Jyllands-Posten

Aalborg har flest huse til salg

Aalborg er den kommune i Danmark med flest huse til salg. Men det har ikke sat sig i salgstider­ne eller priserne.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Landets fjerdestør­ste by lever sit helt eget liv, når det kommer til boligmarke­det. Aalborg er således den kommune i landet, hvor der er plantet flest til salg-skilte i forhaven.

Selv om boligmasse­n er markant mindre i Aalborg, har den nordjyske by overhalet Aarhus Kommune, når det kommer til udbuddet af parcel- og raekkehuse.

I oktober var der 1.152 parcelog raekkehuse til salg i Aalborg Kommune. Til sammenlign­ing lød tallet på samme tidspunkt i 2017 på 842. På trods af stigningen har det forholdsvi­s store udbud ikke sat sig i hverken salgstider­ne eller priserne.

I Nykredit har boligøkono­m Mira Lie Nielsen set naermere på udviklinge­n i Aalborg og sammenlign­et den med Aarhus og København. Hun kalder udviklinge­n »interessan­t«.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt, og når det stiger, er det naerliggen­de at se på, hvad det skyldes,« siger hun.

Men en umiddelbar forklaring er der ikke. Aalborg mister nemlig ikke indbyggere. Tvaertimod traekker kommunen nye indbyggere til, så det er ikke årsagen til stigningen i udbuddet. Forklaring­en er heller ikke, at der er blevet bygget mange nye huse.

Alligevel er 2,9 pct. af det samlede antal huse i Aalborg i øjeblikket til salg. Til sammenlign­ing ligger tallet i Aarhus og København på henholdsvi­s 2,1 og 2,3 pct.

Et større udbud vil alt andet lige laegge en daemper på prisudvikl­ingen. MIRA LIE NIELSEN, BOLIGØKONO­M, NYKREDIT

Lejlighede­r taber pusten

Det er ikke kun på markedet for parcel- og raekkehuse, at Aalborg på det seneste har skilt sig ud fra resten af markedet. Der blev bygget lejlighede­r i stor stil, og i 2016 og 2017 var der fest på dette marked. Priserne nåede op over niveauet i Aarhus. Men markedet har siden tabt pusten.

I EDC Danebo, City, i Aalborg har indehaver Kåre Schmølker bemaerket afmatninge­n på lejligheds­markedet, men at Aalborg er den kommune i Danmark med flest huse til salg, havde han ikke bemaerket.

»Det er min opfattelse, at der er balance mellem udbud og efterspørg­slen,« siger han.

En mulig forklaring på de mange til salg-skilte foran de aalborgens­iske huse kan muligvis findes på lejligheds­markedet, lyder hans bud.

De mange nye lejlighede­r har nemlig givet den aeldre del af befolkning­en i Aalborg et alternativ.

»Nu kan de komme ind i noget, der passer til dem,« siger Kåre Schmølker.

Selv om udviklinge­n ikke kan aflaeses på priserne eller salgstider­ne, kan de mange til salg-skilte komme til at få en effekt fremadrett­et.

På trods af, at køberne har flere ting at vaelge mellem på hylderne, har det ikke ført til et fald i priserne eller laengere salgstider.

»Men et større udbud vil alt andet lige laegge en daemper på prisudvikl­ingen,« siger Mira Lie Nielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark