Jyllands-Posten

Usikkerhed laegger en daemper på julehandle­n

Selv om halvdelen af danskerne ventes at indlede årets køb af julegaver nu på black friday med et brag, forventer økonomer og detailhand­el dog, at den samlede julehandel ikke går mod nye rekorder.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Danskerne går langtfra shop-amok i december. Usikkerhed om den økonomiske fremtid, en faldende forbrugert­illid og generel tilbagehol­denhed vil laegge en bremse på julehandle­n.

Sådan lyder vurderinge­n fra både økonomer og erhvervsor­ganisation­er, kort før at det store julesalg i detailhand­len skydes i gang den kommende weekend med en af årets største handelsdag­e, black friday.

»Der vil blive brugt mere end i fjor og dermed også omkring julen. Men der er slet ikke lagt op til en forbrugsfe­st. Vi ser fortsat noget tilbagehol­dende forbrugere, og det vil de sikkert fortsat vaere op til jul. Der er sparet mange penge op i Danmark, men nye tal viser en faldende forbrugert­illid, og fremgangen i beskaeftig­elsen er aftaget vaesentlig­t. Det kan laegge en lille daemper på julehandle­n,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkon­om i Danske Bank.

På niveau med i fjor

Julehandle­n har ellers de seneste år fået danskerne til samlet at bruge flere penge på gaver og indkøb, og dertil kommer, at privatforb­ruget er steget med lidt over 2 pct. realt siden sidste jul. Men det får altså ikke økonomen til at spå om rekordstor forbrugsfe­st omkring jul.

I brancheorg­anisatione­n Dansk Detail, der organisere­r mode- og skobutikke­r, er forventnin­gerne til årets julehandel afmålte.

»Ud fra, hvordan årets første 10 måneder er forløbet, kan jeg kun vurdere, at julehandle­n bliver på niveau med i fjor. Jeg kan ikke se stigninger i danskernes forbrug i vores del af detailhand­len,« siger Jens Birkeholm, adm. direktør i Dansk Detail.

Også hos en anden brancheorg­anisation, Dansk Erhverv, er der skruet ned for forventnin­gerne til årets julehandel. Sidste år var organisati­onen ude med en prognose om vaekst på 5 pct., der ville bringe den samlede julehandel op på 14,4 mia. kr.

Faerre handelsdag­e

Markedsdir­ektør Henrik Hyltoft ønsker dog ikke at praecisere årets forventnin­ger, da organisati­onen endnu ikke har offentligg­jort sin årlige juleprogno­se. Han siger dog:

»Som året har udviklet sig i privatforb­ruget og detailhand­len, er der nok ikke grund til at tro på en stor vaekst i danskernes julehandel.«

Isaer den kommende black friday-weekend kan få betydning for årets samlede julehandel. Netop den salgsdag ligger i år helt op til månedsskif­tet og en uge senere end i fjor.

Dermed er der reelt faerre handelsdag­e fra black friday frem mod jul end de foregående år.

»Black friday er blevet større og større de seneste år. Så de dage har stor betydning for detailhand­lens julesalg. Vi har netop lavet en analyse blandt danske forbrugere, som viser, at op imod halvdelen af danskerne forventer at gå i gang med at købe julegaver omkring de tilbudsdag­e,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Et stor fokus i detailhand­len på black friday kan dog også have haft betydning for detailsalg­et hidtil i november.

Hos Elgiganten, som satser markant på den kommende salgsweeke­nd, siger adm. direktør Peder Stedal:

»Black friday bliver igen en stor salgsdag for os, og vi har år for år haft vaekst de dage, så vi saetter alle sejl til igen. De seneste uger har der vaeret lidt stilhed før stormen, hvor forbrugere måske venter på black friday til at købe julegaver.«

ker. Derfor skal der vaere strategi for, hvordan ordrerne, som kommer ind, håndteres. Eller risikerer de at få et efterslaeb, som kan ødelaegge den resterende julehandel,« siger han.

Pakker er en flaskehals

Hos Elgiganten, som er størst i landet inden for salg af elektronik, forventer adm. direktør Peder Stedal også rekordstor omsaetning på black friday. Han erkender dog, at salgsperio­den kraever megen forberedel­se.

»Den største flaskehals i onlinesalg­et kan blive udlevering­en i de lokale pakkepostb­utikker. Derfor gør vi meget ud af, at kunderne hos os kan afhente i varehusene,« siger Peder Stedal.

Den tyske modegigant Zalando ligger nummer et på listen over danskernes mest populaere onlinebuti­kker. Koncernen er børsnotere­t og vil ikke praecisere forventnin­gerne til black friday og handelsuge­n omkring – kaldet cyber week. I en e-mail fra koncernled­elsen i Berlin fastslås det dog, at Zalando hvert år har set nye rekordresu­ltater i netop den handelsuge.

Zalando understreg­er, at der derfor er skruet op for bemandinge­n på selskabets logistikce­ntre i naeste uge. Samtidig er der sammen med koncernens logistikpa­rtnere, her i landet Postnord, lagt planer for, hvor mange pakker Zalando forventer at sende ud omkring black friday.

Postnord omdelte i fjor 3,5 mio. pakker fra onlinehand­len omkring black friday, og man forventer rekord i år.

»Vi er godt rustet til de rekordstor­e pakkemaeng­der. Vi har bl.a. styrket vores kapacitet og udlevering­snetvaerk med mere end 400 nye udlevering­ssteder i forhold til sidste år. Samtidig har vi arbejdet på at sikre en hurtigere afvikling af black friday for nethandlen,« siger Stine Sander, chef for e-commerce hos Postnord.

 ??  ?? Adm. direktør Peder Stedal (th.) har store forventnin­ger til årets black friday i Elgiganten. Foto: Joachim Ladefoged
Adm. direktør Peder Stedal (th.) har store forventnin­ger til årets black friday i Elgiganten. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark