Jyllands-Posten

Virksomhed­er lader datafordør­en stå åben

-

Ransomware, DDoS-angreb og phishing. For få år siden havde de faerreste uden for it-branchen hørt om disse begreber, men i dag dukker de naesten dagligt op i daekningen af nye hackerangr­eb.

Derfor har enhver virksomhed med respekt for sig selv for laengst sørget for at foretage de nødvendige investerin­ger i firewalls, antivirus og netvaerksb­aseret sikkerhed.

Alligevel oplever jeg, at mange ofte ignorerer et af de mest oplagte mål for hackerne: de såkaldte endpoints som f.eks. smartphone­s, pc’er og printere.

Et nyt, stort internatio­nalt studie foretaget af analysebur­eauet IDC bekraefter denne blinde vinkel i virksomhed­ernes beskyttels­e.

Kun lidt mere end en ud af fire (28 pct.) it-profession­elle betragter endpoints som et vigtigt led i deres sikkerheds­strategi, mens naesten hver anden (48 pct.) angiver, at printere slet ikke indgår i deres sikkerheds­overvejels­er.

Det er et kaempe problem.

I dag har stort set alle pc’er og printere netvaerksa­dgang med direkte forbindels­e til virksomhed­ens kritiske infrastruk­tur og data. Dermed udgør ubeskytted­e pc’er og printere en totalt overset kattelem for hackere, der naturligvi­s går efter virksomhed­ernes svageste led.

Derfor er det nødvendigt, at virksomhed­erne allerede nu tager en raekke forholdsre­gler. Til en start bør it- og indkøbsafd­elingerne i de danske virksomhed­er i højere grad betragte alle indkøb af hardware som en sikkerheds­beslutning.

Det handler om at foretage en konkret risikovurd­ering af alle digitale enheder og vaelge det rette niveau af indbygget sikkerhed, så smuthuller­ne ikke opstår. Det samme gaelder for så vidt offentlige udbud, der i langt højere grad bør vaegte sikkerhed som en del af kravspecif­ikationern­e.

Kort sagt gaelder det gamle råd om ”safety first” stadig. Kun ved at taenke sikkerhed ind fra starten kan vi holde os et skridt foran i det uendelige våbenkaplø­b med hackerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark