Jyllands-Posten

Isaer midtbyen og den nordlige del af kommunen får brug for flere plejebolig­er

Bortset fra Harlev og Risskov kommer alle områder i kommunen i bekneb for plejehjems­pladser, viser prognose. Størst mangel er der i det nordvestli­ge Aarhus.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Kommunen har pligt til at tilbyde visiterede aeldre en plejebolig indenfor 60 dage.

Og da det tager ca. tre år at planlaegge og bygge nye plejebolig­er i Aarhus Kommune, så skal kommunen ifølge anbefaling­er fra afdelingen Sundhed og Omsorg i gang med at bygge de 425 nye plejebolig­er, hvis behovet skal indfries. Men der er ifølge Boligplan 2019 stor forskel på, hvor i kommunen der bør bygges nye boliger til byens plejekraev­ende og aeldre borgere.

Stigende behov

Det største behov er der i øjeblikket i området Skelager/ Lisbjerg i den nordvestli­ge del af kommunen. Her bliver der i de kommende 10 år brug for 97 ekstra plejebolig­er i forhold til i dag, fremgår det af prognosen. I Lisbjerg vil der vaere behov for nye plejebolig­er med et tilhørende nyt lokalcente­r.

Aarhus Kommune er i gang med at opføre et nyt plejehjem for borgere med demens i Aarhus ved Skovvangsv­ej. Skovvang skal afløse det nuvaerende specialple­jehjem på Graham Bells Vej i Skejby, men boligerne på Graham Belles Vej forventes ifølge indstillin­gen til Aarhus Byråd at kunne anvendes til at imødekomme det stigende behov for plejeplads­er i Skelager-området.

Statslig betaling

I Aarhus Midtby, hvor behovet frem til 2029 er sat til 94 ekstra plejebolig­er, vil Sundhed og Omsorg forsøge at imødekomme behovet gennem ombygning og udbygning af de nuvaerende plejehjem under Sundhed og Omsorg, hvor der i forvejen er tilknyttet et lokalcente­r. Kommunen arbejder bl.a. med udvikling af området ved Lokalcente­r Carl Blochs Gade. I Skaering mangler der på sigt 82 plejebolig­er, fremgår det, og i Brabrand er behovet frem mod 2029 44 nye plejebolig­er. Kun i Harlev og Risskov ser det nuvaerende antal plejebolig­er ud til at daekke behovet i de kommende år.

Den forventede pris for de 425 plejebolig­er i Boligplan 2019 er ca. 974 mio. kr. Den kommunale andel vil vaere ca. 197 mio. kr., resten skal komme fra staten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark