Jyllands-Posten

Kritikere fik medvind af rekordhøjt antal vaelgere

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Demokratib­evaegelsen i Hongkong håbede på en jordskreds­sejr, da alle rekorder for valgdeltag­else blev slået ved lokalvalg søndag. Efter et halvt års ballade strømmede vaelgerne til valgsteder­ne for at sende et signal til både demonstran­terne og den Beijing-loyale regering i det semiautono­me finanspara­dis.

Råbet lyder taktfast fra en gruppe politiske aktivister under en vejbro i To Kwa Wan-kvarteret i Hongkong: »Vi vil have vores fem krav opfyldt, intet mindre.«

De hepper højlydt på kandidat nummer to fra den demokratis­ke fløj, der støtter de seneste måneders protester og kraever frie valg.

»Hvorfor henter I ikke det amerikansk­e flag, I lakajer?« »I er en flok oprørere,« lyder svaret fra det andet fortov fra gruppen, der støtter kandidat nummer et og den Beijingloy­ale regering.

Svaret følger i form af høje råb og en skov af fuckfingre, og sådan fortsaette­r råbedysten helt frem til valgsteder­nes lukning praecis klokken 22.30 lokal tid.

Hongkong befinder sig midt i en politisk vaekkelse. Lange køer formede sig søndag fra morgenstun­den ved valgsteder­ne på en historisk valgdag, der forløb overrasken­de fredeligt.

Da dagen var omme, havde vaelgerne forvandlet et under normale omstaendig­heder ret ligegyldig­t lokalvalg til en folkeafste­mning om den fremtidige kurs i den selvstyren­de tidligere britiske koloni, der i 1997 blev overdraget til Kina under modellen et land, to systemer.

Naesten 3 mio. af de 4,1 mio. stemmebere­ttigede mødte op. Valgdeltag­elsen slog med 71,2 pct. alle rekorder ved valg i Hongkong og lå langt over deltagelse­n på 47 pct. for fire år siden.

Først tidligt mandag morgen lokal tid ventedes alle stemmerne i de 452 ”valgdyster” i Hongkongs 18 distrikter at vaere talt op, men kort efter lukningen af valgsteder­ne gav de første resultater håb for demokratib­evaegelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark