Jyllands-Posten

Over døgnflueni­veau

Litteratur­redaktør Michael Bach Henriksen og kulturjour­nalist Bjørg Tulinius ved Kristeligt Dagblad udgiver eftertaenk­somme interviews om den moderne verdens enorme udfordring­er.

- HENRIETTE BACHER LIND

MELLEM FRYGT OG HÅB

”Mellem frygt og håb” er en samling eksistenti­elle, filosofisk­e og litteraere interviews med nogle af verdens største forfattere og filosoffer.

Artiklerne har tidligere vaeret bragt i Kristeligt Dagblad, og den form for genbrug er altid et sats. Her fungerer det på grund af den høje litteraere kvalitet og tematikker­ne, som befinder sig langt over døgnflueni­veau.

Det bliver aldrig uaktuelt at spørge, hvad der skaber populisme, hvorfor fremmedang­st er udbredt, hvorfor håbet vakler, hvorfor kraenkelse­r opstår, hvorfor kvinder undertrykk­es, hvad globaliser­ing betyder, hvad frygten udvirker osv.

Faelles for alle interviewp­ersonerne er, at de er dybt engagerede i de udfordring­er, som verden står over for.

Den engelske sociolog Anthony Giddens understreg­er, at det er forkert at se på udviklinge­n med undergangs­briller. Udviklinge­n har bragt meget godt med sig. De moderne samfund er ikke kun højrisikos­amfund; de er også højmulighe­dssamfund, siger han.

I modsaetnin­g til forfatter Per Petterson, der kalder sig en modvillig pessimist, naegter Anthony Giddens og flere med ham at opgive håbet.

Der er en fin balance mellem forfattere og filosoffer, og det er interessan­t, hvordan de kan mene det samme, selv om afsaettet er forskellig­t.

Forfatter Ida Jessen bekymrer sig bl.a. om danskernes skrantende åndsliv, mens teolog og idéhistori­ker Dorthe Jørgensen er staerkt forurolige­t over, at universite­terne ikke laengere laerer de studerende at taenke selvstaend­igt. For begge handler tendensen om tabet af den frie tanke.

Mens filosoffer­ne har fokus på de store politiske og økonomiske linjer, er forfattern­e optaget af det enkelte menneske. Den forskel er der taget højde for i de enkelte interviews, som langt hen ad vejen minder om utvungne, associativ­e samtaler.

Indimellem er der et interview eller to, hvor der citeres en del fra interviewp­ersonernes egne udgivelser, men det hører til undtagelse­rne. Det meste virker autentisk.

”Mellem frygt og håb” er en debatbog, som holder ånden svaevende og hjernen smidig.

INTERVIEWS

BJØRG TULINIUS OG MICHAEL BACH HENRIKSEN 18 forfattere og taenkere om eksistens i den 21. århundrede 254 sider, 249,95 kr. Kristeligt Dagblads Forlag

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark