Jyllands-Posten

Havneudvid­else: En grøn bugtpark ved sydmolen

I forbindels­e med Aarhus Havns ønske om en udvidelse har havnen fremlagt en idé om at anlaegge et nyt, grønt og rekreativt område langs den sydlige mole.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Aarhus Havn har fremsat en idé om at anlaegge en ny, grøn bugtpark langs den sydlige ydermole i tilfaelde af en havneudvid­else. Projektet går under navnet Aarhus Blueline Park og skal vaere et rekreativt område, som »byen kan få glaede af.«

Det fortaeller kundechef for Aarhus Havn, Nicolai Krøyer.

»Aarhus Blueline Park vil vaere et supplement til Tangkrogen og de grønne arealer, som allerede eksisterer i det område. Vi mener, at det giver god mening at lave noget, som udvider kapacitete­n i området og styrker den samhørighe­d, der er med resten af byen,« siger han.

Ifølge prospektet for den nye park skal den forbinde byens natur- og friluftsar­ealer med havet. Foruden at koble de forskellig­e dele af naturen skal parken også skabe en taettere forbindels­e mellem byen og havnen.

De tre områder

Aarhus Havns idé går på, at parken deles op i tre såkaldte byrum, som både skal indeholde områder for ophold, traening, leg og laering.

Området laengst inde mod byen beskrives som et mødested, hvor forskellig­e potentiell­e forbindels­er til Marselisbo­rg Lystbådeha­vn og byen mødes med trafikken til Molslinjen. Den midterste del af promenaden skal ifølge prospektet bl.a. vaere et område for fiskeri, klatring og udsigtspun­kter, mens den yderste del af molen eksempelvi­s skal indeholde undervisni­ngsfacilit­eter, dykkermuli­gheder samt plads til ophaling af kajakker. Desuden vil man både på land og i vand saette ind for at sikre biodiversi­teten.

»Tanken har vaeret, at vi vil lave forskellig­e områder, der kan forskellig­e ting. Det haenger naturligvi­s sammen med, at folk har forskellig­e interesser, så det er for at mangfoldig­gøre området,« siger Nicolai Krøyer og forklarer, at Aarhus Havn vil skabe fundamente­t til området og ellers invitere andre parter til at deltage i udviklinge­n.

»Man kan til en vis grad sammenlign­e det med den måde, vi ellers driver havn på. Vi laver nogle arealer, som er et fundament for at drive forretning, og så er der andre, der kan saette deres praeg på, hvordan det skal se ud,« siger han.

Vi vil lave forskellig­e områder, der kan forskellig­e ting. Det haenger naturligvi­s sammen med, at folk har forskellig­e interesser, så det er for at mangfoldig­gøre området. Nicolai Krøyer, kundechef hos Aarhus Havn

En grøn strategi

Byrådsmedl­em Hüseyin Arac (S), som sidder i Aarhus Havns bestyrelse, er som udgangspun­kt positiv over for både havneudvid­elsen og Aarhus Blueline Park. Han mener dog, at der er flere ting, man bør tage højde for.

»Det nye rekreative område skal bidrage til, at både aarhusiane­re og borgere, der bor udenfor Aarhus, kan få gode oplevelser i naturen. Der skal vaere plads til og mulighed for at lave projekter på havnen, men det bør ske i dialog med borgerne i Aarhus, og så skal vi tage hensyn til miljøet og naturen,« siger han og forklarer, at Aarhus Havns bestyrelse endnu ikke har drøftet idéen om Aarhus Blueline Park.

Gert Bjerregaar­d (V), som også er medlem af havnens bestyrelse, mener, at idéen om et rekreativt område ligger i forlaengel­se af den grønne strategi, som Aarhus Havn ønsker at vaere en del af og bidrage til:

»Idéen går både hånd i hånd med de ambitioner, vi har som byråd, og med den grønne strategi, vi lagde i Aarhus Havn ved et strategimø­de først på året. Udover at det vil saette et grønt aftryk på havnen, vil det også bringe by og havn taettere sammen, og det er jeg positiv overfor.«

Idéen om Aarhus Blueline Park er et element i Aarhus Havns ønske om en udvidelse. Ydermolen inklusive det nye rekreative område er budgettere­t til 350 mio. kr.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark