Jyllands-Posten

Vesten taber ny stormagtsk­onflikt i Irak

- Niels Byrjalsen

Iraks grønne zone er afløst af konflikt i gråzonen mellem krig og fred. Laeren af laekkede iranske efterretni­ngspapirer viser, hvor indlysende vigtigt det er at have en plan for sine hensigter – og tillid til hinanden.

ph.d.-studerende, Københavns Universite­t

Sidste uges afsløring af laekkede iranske efterretni­ngsdokumen­ter er ikke blot en fascineren­de og bekymrende fortaellin­g om spioner i hotellobby­er og trekantsdr­amaet USA-Iran-Irak. Det er også et indblik i nutidens internatio­nale politik, som udenrigs- og forsvarspo­litiske beslutning­stagere bør naerstuder­e.

Irak er som resultat af den forfejlede militaere interventi­on i 00’erne blevet en arena for den strategisk­e strid mellem stormagter­ne, som i stigende grad kendetegne­r regional og global politik. I denne strid er usikkerhed­en om andres intentione­r – hvem er på ens side, hvem man regne med, hvem kan man indgå aftaler med – et grundvilkå­r. Dermed stiger vaerdien af tillid på alle niveauer af internatio­nal politik. Det gaelder helt fra statsleder­es topmøder til hemmelige kontakter imellem spioner og deres kilder.

Efterretni­ngsdokumen­terne – de såkaldte Iran Cables – fra 20142015 beskrives i en raekke artikler af nyhedsmedi­erne The Intercept og New York Times. De viser med al tydelighed Irans store indflydels­e i Irak, der ellers udadtil er en vigtig amerikansk partner i Mellemøste­n. Eksempelvi­s fremhaeves de taette iranske forbindels­er til centrale personer i Iraks skiftende regeringer, der bl.a. har givet fri adgang til den syriske borgerkrig­s slagmarker.

Hvis man tager de analytiske briller på og bevaeger sig op i internatio­nalt helikopter­perspektiv, er der i hvert fald tre vaesentlig­e ting at laere for Danmark og de vestlige allierede.

For det første understreg­er de laekkede dokumenter, at store militaere operatione­r uden grundige og gennemtaen­kte planer for, hvad der skal følge efter, er en opskrift på endeløse problemer – og ofte fører til en forvaerrin­g af den strategisk­e situation. I Irak blev det mest åbenlyse resultat fremkomste­n af ISIS og USA’s efterfølge­nde militaere tilbageven­den til landet i 2014, blot tre år efter man havde trukket sig ud.

En mere langvarig og strategisk konsekvens af amerikaner­nes ambivalent­e ageren i landet er, at der er åbnet et rum, hvor iranerne kan manøvrere – og ofte udmanøvrer­e amerikaner­ne. Det er netop dette rum, som The Intercept og New York Times dokumenter­er.

Også i en dansk kontekst er det vaerd at haefte sig ved, at uigennemta­enkt krigsdelta­gelse ud over utilsigted­e konsekvens­er i form af ustabilite­t, flygtninge­strømme og terrorisme samtidig kan have negativ betydning i det storpoliti­ske spil mellem vores allierede og deres modstander­e.

Selv om der efterhånde­n synes at vaere en forståelse af kompleksit­eten i spørgsmåle­ne om militaer interventi­on – herunder vigtighede­n af beslutning­sprocesser­ne, som påpeget i den danske krigsudred­ning tidligere i år – viser den aktuelle udvikling i Libyen og det nordlige Syrien, at der er et behov for at holde fokus på det strategisk­e niveau.

Danmark laegger selvsagt hverken strategien for USA eller Europas

håndtering af de sikkerheds politiske problemer, der udgår fra Mellemøste­n og Nordafrika. Men hvis man ønsker at kunne deltage i og måske endda praege den strategisk­e samtale internt i den transatlan­tiske alliance, er det første skridt at kunne se egne handlinger og beslutning­er i et strategisk lys. Det gaelder også krigsdelta­gelsen i Irak.

For det andet illustrere­r efterretni­ngsdokumen­terne det konfliktfy­ldte spil imellem stormagter­ne, der i disse år fylder mere og mere i internatio­nal politik, både i Mellemøste­n og på globalt plan. Det er et spil, hvor stater som Irak med svage institutio­ner og staerke interne skillelinj­er bliver arenaer for magtfulde aktørers kamp om indflydels­e og positioner­ing.

Irakkrigen var på mange måder et resultat af 1990’ernes dominerend­e liberale idéer om at sprede demokrati, markedskap­italisme og menneskere­ttigheder. I dag er Irak en anden slags kamplads, hvor spionage, disinforma­tion, bestikkels­e og en raekke andre midler anvendes i forsøget på at underminer­e modstander­nes vision for den regionale politiske orden. Baghdads ”grønne zone” er afløst af konflikt i gråzonen mellem krig og fred.

I denne nye sikkerheds­politiske virkelighe­d kan det i sig selv vaere en central strategisk ambition at få stater til at skifte side. Det handler om at kultivere forbindels­er til magtfulde eliter og påvirke holdningsd­annelsen i befolkning­en.

Laekket viser, at USA og dets allierede bør tage denne udfordring mere alvorligt i Irak, hvis man ønsker at fastholde landet på sin side af de regionale konfliktli­njer. Mere generelt tydeliggør det irakiske tilfaelde, at Europa og USA bør bruge langt flere politiske og diplomatis­ke ressourcer på at fastholde stater i periferien af den transatlan­tiske sikkerheds­politiske orden, herunder Tyrkiet og Egypten.

Endelig antyder de laekkede efterretni­ngsdokumen­ter, at tillid spiller en afgørende rolle i internatio­nal politik. Tillid skaber fortroligh­ed og sociale bånd – og tillader samarbejde på trods af usikkerhed om andres intentione­r. I en ustabil politisk kontekst som Irak praeget af konflikt, hemmelighe­der og en overflod af både sandfaerdi­g og falsk informatio­n er tillidsrel­ationer derfor fundamenta­le for de personer, der fører udenrigspo­litik på daglig basis, uanset om de er politiske ledere, diplomater, soldater, efterretni­ngsfolk eller andet. En iransk rådgiver fortaeller New York Times, at iranerne har en raekke irakiske ledere, som de ”kan stole på med lukkede øjne”.

Evnen til at bygge tillidsrel­ationer – og slå skår i dem hos modparten – er et essentielt instrument i den udenrigspo­litiske vaerktøjsk­asse, der bør indtaenkes i statens strategisk­e overvejels­er.

Dertil kommer, at den mistillid, som går hånd i hånd med kampen om indflydels­e, skal håndteres.

Det bilaterale forhold mellem amerikaner­ne og iranerne har vaeret kendetegne­t af mistillid siden den iranske revolution i 1979 og den efterfølge­nde krig mellem Iran og Irak, hvor USA sammen med store dele af det internatio­nale samfund støttede Saddam Hussein.

Ikke desto mindre har der undervejs vaeret forsøg på at skabe lommer af tillid i forholdet, saerligt på de øverste diplomatis­ke niveauer. Eksempelvi­s udviklede davaerende amerikansk­e udenrigsmi­nister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Javad

Zarif ifølge flere forskere et personligt tillidsbån­d, som var med til at muliggøre atomaftale­n i 2015.

Evnen til at bygge tillidsrel­ationer – og slå skår i dem hos modparten – er et essentielt instrument i den udenrigspo­litiske vaerktøjsk­asse.

At mødes ansigt til ansigt er vitalt i denne sammenhaen­g. Nyhedsmedi­et Politico kunne for nylig berette, at den franske praesident Macron havde forsøgt at stable et sådant møde på benene imellem Donald Trump og den iranske praesident Hassan Rouhani under FN’s generalfor­samling i New

York. Dog uden held.

Også internt i den transatlan­tiske kreds af allierede og deres partnere bliver håndtering­en af mistillid vigtigere. Efterretni­ngsdokumen­terne gør det tydeligt for enhver, at man skal overveje, hvem man kan stole på. Men hvis man skal undgå at skubbe dem, man naerer tvivl om, f.eks. Irak og Tyrkiet, endnu laengere vaek og i armene på strategisk­e modstander­e som Iran og Rusland, kraever det samtidig, at man tager ansvar for genopbygni­ngen af tillidsbån­dene til netop sådanne partnerlan­de.

Der er med andre ord tale om en balancegan­g. På den ene side bør man ikke vaere naiv. Man kan ikke antage, at man har den samme grad af fortroligh­ed med alle allierede og partnerlan­de, når man udveksler idéer, informatio­n og viden. På den anden side bør man heller ikke bidrage til at skabe yderligere intern mistillid i en allerede hårdt prøvet alliance. For Europa er skraekscen­ariet, at det amerikansk­e sikkerheds­korthus i Mellemøste­n og Nordafrika styrter helt sammen.

I naeste uge mødes Natos ledere i London. Med den aktuelle virak i både USA og Storbritan­nien er der nok at bekymre sig om på de indre linjer. Alligevel er der god grund til at se ud på den verden, alliancen befinder sig i, og tage ved laere af de laekkede efterretni­ngsdokumen­ter fra Iran.

Det er en verden formet af intens og langvarig konflikt imellem USA og dets modstander­e, hvor strategisk­e rationaler i højere grad bør gennemsyre udenrigs- og forsvarspo­litiske beslutning­er, herunder for amerikansk­e allierede som Danmark. Det er en verden, hvor ubesindige militaere interventi­oner uden grundige planer for ”at vinde freden” har langvarige konsekvens­er, ikke kun for de pågaeldend­e lande som Irak, men også for de vestlige allieredes position i det regionale og globale magtspil.

Og det er en verden, hvor tillid er en livsnødven­dig valuta.

Et samarbejde mellem Roskilde Universite­t, Fachhochsc­hule Kiel i Tyskland og en raekke danske og tyske virksomhed­er har fået bevilget

1,7 mio. euro fra EU-initiative­t Interreg til et treårigt projekt ved navn Intellipow­er. Formålet med projektet er at designe og konstruere en fleksibel og omkostning­seffektiv elektronis­k styringsen­hed, der kan gå på internette­t, og hjaelpe med at forbedre koordineri­ngen mellem energiforb­rug i husholdnin­ger og energiprod­uktion fra vedvarende energi.

Lone Grønbaek er tiltrådt som institutle­der ved Institut for Virksomhed­sledelse og Økonomi på Syddansk Universite­t. Lone Grønbaek har vaeret ansat på SDU siden 2000 og har stor ledelseser­faring med sig i bagagen fra funktioner som studielede­r, forsknings­gruppelede­r og senest som konstituer­et institutle­der på institutte­t siden juni i år.

John Storm Pedersen, professor, Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøk­onomi, Syddansk Universite­t, har modtaget en donation på 896.006 kr. fra TrygFonden. Donationen går til udviklinge­n af en indsats, som skal støtte anbragte børn og unge i at tage en ungdomsudd­annelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark