Jyllands-Posten

Fagforenin­g vil sikre udvalgte ledige uden om a-kasserne

Fagforenin­g tilbyder 250.000 saerligt udvalgte lønmodtage­re en fordelagti­g lønforsikr­ing. Ekspert, minister og a-kasseforma­nd advarer mod modellen.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Ledigheden blandt sygeplejer­sker, laerere, økonomer og jurister er historisk set så lav, at fagforenin­gen Ase nu ser en god forretning i at tilbyde disse og andre faggrupper en ny lønforsikr­ing.

For samme beløb som et akassemedl­emskab får man flere tusinde kr. ekstra om måneden, og den ledige skal ikke leve op til a-kassernes krav om samtaler, jobsøgning osv. Ase går målrettet efter 250.000 danske lønmodtage­re, som er saerligt profitable, fordi deres risiko for at blive arbejdsløs­e er lav.

Ifølge adm. direktør i Ase Karsten Mølgaard Jensen skyldes den nye forsikring, at der reelt ikke er nogen økonomisk tryghed i dagpengene.

»Det her er en udvikling, hvor man tager ansvar for de forhold, der er centrale ift. sin indkomst og reagerer på, at en forsikring­stype – a-kassen – over tid har vist sig utidssvare­nde for mange grupper,« siger han.

Antallet af private lønforsikr­inger er firdoblet på otte år til 350.000, men Ases model adskiller sig ved at gå målrettet efter de profitable grupper. Ordningen bliver derfor set som et opgør med solidarite­ten i den danske model, fordi den udhuler den økonomiske sikkerhed i a-kassesyste­met med over 2 millioner medlemmer.

»Det grundlaegg­ende problem er, at udhulingen på sigt forringer dagpengesy­stemet endnu mere end i dag. Hvis vi forringer dagpengene, forsvinder sikkerheds­delen, og så er vi på vej mod en arbejdsmar­kedsmodel, der minder om den engelske eller amerikansk­e,« siger professor på Aalborg Universite­t Thomas Bredgaard.

Formand for Danske A-kasser Torben Poulsen kan godt forstå, at nogle ser behovet for kollektive lønforsikr­inger, men han er ikke glad for Ases model.

»Den presser sammenhaen­gskraften i den danske model og velfaerdss­amfundet, og dette produkt rokker ved den taenkning og giver et voldsomt skub i den forkerte retning,« siger han.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d er langt hen ad vejen enig med Torben Poulsen.

»Det er på mange måder en konstrukti­on, der får alarmklokk­erne til at ringe hos mig. Når man begynder at selektere i gruppen, er det et brud med vores kollektive arbejdsløs­hedssystem,« siger ministeren.

 ??  ?? Hjemme i lejlighede­n i Smørum syer den 79-årige Ulla Nanni Andersen poser til draen. Stofposern­e er til patienter på Herlev Hospital. Foto: Stine Bidstrup
Hjemme i lejlighede­n i Smørum syer den 79-årige Ulla Nanni Andersen poser til draen. Stofposern­e er til patienter på Herlev Hospital. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark