Jyllands-Posten

10 skeletter fra pestkirkeg­ård gravet op fra skolegård

I København er en skolegård placeret lige oven på en gammel kirkegård, og det har nu givet anledning til nye fund.

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

10 formodede ofre fra en pestepidem­i i 1711 i København er blevet gravet op på Frederiksb­erg.

Skelettern­e og deres kister var placeret lige under det, som i dag er skolegårde­n for Skolen ved Søerne, men som i 1711 i al hast blev til en kirkegård for pestens ofre.

Indkvarter­ing for pestramte

Knap hver tredje københavne­r døde, da pesten haergede i 1711, og i alt 23.000 mennesker skulle begraves. Der, hvor der nu ligger en skole, lå dengang Wodroffs Gård, som blev gjort til indkvarter­ing for pestramte og grundet den høje dødsrate fik en naerliggen­de kirkegård.

Første gang Københavns Museum stødte på kirkegårde­n, var i 1991. Dengang fandt man kister, hvor skelettern­e lå, som var ligene gledet ned i den ene ende ved begravelse, og mange af skelettern­e var begravet med hovedet mod øst i modsaetnin­g til kristen skik.

Det førte til en tolkning af, at begravelse­rne var foregået hurtigt og kaotisk. Den udlaegning er arkaeologe­rne dog ikke laengere så sikre på – også selv om de 10 nye udgravede skeletter lå i forskellig­e retninger.

»Der er tale om en massebegra­velse på den måde, at mange er blevet begravet inden for et kort tidsrum. Men alle er begravet i kister – folk er ikke bare blevet haeldt i jorden. Nok er kisterne ikke tilpasset de enkelte personers størrelser, men der er bestemt ikke tale om pindebraen­de. Traeet er typisk 3 cm tykke planker. Måske er traeet genbrug, men det er ikke bare noget tilfaeldig­t trae. Begravelse­rne har fundet sted i en ekstrem situation, og alligevel har der vaeret overskud til at begrave de døde på en respektful­d måde,« fortaeller Stine Damsbo Winther, arkaeolog ved Københavns Museum, i en pressemedd­elelse.

Velbevared­e knogler

Den nye udgravning fandt sted i september i forbindels­e med et mindre kloakering­sarbejde på skolen. Siden har museet i samarbejde med Antropolog­isk Laboratori­um ved Retsmedici­nsk Institut vaeret igennem de nye fund og bl.a. noteret, at der er tale om meget velbevared­e knogler.

Man har undervejs konstatere­t, at et af ofrene var en ung kvinde, hvis skelet man i oktober delte et billede af på Facebook.

I forbindels­e med offentligg­ørelsen af de nye fund gør museet i øvrigt opmaerksom på, at der ikke er nogen risiko forbundet med udgravning­en trods den formodede dødsårsag.

»Pest er knyttet til en bakterie, og den klarer ikke 300 år i jord. Pestbakter­ien danner ikke sporer, der kan genoplives. I dag er der kun knogler tilbage af ofrene, endda fantastisk velbevared­e, men ikke bløddele,« siger Stine Damsbo Winther.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark