Jyllands-Posten

Tilgangen til vaekstbørs­en tørrer ud: Kun få nye selskaber søger på First North

Dårlig omtale efter tidligere noteringer med store tab til investorer­ne kan vaere med til at holde selskaber fra at søge notering på First North.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Astralis bliver kun årets fjerde nynotering på Nasdaqs minibørs for unge vaekstsels­kaber. Hvor den tidligere så problemtyn­gede børs i 2018 lokkede ni nye selskaber ind på First North, har markedet stået naesten stille i år. Det er sket på trods af rekordpris­er for danske aktier og den nye aktiespare­konto, der skulle skaffe kapital til vaekstvirk­somheder.

»Den dårlige omtale efter salg af flere selskaber på First North til vanvittige vaerdiansa­ettelser har skraemt både investorer og virksomhed­er. Og det er et problem, for der er stor mangel på risikovill­ig kapital til de små vaekstvirk­somheder i Danmark,« siger chefredakt­ør Morten Langer, der i Økonomisk Ugebrev flere gange har kritiseret minibørsen hårdt.

Flere af de 23 selskaber på First North ligger i dag mere end 50 pct. under introdukti­onskursen. Mange har slet ikke kunnet leve op til løfterne i deres prospekter. De seneste seks noterede selskaber er dog alle i pengene for investorer, der har købt i forbindels­e med noteringen.

Business angels

Direktør for Dansk Aktionaerf­orening Mikael Bak mener, at modet til at lade sig notere har manglet hos virksomhed­erne efter den hårde medfart til børsen i 2018. Samtidig vurderer han, at det etablerede marked har svigtet ved ikke at bakke op om den lille børs.

»Banker tager ikke disse små emissioner ind, og analytiker­ne er relativt hårde ved disse små, nye virksomhed­er. Endelig går mange svenske business angels ind og er med til at forhåndste­gne emissioner­ne på First North Sverige. Vi kunne godt taenke os noget lignende herhjemme, for vi mangler alternativ­er til de højt prissatte aktier på den

”store” børs, « siger Mikael Bak.

Ikke helt skaevt

Noteringsc­hef Carsten Borring, Nasdaq, siger, at forventnin­gen er 5-10 noteringer på First North om året. Derfor mener han ikke, at fire nye selskaber er helt skaevt.

»Vi er langtfra den eneste børs i Europa, der har faerre noteringer i år. Mange virksomhed­er er bekymrede for, at risikoen på aktiemarke­det er blevet for høj. Samtidig kraever det meget at vaere børsnotere­t. Vi er i snak med mange virksomhed­er, som ønsker at lade sig notere på First North. Og jeg er ret sikker på, at vi ser den første opløftning til selve børsen,« siger Carsten Borring.

Banker tager ikke disse små emissioner ind, og analytiker­ne er relativt hårde ved disse små, nye virksomhed­er. MIKAEL BAK, DIREKTØR, DANSK AKTIONAERF­ORENING

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark