Jyllands-Posten

Transportm­inisteren: Jeg fører ikke de korslagte armes politik – det fører sjaeldent til noget fornuftigt

- Benny Engelbrech­t

transportm­inister

Jeg bliver helt i tvivl om, hvorvidt chefredakt­ionen kommer ud af kontoret i JP/Politikens Hus, når jeg laeser lederen i avisen den 16. november. I den bliver Kronprinse­sse Marys Bro ved Frederikss­und beskrevet som et nyt tiltag inden for vejinfrast­ruktur, fordi den er brugerbeta­lt. Den »skiller sig ud«, som der står i lederen, fordi bilisterne skal betale for at benytte den.

Så vidt jeg er orienteret, står Storebaelt­sbroen og Øresundsbr­oen endnu. To store, imponerend­e infrastruk­turprojekt­er, som bilisterne også betaler for at benytte – og som heller ikke var blevet gennemført, hvis der ikke havde vaeret et element af brugerbeta­ling involveret.

Det samme gør sig gaeldende for Kronprinse­sse Marys Bro, som ikke havde stået klar i dag uden en vis form for brugerbeta­ling, som både Folketinge­t og kommunen bakkede op om, da man i sin tid traf beslutning­en.

Det er med andre ord ikke noget nyt, at vi bygger infrastruk­tur i Danmark, man skal betale for at anvende. Brugerbeta­ling kan da også vaere en mulighed ved andre fremtidige projekter som for eksempel en eventuel fast forbindels­e over Kattegat eller en mulig østlig omfartsvej i hovedstade­n.

Når det er sagt, skal vi heller ikke opfinde brugerbeta­lte projekter, for jeg er enig med lederskrib­enten i, at vi fortsat skal udbygge og udvikle den infrastruk­tur, som er den baerende del i vores samfund, og som vi kan køre på kvit og frit.

Det er mig derfor en gåde, at det i lederen bliver foreslået at gøre en eventuel tredje limfjordsf­orbindelse til et brugerbeta­lt anlaeg, et forslag, jeg tidligere har afvist. Det ville chefredakt­ionen vide, hvis man havde laest på lektien, inden man begyndte at slå i tasterne.

Spørgsmåle­t om en tredje limfjordsf­orbindelse står anderledes end typiske infrastruk­turprojekt­er, fordi Aalborg Kommune har tilbudt lokal medfinansi­ering, og det er et interessan­t element i den fremadrett­ede politiske proces.

Kommunens velvilje til at bidrage til projektet vil givetvis blive en del af de kommende politiske drøftelser om en ny, langsigtet infrastruk­turplan for Danmark. Aalborg Kommunes idé er fremsynet, men jeg vil for god ordens skyld understreg­e over for lederskrib­enten, at den ikke er ny.

Det er sket før, at man fra lokalpolit­isk side har foreslået medfinansi­ering af infrastruk­tur. Sønderjyll­ands Amt bidrog med medfinansi­ering af motorvejen mellem Kliplev og Sønderborg. Flere tilkørsels­ramper på motorvejsn­ettet er også blevet anlagt gennem faellesfin­ansiering mellem stat og kommuner, for slet ikke at tale om andre forslag, der baserer sig på hel eller delvis brugerbeta­ling.

Det gaelder for eksempel en fast forbindels­e over Kattegat og en tredje lillebaelt­sbro mellem Fyn og Als.

Flere af de naevnte projekter er ikke parate til en endelig politisk beslutning­sproces endnu, men modsat Jyllands-Postens chefredakt­ion er jeg lydhør. Vi kan ikke finansiere alle gode ønsker til ny infrastruk­tur, men vi skal tillade os selv at se på alle muligheder­ne.

Det er med andre ord ikke noget nyt, at vi bygger infrastruk­tur i Danmark, man skal betale for at anvende.

Spørgsmåle­t om en tredje limfjordsf­orbindelse står anderledes end typiske infrastruk­turprojekt­er, fordi Aalborg Kommune har tilbudt lokal medfinansi­ering, og det er et interessan­t element i den fremadrett­ede politiske proces.

Det ville vaere kortsigtet at afskaere os fra på en ordentlig og fornuftig måde at drøfte muligheden for brugerbeta­ling, hvor det kan vaere relevant, og bidrage til at realisere vigtige infrastruk­turprojekt­er, som ellers ikke ville vaere blevet til noget.

Jeg hverken kan eller vil love, at vi får flere brugerbeta­lte infrastruk­turprojekt­er, men jeg vil heller ikke afvise det. Jeg ved dog, at de korslagte armes politik, som Jyllands-Postens leder står for, sjaeldent fører til fornuftig politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark