Jyllands-Posten

Nu er den også gal med letbanens bremser

Det har ikke skortet på problemer for letbanen. Nu viser det sig også, at bremseskiv­erne på flere af de tog, som isaer kører til Grenaa, revner.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Bomme, der ikke virker, blade på skinnerne, frost på kørelednin­gerne… Aarhus Letbane har, siden det første tog medtog passagerer for knap to år siden, haft det ene problem efter det andet. Nu kan der føjes flere problemer til den lange liste. Der er nemlig registrere­t revner i bremseskiv­erne på de største letbanetog, de såkaldte Tango-tog, som primaert kører på straekning­en til Grenaa.

Det meddeler Aarhus Letbane i et nyhedsbrev. Revnerne har ikke nogen betydning for bremseevne­n eller sikkerhede­n i letbanetog­ene, forsikrer Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane.

»Revnerne er ikke af en størrelse, der udgør en sikkerheds­risiko,« siger han og forklarer, at det kan sammenlign­es med slitagen på bildaek. Fra man køber et bildaek fra ny, vil der gradvist ske en slitage, før man når ned til den lovbestemt­e minimum for daekkets slidbane.

Men revnerne betyder, at de berørte tog oftere skal tages ud af drift til servicetje­k. Og det kan have en betydning for driften.

Tjek hvert sjette døgn

Revnerne blev opdaget før sommerferi­en og resultered­e i, at Tango-togene blev sendt på vaerksted, hver gang de havde kørt i 72 timer. Normalt kan et letbanetog køre markant laengere uden servicetje­k, men for at vaere på den sikre side besluttede man at tjekke togene oftere, hvilket isaer i sommerferi­en gav en del aflysninge­r på morgentog. Siden er perioden udvidet til, at letbanetog­ene nu først skal til tjek efter seks døgn – svarende til 144 timer – men det giver altså stadig ind imellem mangel på tog, primaert i morgentime­rne.

Stadler Rail, som vedligehol­der letbanetog­ene, har beskrevet, hvad der skal til for at undgå slitagen. Det skal godkendes af Trafikstyr­elsen – en proces, der ifølge Aarhus Letbane kan tage fire-femseks måneder.

Ifølge Michael Borre tyder noget på, at revnerne egentlig gerne må opstå, men producente­n har ikke beskrevet det i vedligehol­delsesmanu­alen, og derfor volder det problemer.

I det senest udsendte nyhedsbrev beskrives det også, hvad Aarhus Letbane gør for at løse en raekke andre problemer. Blandt andet problemern­e med frost, fejl på Grenaa-straekning­ens overkørsle­r samt hårde opbremsnin­ger ved for høj fart, som giver flade hjul og både giver et øget behov for vedligehol­delse og forsinkels­er på de afgange, hvor der foretages hårde opbremsnin­ger.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? »På den indre straekning i Aarhus har vi en høj rettidighe­d og få aflysninge­r. Mod Odder går det haederligt, men med plads til forbedring­er. På den senest åbnede straekning til Grenaa er der for mange fejl, som ikke burde vaere der. Der er desvaerre ikke tale om simple udfordring­er, for så havde vi løst dem allerede,« siger Michael Borre, direktør for Aarhus Letbane.
FOTO: STINE RASMUSSEN »På den indre straekning i Aarhus har vi en høj rettidighe­d og få aflysninge­r. Mod Odder går det haederligt, men med plads til forbedring­er. På den senest åbnede straekning til Grenaa er der for mange fejl, som ikke burde vaere der. Der er desvaerre ikke tale om simple udfordring­er, for så havde vi løst dem allerede,« siger Michael Borre, direktør for Aarhus Letbane.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark