Jyllands-Posten

Patienter med sårdraen får livskvalit­et med hjemmesyed­e stoftasker

Det kan nogle gange vaere de små ting, der betyder alverden. Sådan er det på Herlev Hospital, Afdeling for Plastikkir­urgi, hvor patienter med sårdraen kan få hjaelp til at føle sig mere mobile og mindre syge.

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

I maj i år blev der afholdt et ”award-show” på Herlev Hospital, hvor en vinder af de nominerede sundhedspr­ojekter fra hospitalet skulle kåres. Netop i år havde man valgt at oprette en såkaldt ”saerpris”, da der var kommet et mindre projekt, som fortjente sin egen pris. Projektet startede få måneder forinden.

Vinderen af saerprisen var Afdeling for Plastikkir­urgi, som bl.a. foretager brystrekon­struktione­r, hvor der bliver anvendt et såkaldt sårdraen efter operatione­rne. En situation, hvor kvinderne kan føle sig lidt udstillede, da de fra operations­såret har en gennemsigt­ig slange, som fører blod ned i en gennemsigt­ig plasticpos­e, som de baerer på sig.

»Vi sad en dag og snakkede om de meget upraktiske sårdraen, som patientern­e kan have flere af og oftest udskrives med. Min kollega Annette Madsen spurgte, om man ikke kunne sy nogle tasker som patientern­e kunne have deres sårdraen i, så de kunne skjules,« siger Charlotte Brunsholm, sygeplejer­ske på Afdeling for Plastikkir­urgi på Herlev Hospital.

Terapi i farver og mønstre

Charlotte Brunsholm taendte på idéen og gik straks i gang med at prøve at sy stoftasker i forskellig­e størrelser. Hun kom i kontakt med Ulla Nanni Andersen, som var kendt for at vaere frivillig syerske til hospitaler.

I sit hjem i Smørum syr Ulla Nanni Andersen nu tasker af stof, som hun løbende får doneret fra butikker, som gerne vil støtte projektet. Materialer som sytråd og snor bliver betalt af de 5.000 kr., som afdelingen vandt for saerprisen. Og selv om Ulla Nanni Andersen er fyldt 79 år, har hun ikke i sinde at stoppe.

»Det giver bare mening for mig at sidde ved symaskinen og skabe noget til mennesker, som kaemper med en masse. At gøre små ting for andre er en stor ting for mig,« fortaeller den pensionere­de laegesekre­taer.

Ulla Nanni Andersen har selv vaeret ramt af brystkraef­t og savnede at have noget, som kunne have skjult hendes sårdraen. Men hun fandt glaede i farver og mønstre i sin butik.

»Da jeg havde brystkraef­t, var jeg medindehav­er af en patchworkb­utik, og når dagene var traelse, rundede jeg butikken, med de glade farver og mønstre, som altid gjorde mig i godt humør. Jeg bliver aldrig traet af det,« forklarer hun.

I år har Ulla Nanni Andersen allerede syet et halvt hundrede stoftasker.

Det giver så meget mening for mig at sidde ved symaskinen og skabe stoftasker til mennesker, som kaemper med en masse. At gøre små ting for andre er en stor ting for mig. Ulla Nanni Andersen, syerske

»Sammen klarer vi den«

En af dem, som har haft glaede af en stoftaske, er den 52årige Sanne Godiksen, der til daglig arbejder som it-projektled­er.

»Jeg fik foretaget en mammografi, hvor de havde en mistanke om, at der var nogle celleforan­dringer. Derefter brugte jeg megen tid på at overveje, hvordan jeg skulle forholde mig til hele situatione­n,« fortaeller hun.

 ??  ?? Sygeplejer­ske Charlotte Brunsholm (th) greb straks bolden, da en kollega naevnede, at man kunne sy stoftasker til sårdraen. Sanne Godiksen (tv) har vaeret glad for sin.
Foto: Stine Bidstrup
Sygeplejer­ske Charlotte Brunsholm (th) greb straks bolden, da en kollega naevnede, at man kunne sy stoftasker til sårdraen. Sanne Godiksen (tv) har vaeret glad for sin. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark