Jyllands-Posten

Millioner strømmer ud til kunder i Danske Banks gebyrskand­ale

Danske Bank har foreløbig udbetalt kompensati­on til ca. 65.000 kunder, som blev vildledt til at investere i produktet Flexinvest Fri.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Danske Bank udbetaler i disse dage flere hundrede mio. kr. til de 87.000 kunder, som blev vildledt af banken i skandalesa­gen om Flexinvest Fri.

65.000 kunder har på nuvaerende tidspunkt fået penge tilbage. Tilsammen står de 87.000 kunder til at få 400 mio. kr. retur.

»Det er en høj prioritet for os at få godtgjort dem af vores kunder, der har vaeret berørt af sagen. Derfor er vi i fuld gang med at udbetale til de relevante kunder, og tre af fire har på nuvaerende tidspunkt modtaget kompensati­on,« siger Thomas Mitchell, privatkund­edirektør i Danske Bank.

Flexinvest-sagen handler om, at Danske Bank rådgav kunderne til at investere i produkter, selv om bankens interne afkastforv­entninger viste, at kunderne ville ende med et negativt afkast, når banken havde snuppet sin betaling. Problemet blev rejst for en gruppe af ansvarlige chefer, der alligevel valgte at gennemføre en gebyrstign­ing, som var fremtvunge­t af Mifid II-reglerne fra EU.

For høje gebyrer

Den beslutning var en fejl ifølge bankens bestyrelse, der bl.a. har fyret den tidligere vikarieren­de topchef Jesper Nielsen som følge af sagen. Ifølge banken betalte kunderne for høje gebyrer i perioden fra juli 2017, hvor gebyrstign­ingen blev gennemført, til november 2018, hvor banken saenkede priserne igen. Det er for høje gebyrbetal­inger i denne periode, som kunderne nu kompensere­s for.

Ud over tilbagefør­slen af 400 mio. kr. er banken i gang med at afvikle 70.000 individuel­le kundesamta­ler. Det er en direkte reaktion på Finanstils­ynets påbud om, at banken skal gennemføre en ny »egnethedst­est af alle kunder«, som banken har udstyret med de udskaeldte produkter.

Flexinvest-sagen har ikke bare haft vidtraekke­nde konsekvens­er for Danske Bank, men også for alle de andre banker herhjemme. Finanstils­ynets direktør, Jesper

Berg, har udtalt, at sagen er ødelaeggen­de for, hvordan det finansiell­e system fungerer, og han har ivaerksat en undersøgel­se af de øvrige store banker, der har solgt lignende produkter til deres kunder.

Siden Flexinvest-sagen kom frem i juni, har de øvrige banker da også haft travlt med at rydde op i de investerin­gsprodukte­r, som laener sig op ad negative forventede afkast. Ifølge Kim Asger Olsen, der er selvstaend­ig konsulent med speciale i EU’s Mifid-regler, er det et tydeligt tegn på, at Flexinvest-sagen har vaekket resten af banksektor­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark