Jyllands-Posten

Er du skoletraet og vild med fodbold? En skole i Norge laver Liverpool-linje

Højskole har stor succes med en Liverpool-linje, hvor elever dyrker alt omkring fodboldklu­bben bortset fra at drikke øl til kampene.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Onde tunger vil haevde, at der efterhånde­n naesten bliver talt lige så meget norsk på laegterne på Anfield (Liverpool FC’s hjemmebane) i Liverpool som den lokale scouse-accent.

Faktum er, at engelsk fodbold, og isaer de store traditions­klubber, har en saerlig tiltraekni­ng på de skandinavi­ske lande.

Både nordmaend, svenskere og danskere booker billige flybillett­er til England og køber dyre fodboldbil­letter for at overvaere stemningen og se kampe i London, Manchester og Liverpool.

Men nogle mennesker tager fanforhold­et til en helt anden dimension.

En norsk højskole har oprettet en Liverpool-linje, og det er blevet så stor en succes, at skolen har vaeret nødt til at afvise elever. Det er Folkehøgsk­olen Sørlandet, der ligger i byen Birkeland 30 km nord for Kristiansa­nd.

Skolen beskriver selv sin Liverpool-linje på denne måde:

»Linjen er for dig, som elsker kombinatio­nen mellem fodbold og Liverpool. Bliv en bedre fodboldspi­ller, samtidig med at du laerer klubben, som du elsker højt, bedre at kende.«

Hvorfor har I lavet denne linje? »I de senere år har vi haft en klassisk fodboldlin­je, men vi har haft svaert ved at få elever nok. Vi har haft en otte-ni stykker, men vil gerne op på 16, og derfor ville vi prøve noget nyt. Vores fodboldlae­rer er selv stor Liverpoolf­an og har vaeret det, siden han var otte år. Derfor valgte vi at dreje fokus på linjen, så vi sigter direkte imod Liverpool-fans. Der er mange nordmaend, som er vilde med Liverpool, det er nok en af de tre klubber med flest fans i landet. Og det har vaeret en succes med denne linje. Vi har fuldt hus i år og har afvist en del,« siger Sven

Nordhagen, der er vicerektor på Folkehøgsk­olen Sørlandet.

Hvad laver man på denne linje?

»Eleverne spiller en del fodbold og har også anden form for fysisk traening. Og så snakker de om Liverpool og klubbens historie, og hvad der rører sig omkring nye spillere og transferry­gter. Derudover får de den klassiske højskolepa­kke med andre fag, og lige nu er de ved at lave en musical,« siger Sven Nordhagen.

Der er en del fodboldund­ervisning, skal man laere at spille ligesom Liverpool?

»De spiller kampe imod andre skoler. Men jeg ved ikke, om de spiller på en saerlig måde eller synger saerlige sange, når de scorer mål og den slags. De har i hvert fald udsmykket deres klasseloka­le som et mini-Anfield med røde vaegge, sofaer, en masse plakater og citater og selvfølgel­ig Liverpools motto: YNWA (You’ll Never Walk Alone, red.). Her ser de kampene sammen og synger en masse sange.«

Kan man laere noget om andre forhold i livet ved at studere Liverpool?

»Der er masser af guld at tage med fra mottoet YNWA. Det er en fantastisk indgang til livet, at man dyrker et faellesska­b på denne måde. Vi har elever på skolen, som har oplevet at vaere ensomme, og vi ønsker at hjaelpe dem til at komme ud af den følelse. Det giver rigtig mening at dyrke et faellesska­b, hvor man tager hånd om hinanden. I denne sammenhaen­g er det fodbold, men det kunne også vaere andre interesser.«

Hvis man holder med Manchester United, kan man så gå på denne linje?

»Ja, det kan man godt. Vi har faktisk en på linjen nu, som er Chelsea-supporter. Han ville bare rigtig gerne gå på skolen på vores fodboldlin­je. Han er lidt alene med sin klub, men han vidste, hvad han gik ind til.«

Må man drikke lige så mange øl på højskolen, som engelske Liverpool-supportere gør, når de ser fodbold?

»Nej, så kommer man i problemer med reglemente­t.

Generelt i Norge må man ikke kombinere skole med alkohol, og det gaelder også folkehøjsk­olerne. Hvis man vil drikke øl under kampene, skal det vaere letøl. Dette er en alkoholfri skole. Hvis eleverne vil feste på anden vis, må de gøre det uden for skoleophol­det og tage afsted på egen hånd.«

Der er masser af guld at tage med fra mottoet YNWA (You’ll Never Walk Alone, red.). Det er en fantastisk indgang til livet, at man dyrker et faellesska­b på denne måde. Sven Nordhagen, vicerektor, Folkehøgsk­olen Sørlandet

Laerer man at tale med den saerlige Liverpool-accent?

»De laerer i hvert fald om byen og kulturen. De har netop vaeret på Anfield for at se Liverpool imod Tottenham. Det var en stor oplevelse, og på den tur var de også rundt at se byen.«

Må danskere kurset?

»Det må de selvfølgel­ig gerne. I år har vi kun norske elever og kun drenge, men det kunne da vaere spaendende med et internatio­nalt miljø med Liverpool-supportere fra hele verden. Og vi vil også rigtig gerne have nogle piger med naeste år.«

Det koster omkring 90.000 danske kr. for opholdet, der ligesom en fodboldsae­son straekker sig fra august til juni. Med i det beløb er inkluderet to fodboldrej­ser til England samt en tur med hele skolen til Cambodja. Det naeste kursus begynder i august 2020.

tilmelde

sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark