Jyllands-Posten

Risikosult­ne investorer jager den nye vinder hos

First North kan få en af sine hidtil største noteringer med Astralis. Den lille minibørs har haft det svaert med mange selskaber, der ikke har levet op til løfterne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De risikovill­ige investorer på jagt efter den naeste børsstjern­e er sultne. Astralis havde 300-400 deltagere på sit første investormø­de i Tivoli Congress Center. Selskabet kan blive et af de største selskaber på vaekstbørs­en First North med en forventet vaerdi over en halv mia. kr.

Børsen glaeder sig over noteringen, som ved succes kan få investorer og selskaber til at glemme deres skepsis overfor vaekstbørs­en.

Analytiker­ne er delte. Sydbanks aktieanaly­sechef, Jacob Pedersen, advarer om, at virksomhed­en er på et meget tidligt stade til at lade sig børsnotere. Mens investerin­gsøkononom Per Hansen fra Nordnet, der har sat aktierne til salg på sin handelspla­tform, er mere optimistis­k.

»Ingen aner, hvor stor Astralis bliver, eller om det bliver en af vinderne. Men konsensus er, at e-sport kan blive kaempestor­t. Og kan Astralis blot holde sin andel på markedet, vil forretning­en og vaerdien vokse. Men det er kun for de risikovill­ige og tålmodige investorer,« siger Per Hansen.

Daemper på grådighede­n

Minibørsen First North har en historie fyldt med selskaber, der efter børsnoteri­ngen er dykket til det rene ingenting. Flere selskaber handles i dag til mindre end halvdelen af introdukti­onsprisen.

»Der blev solgt en raekke virksomhed­er til vilde vaerdiansa­ettelser. Det er muligt, fordi selskabern­e selv står for prospektet sammen med deres certificer­ede rådgiver. Man kunne godt ønske, at rådgiverne tog et større ansvar for indholdet,« siger Morten Langer, chefredakt­ør for Økonomisk Ugebrev.

Revisor, Finanstils­ynet og Fondsbørse­n godkender prospektet, men ser bare på, om formalia er overholdt.

De senest noterede selskaber klarer sig dog foreløbig paent. Morten Langer mener, at selskaber og rådgivere er blevet mindre grådige. Noteringsc­hef Carsten Borring, Nasdaq, vurderer, at både rådgivere og Nasdaq er blevet bedre til at sige fra overfor de små selskaber.

»Flere af dem, der nu ønsker at lade sig notere, var vi i kontakt med for 2-3 år siden, men bad dem vente, fordi vi vurderede, at det var for tidligt i virksomhed­ens liv at notere den. Det giver højere kvalitet i de nye selskaber,« siger Carsten Borring.

Det er en ny industri, der kan blive meget stor, og som kan komme til at udfolde sit potentiale over de naeste to-tre år. PER HANSEN, INVESTERIN­GSØKONOM I NORDNET

Risikoen er større

Carsten Borring siger, at pressen og investorer­ne må huske, at der er tale om meget små selskaber, hvor det ofte kun er en meget lille del af aktierne, der er til salg. Derfor må investorer­ne acceptere langt større kursudsvin­g.

»Samtidig er risikoen her meget, meget højere end på den etablerede børs. Det er selskaber med uprøvede forretning­smodeller og stor usikkerhed om indtjening­en. Der skal ikke meget til, før kursen falder kraftigt, men omvendt kan den også stige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark