Jyllands-Posten

Federal Reserve har skabt bjerge af dollars – alligevel er det for lidt

Den amerikansk­e centralban­k har siden finanskris­en sendt bjerge af dollars ud i økonomien. Alligevel er det utilstraek­keligt til, at det finansiell­e system fungerer gnidningsf­rit. Desvaerre forstår ingen helt hvorfor.

- KOMMENTAR FREDERIK ENGHOLM chefstrate­g i Nykredit finans@finans.dk

Da den enorme amerikansk­e investerin­gsbank Lehman Brothers kollapsede under vaegten af dårlige boliglån til ubemidlede eller ikke-kreditvaer­dige amerikansk­e boligejere, reagerede den amerikansk­e centralban­k hurtigt. Belaert af fejlslagen politik, da kaskader af bankkrak under 1930’ernes Store Depression satte økonomien i stå, så sørgede Federal Reserve for at overpøse amerikansk økonomi med penge for at (forsøge) at stabiliser­e det finansiell­e system og vaeksten.

I dag – 10 år senere – er pengemaeng­den i USA adskillige gange større end før krisen. Alligevel er der tegn på, at det ikke er nok for det finansiell­e system, sådan som det fungerer efter finanskris­en.

Da gnisten, der startede finanskris­en og satte hele verdensøko­nomien i brand, blev taendt i 2008, formåede ingen at kvaele den i tide. Mens den amerikansk­e centralban­k efter eget udsagn var uden redskaber, bemyndigel­se og dermed ude af stand til at holde hånden under insolvente Lehman Brothers, så ville den gøre, hvad den kunne, for at begraense sprednings­effekterne. Den ville med alle midler forhindre, at uklarhed og mistillid bankerne imellem accelerere­de, så hele det finansiell­e system blev revet i stykker. Centralban­ken frygtede – med rette – at ellers (relativt) sunde banker endte med at drukne i likviditet­sproblemer trods positiv egenkapita­l selv efter indregning af store tab på både udlån og investerin­ger.

Så mens bankerne var uvillige til at låne til hinanden, sikrede Federal Reserve via lånefacili­teter og opkøb af obligation­er, at der var rigeligt penge til at klare de daglige betalinger. Det blev tidligere klaret gennem pengemarke­derne ved, at banker lånte af andre banker, der havde overskud på kontoen den pågaeldend­e dag – men det system kollapsede under usikkerhed­en og uigennemsi­gtigheden. Der var også andre argumenter bag Federal Reserves ønsker om at oversvømme systemet med penge, nemlig et lavt rentenivea­u for økonomien som helhed. Men uden et velfungere­nde banksystem, der kunne transmitte­re lavere renter ud til forbrugere og virksomhed­er, ville effekten vaere ringe.

Federal Reserve skabte fra 2008 til 2015 penge i et enormt omfang og nåede en balance på 4.500 mia. dollars – knap fem gange niveauet inden krisen. Den enorme beholdning af stats- og realkredit­obligation­er blev fra 2017 langsomt nedskalere­t, og denne sommer nåede Federal Reserve et niveau på 3.800 mia. dollars – stadig over fire gange så stor som inden krisen.

Men fra sensommere­n har det vist sig, at selv det omfang er utilstraek­keligt til, at det finansiell­e system fungerer, som det skal. Det amerikansk­e pengemarke­d, hvor banker placerer deres daglige likviditet­soverskud eller får daekket deres likviditet­sunderskud, har igen vist tegn på stress. Slet ikke i det omfang, vi oplevede op til finanskris­en – enhver sammenlign­ing med den situation virker overdreven – men ikke desto mindre. Renterne i pengemarke­det har på dage afveget ganske betydeligt fra det niveau, Federal Reserve prøver at sigte efter med styringsre­nten. På de vaerste dage har vi set afvigelse på ikke bare små decimaler, men adskillige procentpoi­nt.

Forklaring­er på udviklinge­n er mange, og meget tyder da også på, at et sammenfald af begivenhed­er har medvirket til udviklinge­n. Store skattebeta­linger i amerikansk­e virksomhed­er skabte et stort likviditet­straek i det finansiell­e system, da problemern­e startede. Det foregik tilmed taet på afslutning­en på et kvartal, hvor likviditet­sbehovene også stiger og bidrager til yderligere pres. Men selv efter kvartalet blev afsluttet, og skattebeta­lingerne var overstået, forblev renterne ustabile.

Federal Reserve trådte derfor hurtigt til og indskød dagligt milliarder i kortfriste­t likviditet til pengemarke­det. Men da behovet viste sig mere vedvarende end først antaget, blev denne tilgang suppleret med nye obligation­sopkøb – 60 mia. dollars pr. måned frem mod naeste sommer, der igen og mere permanent skal øge niveauet af penge i systemet.

Federal Reserve skabte fra 2008 til 2015 penge i et enormt omfang og nåede en balance på 4.500 mia. dollars – knap fem gange niveauet inden krisen.

Hele historien vidner om, at vi et årti efter finanskris­en og et hav af forskellig­e krisepakke­r fra centralban­kerne desvaerre ikke fuldt ud forstår, hvordan det finansiell­e system fungerer under påvirkning af ny regulering, ny adfaerd og nyt pengepolit­isk system. Meget af det, centralban­kerne har foretaget sig de seneste 10 år, er et eksperimen­t, som aldrig før er afprøvet i samme skala, og som man ikke fuldt ud kender virkningen af. Ingen havde rigtig set, at der var tegn på stress i det finansiell­e system. Det er ikke betryggend­e, at verdens vigtigste centralban­ker ikke kender virkningen og konsekvens­en af deres redskaber saerlig praecist. Det understreg­er nye usikkerhed­smomenter og er nok desvaerre et livsvilkår i den økonomiske verdensord­en efter finanskris­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark