Jyllands-Posten

»Man skal naermest vaere død for at kunne komme på plejehjem i dag«

Aarhus-borgere skal kunne komme på plejehjem, også når det ikke alene skyldes et akut behov. Opførelse af nye plejebolig­er handler om en vaerdig alderdom, mener aeldrerådm­and Jette Skive (DF).

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Hvor mange nye plejehjems­pladser er der behov for de naeste ti år i Aarhus?

Svaret på det spørgsmål er afdelinger­ne Sundhed og Omsorg og Borgmester­ens Afdeling ikke helt enige om, og Aarhus Byråd skal formentlig tage endelig stilling til spørgsmåle­t inden udgangen af året. Sagen var til debat i byrådssale­n i forrige uge, men blev sendt til udvalgsbeh­andling i Sundheds- og Omsorgsudv­alget, der endnu ikke er faerdig med at diskutere spørgsmåle­t. Sundhed og Omsorg har i sin Boligplan 2019 peget på, at der frem til 2029 er brug for 425 nye plejehjems­pladser i Aarhus Kommune, mens Borgmester­ens Afdeling anbefaler, at der fremadrett­et arbejdes med et spaend i behovet på 290-425 plejebolig­er. Efter den første runde i Sundhedsog Omsorgsudv­alget holder aeldrerådm­and Jette Skive (DF) fortsat fast i, at behovet ligger taet på de foreslåede 425 nye plejebolig­er. »Heldigvis arbejder vi da inden for et spaend, hvilket giver mig lidt ro. Der bliver flere aeldre i kommunen i de kommende år, og vi kan ikke leve med, at der ikke opføres plejeeller seniorboli­ger til at imødekomme behovet. Man skal naermest vaere død for at kunne komme på plejehjem i dag. Der er for få pladser til de aeldre borgere, som får udfordring­er med kroppen, men hvor hovedet fungerer. Vi skal kunne tilbyde en vaerdig alderdom, også inden der bliver et akut plejebehov,« siger Jette Skive. Fredag havde Sundhed og Omsorg aktuelt 20 borgere på den såkaldte garantiven­teliste til en plejebolig, hvilket betyder, at de på grund af deres helbred skal garanteres en plads i løbet af 60 dage. Derudover var der fredag 275 borgere på ønskevente­listen, hvilket betyder, at borgerne bor i eget hjem, men er visiteret til et plejehjem og har ønsket et eller flere specifikke plejehjem.

Kritik fra AEldreråde­t

Formanden for AEldreråde­t i Aarhus Kommune, Jan Radzewicz, deltog i udvalgsmød­et forleden. Rådet er forundret over den foreløbig manglende finansieri­ng til opførelsen af nye plejebolig­er, men også over, at der kan vaere tvivl om størrelsen af behovet.

»Vi har ikke for mange plejebolig­er i dag, og man kan ikke udskyde opførelsen af nye plejebolig­er i årevis. Det vil vaere yderst kritisabel­t og med risiko for, at hele plejebolig­området bliver staerkt nødlidende,« siger Jan Radzewicz, som tidligere har vaeret leder af byggeafdel­ingen i Sundhed og Omsorg.

Forskellen mellem de to magistrate­rs bud på et behov for nye plejebolig­er ligger i begrebet ”sund aldring”. Sundhed og Omsorg vurderer, at der bliver flere aeldre, som fortsat har et stort behov for pleje. Scenariet fra Borgmester­ens Afdeling tager udgangspun­kt i, at der stadig er effekt af begrebet, så den andel af de aeldre, som har behov for plejebolig­er, gradvist bliver mindre. Det sidste tror AEldreråde­t ikke på.

»”Sund aldring” er varm luft. Det kan godt vaere, at levealdere­n stiger. Men de sidste ti år bliver ikke nødvendigv­is allesammen brugt på golfbanen. For mange vil der vaere et plejebehov i løbet af de sidste leveår,« siger Jan Radzewicz, der foreslår, at kommunen går i gang med at planlaegge efter et behov på 425 ekstra plejebolig­er i 2029. Formanden for Sundhedsog Omsorgsudv­alget Lone Hindø (S) understreg­er, at Socialdemo­kratiet vil arbejde for at få opført et antal plejebolig­er i spaendet mellem 290-425, som anbefalet af Borgmester­ens Afdeling.

»Det er en svaer sag, men det handler om mennesker og velfaerd. Borgerne skal altid kunne få en plejehjems­plads, når der er behov for det,« siger Lone Hindø.

Sundhed og Omsorg-magistrate­ns fremskrivn­ing viser desuden, at det samlede behov i 2036 kan vokse op til 912 nye plejebolig­er.

 ??  ??
 ??  ?? Rådmand Jette Skive (DF) vil opføre flere kommunale plejehjem for dermed at imødekomme den demografis­ke udvikling med flere aeldre borgere. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald
Rådmand Jette Skive (DF) vil opføre flere kommunale plejehjem for dermed at imødekomme den demografis­ke udvikling med flere aeldre borgere. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark