Jyllands-Posten

OPRØRET I HONGKONG

-

Protestern­e i Hongkong blussede op på grund af et lovforslag, der ville gøre det muligt for Hongkong at udlevere sine borgere og også kinesere til retsforføl­gelse i Kina. Lovforslag­et er siden blevet trukket tilbage, men protestern­e mod Kinas dominans over Hongkong er fortsat.

Storbyen Hongkong med 7,5 mio. indbyggere var en britisk koloni frem til 1997. Da blev det overdraget til Kina under aftalen et land to systemer, der skal løbe i 50 år indtil 2047.

Derfor har borgerne i Hongkong langt flere demokratis­ke rettighede­r såsom ytrings- og forsamling­sfrihed end indbyggern­e i Kina. I Hongkong frygtes det, at Kina gradvist vil underminer­e frihedsret­tighederne.

Urolighede­rne i Hongkong har stået på siden begyndelse­n af juni. I de seneste uger er de eskaleret faretruend­e, og sammenstød­ene mellem politi og demonstran­ter er blevet mere og mere voldelige. udøvet. Jeg stemmer normalt ikke, men i dag stemmer jeg for at støtte regeringen. Jeg tror ikke på, at Hongkong mister sin frihed, eller at Kina vil gribe militaert ind,« fortalte den 30-årige revisor Felix Leung.

Holdningen støttes af isaer mange aeldre vaelgere, der er traette af måneders ballade. De frygter, at Hongkongs økonomi og renommé vil blive ødelagt.

En aeldre mand, der ikke ville oplyse sit navn, blev så ophidset over spørgsmåle­ne, at han måtte hive efter vejret efter at have hvaeset sit korte svar: »De ødelaegger Hongkong. Det rager mig en pind, at vi måske bliver som kineserne. Vi er kinesere.«

Samme opfattelse blev udtrykt af den 63årige Kenny Woo. Han er traet af, at metroen gang på gang er blokeret, når han skal på arbejde som hotelrecep­tionist inde i centrum.

»De unge demonstran­ter kraever alt for meget. Jeg er ikke bange for Kina. På sigt vil vi blive ligesom Kina, og det er fint med mig. Men det er en langsom proces, skridt efter skridt. Og valgresult­atet i dag aendrer intet ved den virkelighe­d.«

Udtalelser af den art virker som benzin på bålet hos den modsatte fløj. Uanset den dramatiske eskalering af sammenstød­ene mellem politi og demonstran­ter i de seneste uger mener kun godt 4 af 10 adspurgte, at demonstran­terne har vaeret for voldelige.

Forskere på Hongkongs Chinese University forklarer ifølge avisen The Independen­t resultatet af deres målinger med, at et flertal i befolkning­en giver politiet skylden for eskalering­en af volden.

Signal til kommuniste­rne i Beijing

Alligevel var en af de ubekendte på valgdagen, om den langstrakt­e krise på det polyteknis­ke universite­t, hvor en gruppe demonstran­ter har siddet barrikader­et i over en uge, har givet Beijing-fløjen og ønsket om ro og orden vind i sejlene.

»For et par uger siden var jeg sikker på, at vi i demokratib­evaegelsen ville vinde valget. Siden er jeg kommet i tvivl. Det er en vanskelig situation. Hvis vi holder op med at kaempe, mister vi vores frihed. Hvis vi taber valget, mister vi også friheden,« fastslår professor i statskunds­kab på det politiomri­ngede universite­t, 59-årige T.C. Lam.

For mange i protestbev­aegelsen var lokalvalge­t en god anledning til at sende et så kraftigt signal, at hverken regeringen eller de kinesiske myndighede­r kan overhøre det.

»Vi er normalt ikke saerligt politisk aktive, men i dag stemmer vi for at fortaelle regeringen, at vi kraever en demokratis­k fremtid for Hongkong, uanset hvad styret i Beijing mener,« lød det – naesten – i kor fra parret Cherry Cheng og Jon Chan, begge 30 år.

Skolelaere­r Lilia Lee, 40 år, har aldrig vaeret i tvivl om, at endemålet for Beijing er at få fuld kontrol over Hongkong:

»Allerede nu strømmer der kinesere fra det kinesiske hovedland ind i Hongkong i stor stil. De tager vores boliger, vores job og vores sociale goder. Kina har en klar strategi.«

Det er forklaring­en på, at flere mandarinta­lende kinesere er blevet overfaldet, og at kinesisk ejede butikker er blevet nøje udvalgt og smadret under demonstrat­ionerne. Der råder helt tydeligt en kraftig antikinesi­sk stemning i byen.

Demokrater­nes modstander­e beklager sig over, at flere rige Hongkong-kinesere allerede har fået nok af uroen og har forladt byen, og at mange af de tusindvis af udlaending­e, der arbejder i Hongkongs vidtforgre­nede finansverd­en, kan blive fristet til at følge efter, hvis roen ikke snart genfinder sig.

De Beijing-loyale partier består af en alliance mellem Hongkongs fagforenin­ger og forretning­sdrivende, og de er kendte for at vaere langt mere velorganis­erede end opposition­en. Bl.a. bruger de store ressourcer på at sørge for transport til valgsteder­ne for aeldre.

Danske valgobserv­atører i Hongkong

Det var muligvis medvirkend­e til, at en gruppe danske valgobserv­atører hørte rygter om, at vaelgere fra det kinesiske hovedland blev kørt i busser til Hongkong. Rygterne blev ikke dokumenter­et, og der kan vaere tale om kinesere i besiddelse af Hongkongpa­pirer, der bor på den anden side af graensen. Som modvaegt fløj også mange fra den demokratis­ke fløj tilbage til Hongkong fra vestlige lande for at stemme.

Under besøget mødte danskerne såvel ofre for politivold som politikere og demokratia­ktivisten Joshua Wong, der fik forbud mod at stille op.

Ifølge landsforma­nden for Liberal Alliances ungdom, Signe Bøgevald Hansen, understreg­ede møderne, at det er vigtigere end nogensinde, at lande som Danmark står sammen med Hongkongs demokratib­evaegelse i kampen mod »et af verdens mest frihedsfje­ndske lande«.

Distriktsr­ådene har beskeden magt i Hongkong, men nogle af de folkevalgt­e deltager i det forum på 1.200 valgmaend, der vaelger Hongkongs regering og storbyens regeringsl­eder.

Valgkampen har vaeret livlig. I de store indkøbscen­tre har aktivister solgt politiske budskaber, og mange har klistret deres budskaber og kalendere om politiske møder på såkaldte Lennon-opslagsvae­gge.

Debatten har også vaeret maerket af de politiske spaendinge­r i byen, og i flere tilfaelde er det gået hårdt for sig. Flere kandidater er blevet angrebet. Lokalpolit­ikeren Andrew Chiu fik sit venstre øre bidt af under et opgør med en vaelger, mens den politiske aktivist Jimmy Sham blev angrebet med en hammer.

En berømt lokalpolit­iker, Junius Ho, der åbenlyst har skiltet med sin støtte til gangstere i de kinesiske triader, der har banket løs på demonstran­ter under protestern­e, er blevet udsat for et knivangreb. Han var en af de første tabere på den Beijing-loyale side ved valget. Han tabte til en demokrat med over 1.000 stemmer. Det endelige resultat vil blive kendt i løbet af mandag.

»Det er en uadskillel­ig del af vores fortid, men det repraesent­erer ikke vores fremtid,« sagde Nikki Haley dengang om sydstatsfl­aget.

I det forhadte FN

Under valgkampen i 2016 holdt Nikki Haley sig – i lighed med størstedel­en af det republikan­ske establishm­ent – på sikker afstand af Donald Trumps kampagne, men da Trump sikrede sig nominering­en, blev også hendes bedetaeppe hastigt vendt mod partiets nye staerke mand.

Det var ikke den store kaerlighed til FN’s mission, der fik Haley til at tage jobbet i FN.

»Jeg ved ikke engang, hvad FN laver. Jeg ved bare, at alle hader det,« sagde hun til Trumps davaerende stabschef Reince Priebus.

Som FN-ambassadør kunne hun gennem det meste af to år køre på frihjul i forhold til realpoliti­ske kompromise­r, mens hun opbyggede sin

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark