Jyllands-Posten

En paragraf, der er årsag til megen pine

-

Kaere sundhedsmi­nister og sundhedsor­dførere. I sundhedslo­ven står der, at der er »let og lige adgang til sundhedsva­esenet« – men ikke for de fattige. Dette er et stort opråb fra det virkelige liv. Hjaelp os til hurtigt at kunne afhjaelpe tandsmerte­r for socialt udsatte efter loven om aktiv socialhjae­lp § 82a. Med den nuvaerende lov må vi ikke lave nødbehandl­ing på patienter, der har mulighed for at søge om støtte til tandbehand­ling via loven om aktiv socialhjae­lp § 82a.

Hvis vi afhjaelper patientern­e med deres smerter, inden der er lavet undersøgel­se og søgt om støtte, bortfalder deres mulighed for i det hele taget at få støtte, hvis deres samlede behov for tandbehand­ling overstiger 10.000 kr. I vores fattige kommune ser vi desvaerre mange, der har et meget stort behov for almindelig cariestera­pi og rodbehandl­inger. Der skal så søges efter § 82, hvilket er meget mere administra­tivt tungt for patientern­e og kommunen.

Når en patient ringer til os med tandpine, giver vi en tid samme dag, men vi synes ikke, man kan spørge alle, der ringer om tandpine, om de skal betale selv eller skal søge ved kommunen. For mig er det heller ikke rimeligt, at vi skal afvise patienter med tandpine pga. økonomi og i saerdelesh­ed en forkert formuleret lov.

Når patienten kommer i stolen, skal smerten afhjaelpes, og så er det vildt frustreren­de, hvis patienten skal søge efter § 82a, for så kan vi ikke leve op til vores tandlaegel­øfte, da vi ikke må starte behandling. At sende en patient hjem med en akut nervebetae­ndelse, der gør vanvittig ondt, er ikke i orden.

Vi har prøvet at lade patienter betale deres nødbehandl­ing selv og så kun søge om efterfølge­nde behandling, men ofte vil kommunens konsulent se journalen og sige, at det er et sammenhaen­gende og integreret forløb, så derfor kan de ikke få støtte efter § 82a.

Jeg har talt med kommunens tandlaegek­onsulent, og han er lige så frustreret over at skulle følge denne uigennemta­enkte lov, for han kan sagtens se, at det i praksis er en umulig lov. Den er lavet af personer, der ikke har prøvet at have akut tandpine.

Hjaelp os med hurtigt at kunne hjaelpe socialt udsatte af med deres tandpine. Få lavet en simpel omformuler­ing af aktivloven­s § 82a, der gør det muligt at lave en smertenødb­ehandling, så vi derefter kan undersøge hele tandsaette­t og søge om hjaelp. Tandpine skal kunne afhjaelpes med en akut oplukning eller tandudtrae­kning uden forsinkels­e. Det er et dagligt problem for mange socialt udsatte i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark