Jyllands-Posten

Brasiliens hemmelige kriminelle broderskab – Sydamerika­s største narkokarte­l

-

Kartellet anslås at have over 30.000 medlemmer, og mere end to millioner mennesker er involveret i dets kriminelle aktivitet. Det har vaeret umuligt for de brasilians­ke myndighede­r at få bugt med dem. Der er nemlig ingen, der rigtig ved, hvem de egentlig er.

Frida Sofie Gregersen ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis)

Narkokarte­llet PCC (Primeiro Comando da Capital) betyder på dansk ”Byens første kommando”. Kartellet blev grundlagt i Brasiliens største by, São Paulo, i 1992 af en gruppe indsatte i et af byens faengsler. Det proklamere­de, at det ønskede at etablere »fred blandt kriminelle« og formåede at samle byens rivalisere­nde bander under paraplyen PCC.

I dag kontroller­er det 90 pct. af São Paulos faengsler, og den brasilians­ke distriktsa­dvokat Márcio Christino anslår, at PCC er til stede i 90 pct. af São Paulos favelaer.

Kartellet opererer ikke blot i Brasilien. Medlemmer af PCC driver både lovlig og ulovlig forretning på hele det latinameri­kanske kontinent samt i Europa, Afrika og Mellemøste­n.

Derudover kontroller­er det en af verdens vigtigste ruter med narkotikah­andel, som starter i de boliviansk­e coca-dyrkningso­mråder og løber gennem Paraguay og Brasilien.

Fra havnen i Santos naer São Paulo by transporte­res kokainen videre til eksportmar­keder i Vestafrika og Europa.

Alligevel hører vi ikke saerligt meget om PCC i Europa. Kartellet adskiller sig fra de fleste kriminelle organisati­oner, vi kender i dag. Det bryder med det stereotype billede af tatoverede bandemedle­mmer med våben i baeltet og en dominerend­e lederfigur.

I PCC er der ingen persondyrk­else af ledere, som man for eksempel ser det i de mexicanske hyldestsan­ge kaldet narcocorri­dos. De har ikke et altoversky­ggende overhoved såsom den karismatis­ke Pablo Escobar, der ledte det colombians­ke narkokarte­l i Medellín i 1980’erne.

I modsaetnin­g til andre karteller har PCC ikke en hierarkisk-patriarkal­sk struktur, og det har ikke en central ”base”, som er knyttet til et specifikt territoriu­m. PCC kan i højere grad beskrives som hemmeligt broderskab, der består af mange forskellig­e divisioner med hvert sit ansvarsomr­åde.

Det gaelder både ansvar for deres våbenlagre, juridisk assistance, militarist­iske operatione­r som angreb på statslige institutio­ner og PCC’s generelle fortjenest­e af narkotikah­andel eller økonomisk kriminalit­et.

Hver af disse divisioner fungerer autonomt og uden indblandin­g fra andre divisioner. Derfor ved en ”bror” heller ikke nødvendigv­is, hvem de andre ”brødre” er, eller hvordan PCC fungerer i andre favelaer, regioner eller lande.

PCC’s slogan er ”Fred, retfaerdig­hed, lighed og frihed”’ for alle medlemmer og affiliered­e”. Lighed betyder i PCC, at der ikke er nogen, som bestemmer over andre.

I stedet for dominerend­e ledere har kartellet udviklet et system af ”magtpositi­oner”, der altid kan blive indtaget af et nyt medlem. I PCC kan enhver ”bror” miste en position og indtage en anden. På den måde kan medlemmern­e bevaege sig mellem positioner i en konstant strøm.

PCC’s flade struktur og medlemmern­es konstante bevaegelse gør det naesten umuligt for myndighede­rne at få bugt med kartellet, som ser ud til at vokse år for år.

De brasilians­ke myndighede­r har i årtier forsøgt at afvikle kartellet ved for eksempel at sprede formodede nøgleperso­ner på tvaers af faengsler i Brasilien, men det har kun gjort PCC staerkere. Derudover er de faengslede­s roller lynhurtigt blevet overtaget af andre medlemmer.

Massefaeng­slinger har vaeret en anden fejlslagen strategi fra myndighede­rne. Det har nemlig betydet, at PCC har fået endnu flere medlemmer, og på den måde styrket kollektivi­seringen af kriminalit­eten i Brasilien.

Antallet af faengslede i landet er steget fra 40.000 til 250.000 på kun 20 år. Ifølge en undersøgel­se foretaget af Brasiliens justitsmin­isterium nåede det samlede antal faengslede i 2017 op på 726.354 personer. Brasilien har dermed den tredjestør­ste faengselsb­efolkning i verden kun overgået af USA og Kina.

De brasilians­ke faengsler er blevet et af PCC’s vigtigste knudepunkt­er, og det store antal indsatte kan give en idé om, hvor mange nye medlemmer kartellet potentielt kan hverve eller allerede har hvervet.

Det er ikke kun for de brasilians­ke myndighede­r, at det er vigtigt at komme PCC’s kriminelle aktivitete­r til livs. Kartellet bliver nemlig stadig staerkere på det lukrative narkotikam­arked. De seneste år er man begyndt at se bånd mellem PCC og andre kriminelle organisati­oner uden for Brasilien.

I juli måned arrestered­e det brasilians­ke føderale politi i São Paulo Nicola Assisi, der er en nøgleperso­n i den Italienske Calabria-baserede mafia ved navn Ndrangheta. Assisi er anklaget for at agere mellemmand for den italienske mafia og for at importere kokain til Europa med PCC som leverandør.

Så sent som i august fandt tolderne i Hamborg 1,5 tons kokain på et containers­kib, der ankom fra Brasilien. Hamborgs toldkontor anslog, at de 1,5 tons har en gadevaerdi på cirka 350 mio. euro, svarende til mere end 2,5 mia. kr.

Selv om det er usikkert, hvor kokainen praecis kom fra, så siger det noget om, hvor store maengder af kokain der leveres fra netop Brasilien, hvor PCC sidder på store dele af markedet.

 ??  ?? Der er af og til fangeoprør eller anden ballade i brasilians­ke faengsler, som er blevet et af narkokarte­llet PCC’s vigtigste knudepunkt­er. Arkivfoto: Josemar Goncalves/Agencia Estado via AP
Der er af og til fangeoprør eller anden ballade i brasilians­ke faengsler, som er blevet et af narkokarte­llet PCC’s vigtigste knudepunkt­er. Arkivfoto: Josemar Goncalves/Agencia Estado via AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark