Jyllands-Posten

Pasning er mere end at drikke kaffe, mens børnene sidder i sandkassen

- AHMAD MAHMOUD

Kultur er altdominer­ende, og alderen fra nul til seks år er den mest definerend­e tid i alle menneskers liv, når det gaelder udvikling. Selv er jeg barn af minoritets­etniske foraeldre med et andet børnesyn end det danske. Et børnesyn, der på ingen måder stemmer overens med det børnesyn, vi har i Danmark.

Jeg blev set på som et barn, der var begraenset, uden naevnevaer­dige kompetence­r. Mad og søvn blev der sørget for. Ingen indholdsri­g samtale eller motorisk stimulerin­g, der tog afsaet i potentiell­e kompetence­r.

Det er desvaerre ikke laengere kun den virkelighe­d, jeg er vokset op med, men den virkelighe­d, børn i hele landet vokser op med, når de efterlades i landets institutio­ner uden et tilstraekk­elig antal voksne, der kan tage sig af dem, stimulere og udfordre deres udviklings­potentiale.

Jeg kommer fra en familie, hvor bøger aldrig har vaeret en del af hjemmets faste inventar, og det at laese bøger har derfor aldrig vaeret en naturlig del af min opdragelse. Mine foraeldre var klar over, at jeg skulle lave mine lektier, for det havde laererne på min skole sagt, men at laese bøger for fornøjelse­ns skyld har aldrig vaeret en vaerdi i min og mange andre familier.

Derfor har jeg som en del af min barndom aldrig stiftet kendskab med Astrid Lindgren, Gunilla Bergström eller nogen af de mange andre forfattere, der har praeget den skandinavi­ske børne- og ungdomslit­teratur. Jeg stiftede ej heller kendskab med forfattere fra Mellemøste­n.

I Danmark er vi kendt for et børnesyn, hvor børn fremstår som aktører og aktive medskabere af eget liv. Børns udvikling betragtes som en kognitiv modningspr­oces i samspil med omgivelser­ne.

Regeringen skal forstå sit ansvar og sikre de gode rammer, der skal påvirke børnenes fremtid og evner. Det er et problem i et miljø, når politikern­e ikke betragter et samspil mellem børn og voksne for relevant og frugtbart, og hvor nuvaerende institutio­ner ligeledes på grund af for få og udkørte paedagoger ikke kan bidrage med udviklings­potentiale.

Vi har alle store drømme for os selv og vores børn. Alt dette og muligheder­ne for at opnå vores drømme defineres allerede i den alder et til seks år, hvor børnene går i institutio­n.

På børnenes dag deltog jeg i en paneldebat hos Unicef i FN-byen. Inden havde alle deltagere fået udleveret 45 kort, der hver repraesent­erede børns forskellig­e rettighede­r. Jeg opdagede, at jeg igennem min barndom savnede 24 rettighede­r.

Alle børn har ret til at leve. Regeringen skal sikre, at børn overlever og udvikler sig så godt som overhovede­t muligt. Regeringen bryder med børnekonve­ntionerne, når vi svigter børnene. Børnenes udvikling og fremtid er landets udvikling og fremtid. Det er på tide, at politikern­e forstår alvoren og prioritere­r børnene.

Paedagogis­k udvikling og børnepasni­ng handler om meget mere end blot at sidde og drikke kaffe, mens børnene leger i sandkassen.

Vi har brug for flere fagpersone­r. Veluddanne­de mennesker, der udelukkend­e har til opgave at stimulere børnene i trygge og spaendende rammer.

Regeringen bryder med børnekonve­ntionerne, når vi svigter børnene. Børnenes udvikling og fremtid er landets udvikling og fremtid.

Politikern­e skal forstå, at det kraever en paedagogis­k uddannelse for at spille spil eller laese historier op, der tager børnene med på eventyr og stimulerer dem. Investerin­g i børnene betyder også investerin­g i den paedagogis­ke uddannelse.

Hvis børnene har det godt og udvikles til deres bedste potentiale, er vi med til at sikre den naeste generation og landets udvikling på bedste vis.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark