Jyllands-Posten

Astralis skal forcere generation­skløft

Astralis Group, der er på vej på First Northbørse­n, ejer tre af de bedste hold inden for e-sport. Nye aktionaere­r må satse på, at virksomhed­en bevarer en toppositio­n, når markedet vokser.

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Det er mest modne mennesker, der køber aktier. Når man er helt ung, skal man bruge penge på at uddanne sig og stifte hjem, og det er typisk først oppe i 40’erne, at man har penge at laegge til side i en opsparing.

Dette forhold udgør en udfordring for e-sport-selskabet Astralis Group, som inden på fredag håber at samle investorer til at købe aktier for 125-150 mio. kr. – aktier, som i givet fald vil kunne handles på First North-børsen fra og med den 9. december. Disse aktier skal nemlig saelges til investorer, der naesten pr. definition ikke forstår selskabets produkt og slet ikke den livsstil, det indgår i.

Af dem, som følger e-sport, er kun 14 pct. 45 år eller derover. I de yngre aldersklas­ser er det derimod uhyre normalt at følge e-sport, i hvert fald hvis man er mand. På verdenspla­n ventes hele 443 mio. mennesker at følge esport i 2019, og tallet er i hastig vaekst. Lidt under halvdelen af dem følger det fast. Det er en popularite­t, der kan måle sig med de allerstørs­te sportsgren­e.

Men hvis man ikke selv har interesse for e-sport, men alligevel ønsker at forstå faenomenet, er et godt første råd, at man netop ikke skal se det som en sportsgren.

Man skal ikke sammenlign­e det med at se et par fodboldell­er håndboldka­mpe på tv om ugen eller med at følge Tour de France gennem sommeren.

En bedre sammenlign­ing synes at vaere at følge kendte mennesker eller institutio­ner på sociale medier som Youtube og Instagram.

Millioner af fans

De helt store e-sport-turneringe­r kan rask vaek fylde et stort stadium med fans, der følger med live, hvortil kommer 20-50 mio., der følger med fra deres pc, tablet eller telefon. Men de sidstnaevn­te synes ikke at sidde at glo ind i skaermen en hel eftermidda­g. De følger med mere sporadisk, måske blot for at aflure de bedste spilleres måder at løse udfordring­er på, og vigtigst, i forhold til Astralis-aktiens vaerdi: De genererer langt faerre penge end fans af klassiske sportsgren­e.

Af prospektet fremgår det således, at en fan af amerikansk fodbold giver en 11 gange så høj indtaegt fra reklamer og abonnement­sbetalinge­r, som en e-sport-fan gør. Sammenlign­et med baseball er faktoren helt oppe på 18.

På andre måder ligner esport dog traditione­l sport. Spillerne skal vaere flittige, de skal vaere i en fornuftig fysisk form, spise sundt, passe deres sengetider og så videre.

Og så skal de naturligvi­s have talent, og som i den traditione­lle sportsverd­en har de største talenter gode kort på hånden, når der skal forhandles løn. Også Astralis’ spillere er godt lønnede. Så godt, at der er et stort minus på bundlinjen. Endda bruttoresu­ltatet er negativt, og her vil Astralis ikke stille de første positive tal i udsigt før i 2021.

Køber man aktier i Astralis Group, er det grundlaegg­ende den prognose – at minus bliver vendt til plus – man køber sig ind i.

Og forretning­skonceptet er realistisk, mener Jesper Jørgensen, sportsøkon­om og partner i revisionss­elskabet Deloitte.

Oversatsni­nger er fortid

Han understreg­er, at han ikke udtaler sig specifikt om Astralis’ chance for at blive en førende virksomhed i esport.

Men den tid, da de store sportsklub­ber konsekvent oversatsed­e, er forbi. De fø

ALDERSFORD­ELING AF E-SPORT-FØLGERE I STORBRITAN­NIEN OG USA (TAL I PCT.)

25-34 år

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at maend generelt tjener mere end kvinder. Men en ny undersøgel­se fra Danmarks Statistik har nu sat tal på, hvor meget mere der er blevet fyldt i maends pengepunge over en periode på naesten fire årtier.

I perioden 1980-2017 har maend i gennemsnit haft en indkomst efter skat, der lå 16 pct. over kvinders, viser undersøgel­sen fra Danmarks Statistik.

Det kan der ifølge Danmarks Statistik vaere flere forklaring­er på.

»F.eks. at kvinder nogle gange tjener en lavere løn end maend for samme arbejde, at lønnen i typiske ”kvindefag” generelt er lavere end i typiske ”mandefag”, at kvinder normalt holder laengere barselsorl­ov end maend og derfor mister en del af indkomsten set over hele den erhvervsak­tive periode, samt at der kan vaere en tendens til, at kvinders avancement­smulighede­r på arbejdsmar­kedet muligvis er dårligere end maendenes,« skriver Danmarks Statistik.

Nyt register

Undersøgel­sen er lavet på baggrund af et nyt register, hvor der er blevet samlet data for indkomster. Registret gør det muligt at sammenlign­e danskernes indkomster over en laengere periode, og det er ifølge Danmarks Statistik unikt i et internatio­nalt perspektiv.

Ud over at det med det nye register står klart, at maend i perioden på 38 år i gennemsnit har haft en indkomst, der lå vaesentlig­t over kvinders, viser det sig også, at forskellen er endnu større, når man ser på maend og kvinders formuer.

Ved udgangen af 2017 havde maend således en formue, der var 39 pct. større end kvinders, viser undersøgel­sen.

»Når formuen er endnu mere skaevt fordelt mellem kønnene, er en del af forklaring­en, at kvinder normalt har en vaesentlig­t laengere barselsper­iode end maendene og ofte opsparer en lavere pension i pensionska­sser mv. under barselsorl­oven,« skriver Danmarks Statistik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark