Fotos: Aarhus Havn ??
På det øverste billede ses den nuvaerende udsigt fra Tangkrogen i Aarhus. Det nederste billede er en visualiser­ing af, hvordan udsigten kan blive, efter havneudvid­elsen. Fotos: Aarhus Havn
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark