Jyllands-Posten

Republikan­ernes store kvindelige håb fisker i rørte vande op til valget i 2020

Hun kan lyde som en genfødt Ronald Reagan og har karisma nok til en Hollywood-karriere, men hvad er Nikki Haley egentlig ude på?

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Salen på George Washington University er pakket med mange hundrede begejstred­e fans, der på en ophaengt storskaerm opmaerksom­t følger en tv-jingle med Nikki Haleys største bedrifter.

Det var hende, der i sin tid som guvernør i South Carolina fik hevet sydstatsfl­aget ned fra statens kongresbyg­ning. Det var hende, der i rollen som effektiv FN-ambassadør uddelte håndmadder til Nordkoreas Kim Jong-un og Syriens Bashar al-Assad.

Alt dette kunne nemt ligne optakten til et massemøde før valget naeste år, men Donald Trumps tidligere FN-ambassadør søger ikke offentligt embede – i hvert fald ikke på gaengs facon – og denne aften optraeder hun mere som erindrings­skribent end som politiker.

For anledninge­n er den 47åriges memoirer i utide med titlen ”With All Due Respect”, med al taenkelig respekt – en høfligheds­frase, der gerne bruges, før man udtrykker skarp uenighed i en debat.

Titlen indfanger Haleys saerlige stålsatte charme, som hun giver adskillige prøver på denne aften i den amerikansk­e hovedstad, der er et af flere stop på en stort anlagt bogturné.

»Du kan altid sparke og smile samtidigt,« lyder en af hendes karakteris­tiske observatio­ner.

Hvidløg og vampyrer

På mange måder er Nikki Haley alt det, som et republikan­sk parti domineret af hvide maend godt oppe i årene kun kan drømme om.

Som amerikaner med indisk baggrund har hun bud til minoritete­rne, og som veluddanne­t kvinde i 40’erne kan hun tiltraekke en vaelgergru­ppe, der ellers har udviklet samme forhold til Donald Trumps parti, som vampyrer har til hvidløg.

Det må partiet gøre noget aktivt for at aendre på, hvis det ikke skal risikere langsigtet stagnation, påpeger mange iagttagere.

»Vi republikan­erne kan ikke bare sidde og vente på, at minoritets­vaelgerne kommer til os,« siger Nikki Haley.

Hendes arketypisk­e og meget amerikansk­e historie om, hvad der kan opnås ved ambition og hårdt arbejde, har tydeligvis bred appel også til de unge tilhørere denne aften i Washington.

»Vi var ikke hvide nok til at vaere hvide og ikke sorte nok til at vaere sorte,« fortaeller Nikki Haley om sin opvaekst i en mindre by i sydstaten

South Carolina, hvor raceskelle­ne var store. Her blev hun tidligt inddraget i familiefor­retningen:

»Som 13-årig opgjorde jeg balancen og udskrev checks.«

Det gav hende en grundlaegg­ende indsigt, som siden skulle vaere med til at bringe hende ind i politik som republikan­er:

»Jeg fandt ud af, hvor svaert det er at tjene en dollar, og hvor let det er for staten at tage den igen,« siger Haley, der i sine formulerin­ger ofte lyder som sit partis legendaris­ke praesident i 1980’erne, Ronald Reagan.

Hun gjorde lynkarrier­e og blev som 39-årig i 2011 valgt til guvernør i hjemstaten.

Det var Nikki Haleys reaktion på et masseskyde­ri i en sort kirke, hvor en racistisk gerningsma­nd draebte ni kirkegaeng­ere, der på få dage gjorde hende til et navn med nationalt gennemslag.

Efter drabene i 2015 besluttede hun at hente sydstatsfl­aget

Jeg ved ikke engang, hvad FN laver. Jeg ved bare, at alle hader det. Nikki Haley, tidligere FN-ambassadør

ned fra den lokale kongresbyg­ning – et skridt af stor symbolsk betydning i en stat, der var helt central for slaveøkono­mien op til Den Amerikansk­e Borgerkrig, og hvor mange stadig identifice­rer sig med sydstatern­es oprør mod Unionen.

profil på den internatio­nale scene.

I sine markeringe­r lå hun vaesentlig­t taettere på traditione­l republikan­sk udenrigspo­litisk ortodoksi – med vaegt på det staerke internatio­nale engagement – end Trump selv, og hun laegger fortsat diskret luft til praesident­ens synspunkte­r på dette område.

»Jeg var staerkt uenig i, at vi skulle traekke vores tropper ud af Syrien,« Nikki Haley hun om Trumps omdiskuter­ede beslutning i sidste måned.

Nikki Haleys håndfaste synspunkte­r på både udenrigsog socialpoli­tik har gjort hende til en kontrovers­iel figur blandt mange, og på denne aften er der demonstrat­ion uden for salen på universite­tet.

»Send Haley til Haag,« og »ingen krig mod de fattige,« råber aktivister­ne taktfast.

Nok så omdebatter­et er Haleys indenrigsp­olitiske hamskifte, hvor hun i dag er at finde ved praesident­ens side som skarp kritiker af den aktuelle forundersø­gelse til en rigsretssa­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark