Jyllands-Posten

En kontrovers­iel videnskabs­mand

Peter Gøtzsche grundlagde Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospit­alet. Sidste år blev han fyret efter uenighed om hpv-vaccinen.

-

Det er svaert ikke at have en mening om professor Peter Gøtzsche, for han deler i den grad vandene.

Spørg bare hans laegekolle­gaer, de ansatte i Kraeftens Bekaempels­e eller i medicinali­ndustrien.

Peter Gøtzsche er den danske forsker, som har udgivet flest videnskabe­lige artikler i laegeviden­skabelige tidsskrift­er som The Lancet og British Medical Journal.

Han er også den videnskabs­mand i Danmark, der har vakt mest debat.

Som da han for nogle år siden satte behandling­en af psykisk syge på dagsordene­n ved at udtale, at medicin invalidere­r og ødelaegger mere, end den gavner.

Det vakte et ramaskrig blandt psykiatere og fik psykisk syge til at spørge, om de ville få det bedre uden.

Eller da han påviste, at laegemidle­r er den tredjestør­ste draeber –kun overgået af kraeft og hjertesygd­omme.

Omkring 3.500 danskere dør hvert år som følge af deres medicinbru­g, fordi medicin ofte slet ikke er så effektiv, som de, der laver og saelger den, påstår.

Fyret på Rigshospit­alet

Peter Gøtzsche grundlagde i 1993 Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospit­alet, som indsamler dokumentat­ion for effekten af forskellig­e behandling­sformer.

Men efter 25 år blev han i 2018 ekskludere­t fra Internatio­nal Cochrane og fyret fra sit job som direktør i Det Nordiske Cochrane Center.

Det skete efter uenigheder om hpv-vaccinen, hvor Peter Gøtzsche og andre kritisered­e Cochrane-kolleger for at udelade studier og skadevirkn­inger.

Kort efter eksklusion­en afleverede han et 27 sider langt forsvarssk­rift til Rigshospit­alet, hvor han blandt andet konkludere­de, at fyringen handlede om ”at gøre en vigtig og trovaerdig stemme tavs”.

Ifølge Politiken hentede han naering til sin konklusion i det faktum, at sagen ikke kun involvered­e ham og hans arbejdsgiv­er, men

Peter Gøtzsche, dr. med, professor, forsker, Hørsholm

 ??  ?? Peter Gøtzsche er den danske forsker, som har udgivet flest videnskabe­lige artikler i laegeviden­skabelige tidsskrift­er som The Lancet og British Medical Journal. men han har også skabt debat. Arkivfoto: Gorm Branderup
Peter Gøtzsche er den danske forsker, som har udgivet flest videnskabe­lige artikler i laegeviden­skabelige tidsskrift­er som The Lancet og British Medical Journal. men han har også skabt debat. Arkivfoto: Gorm Branderup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark