Jyllands-Posten

Sådan virker de varmefølso­mme kameraer

En person faldt fredag i vandet ved Aarhus Internatio­nale Sejlsports­center. Et termisk kamera fik skikkelsen til at lyse kridhvidt op.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN elm@jp.dk

Et plask.

En person er faldet i vandet fra en bådbro. Det er 6-7 grader. Koldt nok til at nogle få minutter i vandet er livstruend­e.

Scenen udspiller sig ud for Aarhus Internatio­nale Sejlsports­center. Der er dog ingen fare på faerde. Det hele er iscenesat. Formålet er at vise, hvordan varmefølso­mme eller termiske kameraer virker. På et bord ved vandkanten står tre computersk­aerme, og på den ene kan man følge faldet live. Billedet er i forskellig­e nuancer af grå, men forsøgsper­sonens hoved, som stikker op af vandet, skiller sig ud i en kridhvid farve.

Sådan fungerer det termiske kamera, som er sat op i en mast i naerheden. Alt, hvad der er varmt, gengives tydeligt på en skaerm.

Indtraenge­n om natten

Sikkerheds­virksomhed­en 360eyework­s har på baggrund af en ulykken natten til tirsdag, hvor en 66-årig mand blev fundet druknet ud for Udkigstårn­et i Aarhus Ø, arrangeret det kontroller­ede fald ved sejlsports­centret.

Virksomhed­en saetter normalt termiske kameraer op på større byggeplads­er for at registrere personers indtraenge­n om natten. Men i dag er det et forsøg på at vise, at kameraerne kan vaere med til at skabe mere sikkerhed langs Aarhus Å og ved havnen.

»Vi ved, at teknologie­n kan registrere meget mere end det menneskeli­ge øje kan se. For eksempel i svagt lys om natten kan genskin på vandoverfl­aden skabe forvirrend­e illusioner, som kan lede en eftersøgni­ng i den helt forkerte retning,« siger Gorm Branderup, partner i 360eyework­s.

Tekniker i virksomhed­en Christoffe­r Ransby viser, hvordan man kan sørge for, at bl.a. en kajakroer ikke bliver registrere­t og ender som en falsk alarm hos Østjylland­s Brandvaese­n, som skal modtage alarmer fra det kamerasyst­em, der på sigt bliver sat op ved vandet i Aarhus.

Genkender mennesker

Teknikeren har omkranset et område på skaermen med en tynd blå streg. Inden for denne streg skal et kridhvidt hoved udløse en alarm. Men han har indstillet systemet til ikke at reagere, hvis et varmt element kommer inden for stregen fra søsiden. Han har også sørget for, at systemet kan genkende en menneskekr­op, så f.eks. en fugl ikke udløser en alarm.

Der er det altså – et varmefølso­mt kamerasyst­em, som Aarhus Kommune fra det nye år går i gang med at teste og på sigt saetter op ved havnen og langs Aarhus Å.

Til stede ved sejlsports­centret er Henrik Arthur Seilov, teamleder på Østjylland­s Brandvaese­ns vagtcentra­l.

»Vi er meget interesser­ede i, hvordan det virker. Kameraerne kan redde menneskeli­v, så det er vigtigt at få dem op hurtigt. Med det her system kan man se folk i vandet, der findes systemer, hvor man kan registrere folk, inden de falder i vandet,« siger han og forklarer, at beredskabe­t rykker ud til for at hjaelpe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark