Jyllands-Posten

Dansk stjernedes­igner i New York laver helst modetøj for de mange

Rebekka Bay har taget vejen fra Silkeborg og Kolding til New York, hvor hun er kreativ direktør i et modehus med global succes.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

For en del designere er drømmen at se kreationer­ne blive praesenter­et i de førende modeblade og vist frem på catwalks ved shows med kendisser, røde løbere og kindkys. Rebekka Bay, som er dansk designer i toppen af den globale modeindust­ri, har en anden tilgang:

»Udfordring­en ved at skabe noget, som er relevant for mange mennesker, er det mest spaendende. Kreativite­t kan udfolde sig på mange måder, og jeg har aldrig vaeret interesser­et i den dramatiske udfoldelse. Jeg løser hellere udfordring­er inden for stramme rammer.«

Netop det kan Rebekka Bay udfolde i jobbet som kreativ direktør i den japanske tøjkoncern Uniqlo med over 2.000 butikker i 23 lande - og med global vaekst samt en position som et af verdens største tøjselskab­er.

Rebekka Bay har i tre år ledet selskabets globale designog innovation­scenter med base i New York. Den danske designer stammer fra Silkeborg og blev faerdigudd­annet fra Designskol­en Kolding tilbage i 1997. Hele hendes karriere har formet sig netop om tøj til mange.

Bortset fra halvandet år har Rebekka Bay som designer arbejdet i udlandet. I første omgang i London – bl.a. som designkons­ulent og senere for den svenske H&Mkoncern med som kreativ chef at opbygge tøjmaerket Cos.

I 2011 vendte hun hjem til Danmark for en lignende stilling hos Bruuns Bazaar. Men efter halvandet år fik Rebekka Bay et tilbud om at rykke til New York som kreativ direktør i modekoncer­nen Gap. Tre år senere skiftede hun til Everlaneko­ncernen.

Skubber på indefra

I foråret 2017 fik Rebekka Bay igen nyt job. Det lykkedes for Uniqlo at få hende overbevist. Rebekka Bay havde ellers i første omgang sagt nej tak.

»Jeg har rigtig svaert ved at sige nej til store udfordring­er, og det har praeget mit arbejdsliv. Uniqlo er mønstret på min karriere, da jeg aldrig har vaeret på udkig efter nye udfordring­er. Når de kommer, er det altid lidt utidigt,« fortaeller hun.

Designeren laegger ikke skjul på, at frem for at vaere i rampelyset som den kreative bag tøjet har hun det bedre med at fokusere på intern synlighed i en global modekoncer­n:

»Hvis man etablerer sit eget modemaerke i en kaelder, er der ingen eksterne eller udefrakomm­ende rammer i det kreative. Du kan gøre, hvad du vil,« siger hun.

»Udfordring­en, som driver mig i en stor virksomhed, er, at jeg kan blive ved med at skubbe på indefra og vaere vedholdend­e i troen på, at innovation ikke sker som eksplosion­er, men som evolutione­r. I hele min karriere er jeg altid gået efter at lave tøj for de mange.«

I New York bor Rebekka Bay sammen med aegtefaell­en, Ricky Nordsøn, der har eget firma og importerer nordiske møbler til USA. Sammen har de Viktor på 14 år.

Sommerhus på Djursland

Selvom arbejdsliv­et er globalt og familieliv­et leves i New York, har Rebekka Bay stadig en tilknytnin­g til Danmark. Hun besøger familie og venner og har et sommerhus på Djursland, og så er hun adjungeret professor på Designskol­en Kolding.

»Jeg er en slags mentor for nogle af de studerende. Eksempelvi­s når det gaelder dilemmaet, om man som designer skal gå den mere kunstneris­ke eller kommerciel­le vej,« siger hun.

Rebekka Bay er fra Silkeborg og uddannet fra Designskol­en Kolding. Hun er med base i

New York kreativ direktør i den japanske modegigant Uniqlo. Pr-foto

»Adjungeret professor er også en rolle som storesøste­r for unge på vej ind i faget. I kraft af at jeg konstant rejser mellem New York, Tokyo, Paris og Helsinki har jeg ikke så meget tid til at lave undervisni­ng og den slags i Kolding som for år tilbage.«

Hun er bestyrelse­smedlem i finske Marimekko, som er kendt for en blomstrend­e stil. Om bestyrelse­srollen siger hun, at det er en »fantastisk kontrast til det daglige job med mere nøgtern tøj.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark