Jyllands-Posten

Bankernes grundpille smuldrer

Bankernes kerneforre­tning er udfordret som aldrig før, viser en ny rapport fra Finanstils­ynet. Den såkaldte basisindtj­ening er banket 10 år tilbage.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Finanstils­ynet har sendt en rapport på gaden med pengeinsti­tutternes halvårsind­tjening over tid. Det lyder kedeligt. Det er det ikke. Tallene er naermest det rene spraengsto­f.

Rapporten viser nemlig, at grundpille­rne under pengeinsti­tutternes historiske forretning­sidé – at låne penge billigt af nogle kunder for at låne de samme penge dyrere ud til andre kunder – er i faerd med at smuldre.

»De lave renter gjorde det svaert for institutte­rne at tjene penge på deres kerneforre­tning, rentemargi­naler på indlån og udlån,« fastslår Finanstils­ynet i den netop udsendte markedsrap­port for 1. halvår.

Udviklinge­n afspejler sig i den såkaldte basisindtj­ening, der populaert sagt viser, hvad pengeinsti­tutterne har tilbage i hånden, når overskudde­t fra de daglige kerneforre­tninger fratraekke­s udgifter til personale og administra­tion.

I 1. halvår 2019 var det tal 6,7 mia. kr., hvilket ikke er set lavere siden finanskris­en ramte i 2009. Samtidig venter Finanstils­ynet på sigt et fald i institutte­rnes gebyrindta­egter, som vil presse basisindtj­eningen yderligere.

Den nye opgørelse lander midt i en tid, hvor de 63 danske banker og sparekasse­r er presset af stigende udgifter til bekaempels­e af bl.a. hvidvask og regelstram­ninger og ikke mindst et rentemarke­d, der koster dyrt.

Det sidste skyldes bl.a., at pengeinsti­tutterne siden september er blevet afkraevet rekordhøje 0,75 pct. i rente af Nationalba­nken, når de placerer indlånsove­rskud på såkaldte indskudsbe­viser.

Men det fremherske­nde nulrentemi­ljø gør også ondt, fordi danskerne i stigende grad stiler efter realkredit­selskabern­es rekordlave renter, når de går på jagt efter nye lån.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark