Jyllands-Posten

Partierne lover velfaerd – men i sidste ende handler det om brexit

Der gives løfter, der isaer skal forbedre forholdene for middel- og arbejderkl­assen, men intet ser ud til at slå brexitspør­gsmålet.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Den britiske valgkamp spidser i disse dage i den grad til. Der er mindre end tre uger til valget den 12. december, og derfor er partierne et efter et i gang med den store charmeoffe­nsiv i forhold til vaelgerne.

På trods af at der tidligt i valgkampen var meget diskussion om, hvorvidt mindre partier denne gang ville blive bragt mere i spil end tidligere, og selv om det er tilfaeldet i f.eks. Skotland, hvor SNP ser ud til at stå godt med ønsket om en ny selvstaend­ighedsafst­emning, så handler det – som tidligere – om et valg mellem de to store partier, Labour med Jeremy Corbyn i spidsen og de konservati­ve med premiermin­ister Boris Johnson i spidsen.

Det er også et spørgsmål om, hvordan brexit skal forløbe.

Torsdag fremlagde Labour sit valgoplaeg, mens de konservati­ve gjorde det søndag eftermidda­g på et konservati­vt arrangemen­t i byen

Telford – en by, der slår sig op på at vaere industrien­s vugge.

Netop industriom­rådet i baeltet med de såkaldte rugbybyer i det midterste og nordlige England er blevet udråbt som dér, hvor parlaments­valget for alvor bliver afgjort. For begge de store partier går direkte efter de vaelgere, der vaegter velfaerd højere end skattelett­elser. Og på det område er der en raekke ligheder mellem Labour og de konservati­ve.

Løfter om forbedring­er

De har begge lovet markante forbedring­er af det offentlige sygehusvae­sen, NHS, med langt flere ansatte, mere moderne og nye sygehuse, og de har begge lovet at styrke trygheden i samfundet. De konservati­ve vil samtidig styrke ”de glemte byer” i det nordlige England med investerin­ger i bl.a. bedre infrastruk­tur, mens Labour har lovet gratis bredbånd til alle.

Mens de konservati­ve mener, at partiet kan leve op til løfterne uden at løfte skatterne, vil Labour beskatte de allerriges­te 5 pct. af befolkning­en hårdere, ligesom partiet vil have, at store tech-virksomhed­er som Google og Facebook skal betale mere i skat. Labour vil samtidig nationalis­ere virksomhed­er som BT’s bredbåndss­elskab, togene og posten, og partiet vil også låne til de øgede offentlige udgifter. Selv om de konservati­ve også vil spendere mere på det offentlige budget, er det fortsat med konservati­v forsigtigh­ed, så man ikke skraemmer traditione­lle vaelgere vaek.

Det er temaer, som rammer bredt, og som rammer både arbejder- og middelklas­sen.

Ét tema over alle: brexit

Men trods velfaerdsl­øfterne er der alligevel ét tema, der står over alt andet, nemlig brexit. Vaelgerne i Storbritan­nien har i en Yougovmåli­ng sagt, at brexit var det allervigti­gste spørgsmål i valgkampen, og her står valget mellem Boris Johnsons udmelding, som han gentog søndag eftermidda­g, at med ham ved roret siger briterne farvel til EU den 31. januar 2020, og så Jeremy Corbyn og Labour, der først vil forhandle en ny skilsmisse­aftale, og så laegge den ud til en folkeafste­mning, hvilket igen vil betyde, at meget af 2020 vil gå med en fortsat uafklaret situation.

Det er et valg mellem en leder i skikkelse af Boris Johnson, der meget klart har sagt, hvor han står, og en leder i skikkelse af Jeremy Corbyn, der så sent som ved en tv-debat fredag aften bekendtgjo­rde, at han ville forholde sig »neutralt« i brexit-spørgsmåle­t.

Noget tyder på, at vaelgerne støtter Boris Johnson. En meningsmål­ing i The Times søndag viser, at den konservati­ve leder fortsat fører hos vaelgerne, hvor han står til 42 pct. mod Labours 30 pct. Målingen er foretaget, efter at Labour fremlagde sit valgprogra­m.

 ??  ?? Søndag gentog Boris Johnson, da han fremlagde de konservati­ves valgprogra­m, at det helt overordnet handler om at få gennemført brexit. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP
Søndag gentog Boris Johnson, da han fremlagde de konservati­ves valgprogra­m, at det helt overordnet handler om at få gennemført brexit. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark