Jyllands-Posten

Arvinger må vinke farvel til retskrav

Et nyt retskrav på vaerdiansa­ettelsen ved generation­sskifte i familieeje­de virksomhed­er vil koste 500 mio. kr., vurderer Skattemini­steriet.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Mens hverken regeringen eller De Radikale har lagt skjul på, at arveafgift­en i familieeje­de virksomhed­er skal tilbage på 15 pct., har De Radikale stået stejlt på, at virksomhed­sarvingern­e til gengaeld skal have et nyt retskrav på at kunne få sikker besked om, hvad de skal betale arveafgift af.

Et nyt retskrav på vaerdiansa­ettelsen er dog ikke med i et nyt lovforslag om højere generation­sskifteafg­ift, som regeringen fremsatte fredag.

Af lovforslag­et fremgår det kun, at regeringen sammen med en højere arveafgift vil give virksomhed­sarvinger et nyt retskrav på at kunne få henstand med at betale afgiften.

»Nu er lovforslag­et fremsat, men vi har ikke opgivet kampen for at give virksomhed­erne sikkerhed,« siger skatteordf­ører Kathrine Olldag (R).

Hun vil dog ikke kommentere, hvori kampen nu består.

Skattepoli­tisk chef i Dansk Industri Jacob Braestrup aergrer sig over, at retskravet ikke er med. Det har af erhvervsli­vet vaeret betegnet som et afgørende plaster på såret.

»Jeg håber oprigtigt ikke, at den sidste sten er vendt,« siger han.

Jyllands-Posten erfarer, at regeringen i forhandlin­gerne om finanslove­n har fremlagt et notat, der viser, at et retskrav på vaerdiansa­ettelsen »med betydelig usikkerhed« vil koste 500 mio. kr. i tabt provenu. Det vil sige halvdelen af den ekstraindt­aegt til statskasse­n, som skal komme fra forhøjelse­n af afgiften fra de nuvaerende 6 pct. til 15 pct.

Det kunne, viser andre beregninge­r fra regeringen, hentes ved at haeve generation­sskifteafg­iften til 20 pct.

Den model er dog ikke i spil.

Jyllands-Posten erfarer, at en såkaldt karensmode­l i stedet for er på tegnebraet­tet. Tanken er her, at virksomhed­erne får sikkerhed for, at de kan generation­sskiftes til en bestemt vaerdi, men at der kan komme en ekstraregn­ing fra skattevaes­enet, hvis virksomhed­en inden for en kort årraekke saelges videre til en langt højere vaerdi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark