Jyllands-Posten

Pedal-Ove til sin søn kort før sin død: »Jeg har ikke slået din mor ihjel«

På sit dødsleje understreg­ede Ove Hansen over for sin søn, Mads Hansen, at han ikke slog moderen, Brita Hansen, ihjel. Mordgåden er stadig uløst.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

»Du skal bare vide én ting. Jeg har ikke slået din mor ihjel. Det er der en anden idiot, der har gjort.«

Sådan lød nogle af de sidste ord fra den 75-årige Ove Hansen – i den større offentligh­ed bedre kendt som Pedal-Ove – kort før han døde af en alvorlig lungebetae­ndelse på Aalborg Sygehus. Det fortaeller hans søn, Mads Hansen, som ordene var henvendt til.

»På en måde vidste jeg det jo godt, men det var da traels, hvis han havde sagt noget andet. Selvfølgel­ig var jeg glad for at høre det,« siger den 42-årige Mads Hansen.

Når Ove Hansen er kendt landet over, skyldes det, at han i 1992 blev frikendt for mordet på sin tidligere kone Brita Hansen – Mads Hansens mor.

Ove Hansen var i første omgang i 1982 blevet idømt 12 års faengsel og afsonede syv år, før han blev prøveløsla­dt.

Efterfølge­nde blev sagen taget op både i den skrevne presse og i to DR-dokumentar­er, hvor både dommen og politiets arbejde blev kritiseret. Efter frikendels­en i 1992 blev Ove Hansen i 1994 tilkendt en erstatning på 5,4 mio. kr. for uberettige­t faengsling.

Sagen genoptaget

Derefter levede Ove Hansen i mange år uden for den store offentligh­eds søgelys. Bl.a. købte han et vaertshus og et maskinvaer­ksted i Frederiksh­avn.

Men sagen kom op igen i dette efterår, da forfattere­n og journalist­en Michael Teschl udkom med bogen ”Den dag Brita forsvandt”. Bogen blev fulgt op af en tvdokument­ar i tre dele, som i øjeblikket sendes på TV 2.

Det gav sagen en ny drejning.

Arbejdet med dokumentar­en og bogen blev sat i gang, da et anonymt brev dumpede ned i Michael Teschls brevkasse. I brevet blev der peget på en gerningsma­nd, der ikke var Ove Hansen.

Som det fremgik af en artikel i Jyllands-Posten tidligere i november, har centrale vidner over for Michael Teschl erkendt, at de gav urigtige oplysninge­r i retten, da Ove Hansen blev frikendt. Vidneudsag­n, der gav Ove Hansen et alibi, der var medvirkend­e til frikendels­en.

»Herefter måtte jeg i forhold til Ove Hansen nøgternt konkludere, at flere vaesentlig­e elementer, der var med til at frikende ham, faktisk ikke holder. Blandt andet falder hans alibi fra hinanden, men der er også mange andre elementer i sagen, der halter alvorligt,« fortalte Michael Teschl til Jyllands-Posten.

Ove Hansen har over for Michael Teschl slået fast, at han ikke så skyggen af Brita Hansen den dag, da hun forsvandt.

Ove Hansen var positiv

Ove Hansen var ifølge sin søn positiv over for, at sagen blev taget op igen.

»Han har snakket mange gange med Michael Teschl og aldrig sagt nej til at vaere med til noget. Det er måske også et tegn på, at han troede, at det ville have vaeret positivt for ham,« siger

Mads Hansen.

Han fortaeller, at sagen om mordet på Brita Hansen stadig påvirkede hans far.

»Ellers tror jeg ikke, at han havde sagt ja til at stille op til det igen. Selvfølgel­ig havde han nok ikke regnet med, at det fik en anden drejning. Men det kunne han selvfølgel­ig ikke styre. Men stadigvaek var han jo selv villig til at stille op til det hele og svarede på alt.«

Du skal bare vide én ting. Jeg har ikke slået din mor ihjel. Det er der en anden idiot, der har gjort. Ove Thomas Hansen, Pedal-Ove – kort før sin død til sønnen Mads Hansen

Hvad er det for en drejning, du henviser til, der kom bag på ham?

»Jo, du ved. Udsendelse­rne peger sådan lidt tilbage på ham igen, når de der alibier, som han havde til at starte med, ikke er der. Den drejning tror jeg ikke rigtig, at han kunne gennemskue.«

Hvordan havde han det med det?

»Jeg tror stadig, at han håbede på, at der ville komme noget nyt og positivt frem i sagen. Det holdt han mest fast i.«

Mads Hansen arbejdede taet sammen med sin far i Frederiksh­avn Maskinsmed­ie, hvor de hver dag gik sammen. Men sagen var ikke noget, som de talte meget om.

»Det gjorde vi ikke. Vi havde masser af andre ting at taenke på, og det ville også vaere maerkeligt, hvis vi skulle gå og taenke på den hele tiden. Vi udførte et ganske almindelig­t arbejde, og det var det primaere for os. Der ville ikke vaere kommet noget godt ud af det, hvis vi skulle snakke sammen om sagen hele tiden,« siger Mads Hansen.

 ??  ?? Ove Hansen blev først kendt skyldig i at have slået sin tidligere kone Brita Hansen ihjel. Siden blev han frikendt og fik en millioners­tatning. Men sagen er stadig lidt af et mysterie.
Foto: Jesper Stormly Hansen
Ove Hansen blev først kendt skyldig i at have slået sin tidligere kone Brita Hansen ihjel. Siden blev han frikendt og fik en millioners­tatning. Men sagen er stadig lidt af et mysterie. Foto: Jesper Stormly Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark