Jyllands-Posten

Der samles plast ind som aldrig før – halvdelen bliver genanvendt

På tre år er der samlet 45 pct. mere plastembal­lage ind, så tallet nu er 83.000 tons. Halvdelen genanvende­s. En forbruger i Brønshøj glaeder sig over, at en af hendes leverandør­er henter sin egen plast.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

I 2017 blev der indsamlet over 83.000 tons plast i Danmark. Det svarer til 42 pct. af al den plast, der blev brugt til emballage. Men trods høje ambitioner om øget genanvende­lse ender ca. halvdelen af den indsamlede plast alligevel med at blive braendt, vurderer Miljøminis­teriet.

Det store problem er, at affaldssel­skaberne har svaert ved at komme af med den indsamlede plast – og derved få den genanvendt.

Tager plasten med retur

Nu vil miljøminis­ter Lea Wermelin foranledig­et af krav fra EU indføre nye regler, så producente­rne eller de, der bruger emballagen til at pakke deres varer ind i, også får ansvaret for at indsamle og genanvende plasticpos­er, papkasser og dåser.

Men først fra 2025. På Storkebakk­en i Brønshøj ved København har Virginie Le Goffic og hendes familie så småt taget forskud på fremtiden. Ligesom mange andre familier får familien jaevnligt leveret varer hjemme i privaten – pakket ind i store maengder plast. Og som noget nyt er firmaet Nemlig.com begyndt også at tage emballagen med retur, når der leveres varer.

Det er Virginie Le Goffic glad for. Dels fordi hun dermed kommer af med en masse plast – dels fordi plasten på denne måde reelt bliver genbrugt – i modsaetnin­g til en del af det, de kommunale affaldssel­skaber samler ind:

»Vi får varer en gang om ugen – og står så pludselig med 10-15 store plasticpos­er. Det er naturligvi­s dejligt, at man ikke behøver at købe en ny pose, hver gang man er i supermarke­det. Men det bliver til rigtig meget plast. Derfor er det godt, at Nemlig.com er begyndt at tage emballagen med tilbage,« mener hun.

Familien køber alt fra maelk til kød, pasta, pålaeg, frugt og grønt samt toiletpapi­r og køkkenrull­er på denne måde. Alt sammen pakket ind i rigtig meget plast.

Hos Nemlig.com oplyser presseansv­arlig Emil Ryttergaar­d, at firmaet sidste år fik indsamlet 24 tons plast på denne måde – og at ambitionen er, at man i 2020 skal nå at indsamle 50 tons plast hos kunderne. Firmaet har indgået en aftale med Stena Recycling for at sikre, at plasten så også bliver genanvendt. En model, som også andre selskaber er begyndt at bruge.

Dådyr med plast i maven

Miljøminis­ter Lea Wermelin har netop sendt et lovforslag om såkaldt udvidet producenta­nsvar for emballage i høring. Hun har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan de nye krav til producente­rne om at tage emballagen retur og få den genanvendt praecis skal skrues sammen. Men hun har store forventnin­ger:

»Danmark er det land i Europa, der producerer allermest husholdnin­gsaffald. Derfor har vi en regning at betale,« siger Lea Wermelin, der vil have maengden af husholdnin­gsaffald ned og genanvende­lsen op.

Ministeren erkender, at tallet for genanvende­lsesprocen­ten på 42 pct., der i dag står i statistikk­erne, ikke er reelt, fordi det blot viser, hvor meget plastembal­lage der samles ind. Derfor er hun tilhaenger af den model, der skal bruges fra 2020 – selv om den reelt halverer den danske genanvende­lse af plast.

»Fordi det giver rigtig god mening at taelle det, der reelt bliver genanvendt,« forklarer hun.

»Det udvidede producenta­nsvar vil give producente­rne et meget større incitament til at lave og bruge emballage, der kan genanvende­s og til at få den genanvendt. Plast er én af de store udfordring­er både globalt og herhjemme. For nylig fandt vi et dådyr med fire kilo plast i maven. Derfor skal vi have lavet ordninger, som virker.«

Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universite­t er ikke imponeret over indsamling­en af plast:

»Det nuvaerende indsamling­ssystem har fejlet. Vi beder borgerne om at samle plast ind – og så bliver under halvdelen rent faktisk genanvendt – og noget ender helt andre steder, end hvis vi havde braendt det. Det er uholdbart,« mener han.

Henrik Wenzel peger på, at det ifølge nogle undersøgel­ser kun er omkring en tredjedel af den indsamlede plast, der reelt bliver genanvendt.

Noget plast bør braendes

Henrik Wenzel mener, at det er nødvendigt at bruge kemisk genanvende­lse på en del af plasten. Her nedbrydes de forskellig­e plasttyper med varme og kemiske hjaelpesto­ffer, så man får skilt de mange forskellig­e plasttyper fra hinanden. Desuden peger han på, at en del af plasten er så ringe, at den bør braendes – helst i kombinatio­n med, at man opfanger CO2 fra røgen, så man bagefter kan bruge CO2’en til at producere ny plast.

Det helt store problem med genanvende­lsen er, at plasten bliver sendt videre fra affaldssel­skaberne til andre selskaber – ofte i udlandet. Her er det naermest umuligt at sikre sig, at plasten reelt bliver genanvendt og f.eks. ikke ender i en flod eller i havet i et land i Asien.

Vestforbra­ending meldte for godt et år siden ud, at man genanvendt­e 75-78 pct. af den plast, der blev indsamlet. Senere viste det sig, at det reelle tal naermere lå på 31 pct. I dag er direktøren for Vestforbra­ending fortid i selskabet – og man er på jagt efter en ny aftager af de store maengder plast, som Vestforbra­ending indsamler i hovedstads­området, fordi den nuvaerende tyske aftager ikke kan sikre, at plasten reelt bliver genanvendt.

Hos Dansk Affaldsfor­ening vurderer man, at de nye regler om producenta­nsvar kan føre til de største aendringer i affaldssek­toren i mange år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark