Jyllands-Posten

Bambi i lyskeglen

-

Det er efterhånde­n banalt at sige det, men Tyskland er det største land i Europa, med den tungeste økonomi og en central placering på kontinente­t. Det er Danmarks vigtigste eksportmar­ked, vi saelger naesten dobbelt så meget til forbundsre­publikken som til USA, og langt, langt mere end til Kina. Der er staerke kulturelle bånd trods en, for at sige det paent, ikke altid problemfri historie. Tyskland er med andre ord vor vaesentlig­ste, udenlandsk­e partner, hvilket danske stats- og udenrigsmi­nistre jaevnligt gør opmaerksom på.

Med denne baggrund er det saerlig smerteligt at bevidne, hvad der i øjeblikket foregår i det sydlige naboland. Nemlig ikke ret meget. Tyskland er faldet i en politisk og teknologis­k dvale. Det er ikke en torneroses­øvn, der kunne afsluttes med et kys fra en prins, om end det ifølge Grimms eventyr skulle vare hundrede år. Der har heller ikke, som i eventyret, vaeret en grim fe med i spillet. Det er en aldeles selvskabt krise. Tyskland er igen ved at blive Europas syge mand.

Sidste gang, diagnosen blev stillet, også af landets egne økonomer, var lige efter årtusindsk­iftet. Den socialdemo­kratiske kansler Gerhard Schröder havde overtaget roret efter Helmut Kohl fra det borgerlige CDU, som trods store fortjenest­er omkring genforenin­gen og i EU havde opgivet ethvert tilløb til reform. Efter en mislykket begyndelse lykkedes det Schröder at gennemføre en fornyelse af arbejdsmar­kedet. Den førte til langt faerre ledige og en overlegen konkurrenc­eevne, der skubbede lande som Frankrig, Italien og Storbritan­nien endegyldig­t af banen, i hvert fald hvad angår industriva­rer.

Schröder blev i 2005 afløst af Angela Merkel fra CDU, og siden er der ikke sket alverden. Merkel virker menneskeli­gt en hel del mere tiltalende end Schröder, som selv danske socialdemo­krater havde problemer med at vaere i stue med; den tidligere S-formand Svend Auken, f.eks., var en af dem, der foretrak Merkel frem for sin ofte arrogant agerende partikamme­rat. I dag virker SPD i øvrigt lige så lammet som CDU.

Merkel har vaeret en god kansler på den måde, at hun har vaeret fremragend­e i de fleste kriser – to finanskris­er, eurokriser, truende økonomisk kollaps i Graekenlan­d, Spanien, Portugal og Irland samt udfordring­er som Donald Trump og en nationalis­tisk polsk regering. Hvad hun ikke har formået, er at moderniser­e Tyskland og at have en idé om, hvor hun vil hen. Hun deler formentlig den indstillin­g, som en forgaenger, Helmut Schmidt, har givet udtryk for, nemlig at man, hvis man har visioner, bør søge laege.

Resultatet er, at landet i dag ser ud som noget fra et politisk og økonomisk frilandsmu­seum. Digitalt roder man rundt et sted i slutningen af det 20. århundrede. Den vigtige bilindustr­i har indtil for nylig forpasset overgangen til elmodeller; i stedet har den brugt krudt på at svindle med dieselmoto­rer. Klimamål kan ikke opfyldes, fordi folk ikke vil have vindmøller. Pensionsom­rådet er i ruiner, fordi man ikke i tide har reageret på befolkning­sudvikling­en. Udfordring­en med flygtninge og migranter er ikke løst tilnaermel­sesvist.

Udenrigspo­litisk virker man som Bambi fanget i lyskeglen. Der mumles lidt hist og her, men strategisk taenkning anes ikke – hverken når det drejer sig om EU, Rusland, Mellemøste­n eller Kina. I weekenden forsvarede Annegret KrampKarre­nbauer sin stilling som CDU-formand med en staerk tale, men kanslerpos­ten er stadig optaget af Merkel. Tyskland er vant til at få på puklen, både når man tager lederskab, og når man ikke gør det. Men den nuvaerende situation er ekstrem, og den bør slutte snarest. Også af hensyn til Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark