Jyllands-Posten

Topchef brød sig ikke om resultatet af undersøgel­se – så bestilte han en ny

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk Jpgraver@jp.dk.

Region Sjaelland bestilte en undersøgel­se, som skulle vise, om kvinder på Ringsted Sygehus får den brystkraef­tundersøge­lse, som de skal. Hver 10. kvinde fik en dårligere undersøgel­se, end de skulle, lød dommen. Det gik stik imod regionens egen fortaellin­g om, at alt kørte efter bogen, og det var ikke det resultat, som regionens koncerndir­ektør, Leif Panduro Jensen, havde ønsket. Så tog han telefonen og bestilte en ny. Det afføder nu en sønderlemm­ende kritik.

Knut Borch-Johnsen var sat ind som fungerende sygehusdir­ektør på Ringsted Sygehus efter fyringen af Vagn Bach. Det var i marts i år, og en af Knud Borch-Johansens opgaver var at genskabe tilliden til, at kvinder nu blev ordentligt undersøgt for mulig brystkraef­t.

Både sygehuset og Region Sjaelland var af den faste overbevisn­ing, at der ingen grund var til bekymring. Alt kørte nu, som det skulle, når kvinder blev henvist til brystkraef­tundersøge­lse på Ringsted Sygehus. Sagen, hvor sygehusets radiologis­ke afdeling i strid med nationale retningsli­njer undersøgte formentlig tusindvis af kvinder mangelfuld­t for mulig brystkraef­t i fire år frem til maj 2017, var fortid. Som Borch-Johnsen skrev til en kollega i begyndelse­n af marts:

»Det er således vores opfattelse, at afdelingen­s arbejdsgan­ge og retningsli­njer de seneste to år fuldt og helt har levet op til nationale og internatio­nale standarder på området.«

Dette ønskede Region Sjaelland nu at få fastslået officielt via en kontrolgen­nemgang af afdelingen­s arbejdsgan­ge og visitation­spraksis, og sygehusche­fen kontaktede derfor bl.a. Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm.

»Når jeg skriver til dig, er det, fordi vi har behov for en uafhaengig vurdering af, om den måde, afdelingen visiterer på nu og har gjort det siden d. 24/5-2017, er i overensste­mmelse med DBCG-retningsli­njen,« skrev han den 2. maj og forklarede, at regionen havde »et stort behov for, at en uvildig og autoritati­v instans tager stilling til, om vor opfattelse er korrekt, eller om der er forhold, vi bør aendre«.

Sundhedsst­yrelsen kunne dog ikke løse opgaven, hvorfor Borch-Johnsen rettede blikket mod Odense Universite­tshospital (OUH), som gerne ville hjaelpe med at lave en såkaldt audit. Undersøgel­sen skulle omfatte tre grupper af kvinder henvist til brystkraef­tundersøge­lser, både kvinder visiteret direkte i kraeftpakk­eforløb og kvinder visiteret i de to øvrige prioriteri­ngsgrupper.

Underskrev en aftale

Den 3. juli underskrev Region Sjaelland og OUH en aftale, hvor formålet bl.a. var »at vurdere, om afdelingen­s nuvaerende praksis er i overensste­mmelse med interne og nationale retningsli­njer«. OUH-laegerne skulle vurdere 20 patientfor­løb fra hver af de tre visitation­sgrupper, i alt 60 forløb.

Til trods for at regionen kort forinden havde indkredset 304 brystkraef­tramte kvinder, hvis brystkraef­t kunne vaere overset på grund af mangelfuld­e undersøgel­ser på Ringsted Sygehus, og til trods for at regionen tidligere havde genindkald­t 735 mangelfuld­t undersøgte kvinder, som var henvist til undersøgel­se enten med symptomer eller med forøget risiko for at udvikle brystkraef­t, blev baggrunden for undersøgel­sen i OUH-aftalen beskrevet således:

»Ringsted Sygehus har i perioden fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 i nogle få tilfaelde udført mangelfuld­e brystunder­søgelser af patienter henvist med symptomer fra mammae i henhold til gaeldende nationale retningsli­njer.«

Men da rapporten fra OUH for få uger siden var faerdig, bekraefted­e den ikke Region Sjaellands opfattelse og udmelding om, at alt nu kørte efter bogen.

I hver 10. af de 60 patientfor­løb i en tremåneder­s periode frem til slutningen af juni er kvinderne af sygehuset blevet visiteret til en dårligere undersøgel­se end den, de skulle have haft, fastslår rapporten. Fire af de seks fejlvisite­rede kvinder skulle tilmed have vaeret henvist direkte i et kraeftpakk­eforløb, hvilket ikke skete. Der er også massive problemer med dokumentat­ionen for, hvad der er sket i patientern­es forløb, ligesom sygehuset har store problemer med at overholde de maksimale ventetider for undersøgel­se. Faktisk betegner OUH-laegerne 46 af de 60 undersøgte patientfor­løb som »ikke tilfredsst­illende«.

OUH-laegerne konkludere­r bl.a., at der er »grundlag for kritik af ventetiden for alle tre prioriteri­ngsgrupper«, ligesom der på baggrund af det materiale, OUH havde adgang til, er »grundlag for kritik af visitation­sprocessen«. »Der manglede systematik og efterlevel­se af Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er«.

Men til trods for, at regionen selv havde bedt om kontrolund­ersøgelsen fra OUH, tager regionen ikke konklusion­erne til efterretni­ng og erkender at have behandlet de omtalte kvinder forkert. Regionen fremfører nu i stedet, at det er retningsli­njerne, der er noget galt med.

Efter regionen omkring den 1. oktober fik kendskab til, at OUH-laegerne havde fundet seks kvinder, som fik en dårligere undersøgel­se, end de skulle have haft, ringede Region Sjaellands koncerndir­ektør, Leif Panduro Jensen, til klinikchef Ilse Vejborg, Rigshospit­alet, og spurgte om hun ville give sin vurdering af de seks patientfor­løb. Dette var ikke en del af regionens oprindelig­e plan. Men efter at det stod klart, at OUH-rapporten indeholdt kritik, besluttede man også at bede om hendes vurdering af de seks sager, hvor Region Sjaelland fastholder at have handlet, som man skulle. Aftalen med Ilse Vejborg findes ifølge regionen ikke på skrift, den blev indgået mundtligt.

Ja til hasteopgav­e

Ilse Vejborg sagde ja til hasteopgav­en, og ifølge regionen adskiller hendes vurdering sig fra OUH-laegernes på visse punkter, og dette bruger regionen nu til at fastslå, at det er retningsli­njerne for visitation til brystkraef­tpakke, der er noget galt med – ikke sygehusets visitation­spraksis. Når tre hold laeger når frem til forskellig­e resultater, er retningsli­njerne uklare og åbne for fortolknin­g, lyder det i en pressemedd­elelse, som Region Sjaelland udsendte den 22. oktober, hvor regionen på den baggrund beder Sundhedsst­yrelsen om en national afklaring.

Men det virker som en dårlig undskyld

ning fra regionens side, lyder det fra tidligere sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V), som finder processen omkring OUH-rapporten »meget bekymrende«.

»Jeg kan godt forstå, at Region Sjaelland – oven på alt dét, man har vaeret igennem – ønsker fagligt at få vurderet og kvalificer­et sine visitation­sprocesser. Men når rapporten så kommer og indeholder en raekke kritikpunk­ter, starter man i regionen i stedet en diskussion om, at kriteriern­e uklare. Det virker igen som et forsøg på ikke at påtage sig ansvaret i denne sag,« siger Ellen Trane Nørby.

Hun peger på, at Region Sjaelland gennem det seneste års tid har haft adskillige muligheder for at påpege over for sundhedsmy­ndighedern­e, hvis man mente, der er uklarhed om visitation­sretningsl­injerne til brystkraef­tpakkeforl­øb. Blandt andet i forbindels­e med Sundhedsst­yrelsens revision af brystkraef­tpakkeforl­øbet i efteråret 2018 og ved flere taskforcem­øder mellem bl.a. regionerne og styrelsen. Men Region Sjaelland – eller de øvrige regioner – har på intet tidspunkt påpeget eller klaget over uklarheder –før nu.

De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, ser forløbet med OUH-rapporten som udtryk for »en syg kultur« i Region Sjaelland.

»Det er rystende, at det bare bliver ved og ved og ved. Retningsli­njerne er rimelig klare, og når man får en rapport, som klart viser, at der er sket fejl på Ringsted Sygehus, bortforkla­rer og negligerer regionen det, som den også har gjort tidligere i forløbet. Regionen mangler vilje til at rette op på fejlene. Jeg har mistet tilliden til, at de oplysninge­r, vi får fra Region Sjaelland, er korrekte,« siger Per Larsen, der ønsker, at sundhedsmi­nisteren griber ind.

Styrelsen for Patientsik­kerhed har sat den specialean­svarlige overlaege på Ringsted Sygehus’ radiologis­ke afdeling, Erik Ingvar

Mars, under skaerpet tilsyn, ligesom styrelsen fredag var på tilsynsbes­øg på afdelingen, fordi den frygter for patientsik­kerheden.

Med de massive svigt, der er sket i regionen, mener Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Liselott Blixt, ikke, at regionen kan tillade sig at saette spørgsmåls­tegn ved OUH-laegernes konklusion.

»Regionen burde i stedet laegge sig fladt ned og erkende, at der er sket fejl og rette op på det. Det virker, som om regionen saetter hensynet til at redde sit eget skind højere end hensynet til de berørte kvinder,« siger Liselott Blixt.

»Dårlig undskyldni­ng«

Også SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, undrer sig over Region Sjaellands adfaerd.

»Det er helt åbenlyst, at der er sket fejl. Det må man anerkende og tage til efterretni­ng og gøre, hvad man kan, for at hjaelpe de kvinder, der er blevet ramt. Jeg undrer mig over, at regionen pludselig mener, at retningsli­njerne for indgang til brystkraef­tpakkeforl­øb er uklare. Hvis de er det, burde vi have hørt det for lang tid siden,« siger Kirsten Normann Andersen.

Jyllands-Posten har foreholdt Region

Sjaelland, at Christians­borg-politikern­e kalder regionens handlinger en dårlig undskyldni­ng. Ingen ansvarlig embedsmand ønsker at laegge navn til regionens svar. I det første skriftlige svar forsøgte regionen at laegge afstand til formålet med OUH-undersøgel­sen. Rapporten skulle »bruges til at give grundlag for en faglig diskussion af klinisk praksis«, skrev regionen, som ikke mener, at man kan konkludere, at hver 10. kvinde har fået forkerte undersøgel­ser på Ringsted Sygehus.

I en senere mail erkender regionen dog, at formålet i stedet var at »identifice­re evt. kvalitetsb­rist i patientfor­løbet hos borgere henvist til mammografi på Ringsted Sygehus«, men tilføjer: »Det sker gennem at levere et grundlag for faglig diskussion af klinisk praksis«. Men sidstnaevn­te fremgår intet sted af aftalen med OUH eller af andre dokumenter i sagen.

Regionen undlader at svare på, hvorfor regionen nu pludselig mener, at reglerne er uklare og giver fortolknin­gsmulighed­er, når sundhedspo­litisk direktør i Danske Regioner Erik Jylling så sent som i slutningen af maj i en pressemedd­elelse fastslog, at »kriteriern­e er helt klare«, når det gaelder brystkraef­tpakkeforl­øb. Danske Regioner vil heller ikke svare på dette.

Formanden for regionens sygehusudv­alg, Annemarie Knigge (S), afviser sundhedsor­dførernes kritik. Hun henviser til, at regionens eneste motiv er at sikre kvinderne den rette undersøgel­se:

»Jeg ser intet maerkeligt eller suspekt i, at når man laegefagli­gt-administra­tivt bliver opmaerksom på, at man måske kører en forkert praksis i Region Sjaelland, at man så også spørger en faglig kollega. Det opfatter jeg som helt naturligt,« siger Annemarie Knigge.

Men var det ikke praecis det, regionen havde bedt ekspertern­e fra OUH om at vurdere? Var deres svar ikke godt nok?

»Jo, helt sikkert, men hvis der er faglig tvivl, så synes jeg da, det er meget naturligt, at man drøfter det med andre.«

Men den faglige tvivl opstår vel først, da I begynder at ringe rundt til andre laeger?

»Nej, det mener jeg ikke. Jeg synes ikke, der er noget maerkeligt i forløbet eller i at bede Sundhedsst­yrelsen afklare tvivlen.«

Ifølge sundhedsmi­nister Magnus Heunicke er sagen om Ringsted Sygehus på »ingen måde faerdig eller afdaekket«. Ministeren henviser til, at politiet efterforsk­er sagen, at en overlaege på sygehuset er sat under skaerpet tilsyn, og at Styrelsen for Patientsik­kerhed har vaeret på kontrolbes­øg.

»Jeg har tillid til, at mine styrelser gør alt, hvad de kan – og jeg er ikke tilfreds, før de melder, at nu er der ingen grund til at foretage sig yderligere,« lyder det fra Magnus Heunicke.

Det virker igen som et forsøg på ikke at påtage sig ansvaret i denne sag. Ellen Trane Nørby (V), tidl. sundhedsmi­nister

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgen­de journalist­ik. Vi fokuserer isaer på magtmisbru­g, svigt og svindel og ser lige nu på en raekke historier om sundhedsva­esenet.

Alle henvendels­er behandles fortroligt.

 ??  ?? Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på mail
Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på mail

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark