Jyllands-Posten

Skyldnere kan få hvid samvittigh­ed på black friday

Aarhus Kommune saetter nu den hidtil største inddrivels­eskampagne i gang.

- HENRIK GRØNVALD

»Betal din gaeld, spar yderligere omkostning­er, og få ren samvittigh­ed.«

Sådan lyder opfordring­en i et brev, som Opkraevnin­gen i Aarhus Kommune op til weekenden sendte ud til 8.650 borgere med en samlet gaeld på 59,7 mio. kr. Håbet er, at de vil vaelge at blive gaeldfri, inden de bruger pengene på black friday.

»Vi ved fra tidligere år, at antallet af indbetalin­ger stiger på black friday. Derfor besluttede vi at lave en kampagne i forbindels­e

ERHVERVSLI­V, side 6-7 med den store indkøbsdag, hvor folk alligevel har pengepunge­n fremme,« siger Finn Bruun Ravnsbaek, chef for Backoffice, Borgerserv­ice.

Brevene har tilsynelad­ende allerede haft en effekt. Fredag middag var der indbetalt 100.000 kr.

»Weekenden har helt sikkert også givet en del. Håbet er at få nogle af de 59 mio. kr. i kassen,« siger Finn Bruun Ravnsbaek.

Gaeldsstyr­elsens manglende evne til at inddrive borgernes gaeld betyder, at borgernes restancer til Aarhus Kommune er på 342 mio. kr. Derfor gennemføre­r Aarhus Kommune den hidtil største kampagne for at inddrive borgernes gaeld. På fredag vil medarbejde­re fra Opkraevnin­gen f.eks. appellere til den dårlige samvittigh­ed på strøget i Aarhus.

»Gaeldsstyr­elsen afskrev ekstraordi­naert 70 mio. kr. i fjor, og så faldt tallet, men korrigerer vi for det, så ser det noget mere alvorligt ud. Antallet af restancer stiger,« siger Finn Bruun Ravnsbaek, som beklager kommunens manglende tvangsmidl­er.

»Når en borger skylder 197 kontrolafg­ifter, og en anden skylder 104 p-afgifter, så virker det, som om man ikke er bange for konsekvens­erne af ikke at betale,« mener han.

Rådmand for Kultur- og Borgerserv­ice Rabih Azad-Ahmad (R) frygter, at der er gået spekulatio­n i at ignorere offentlig gaeld.

»Det er et voksende samfundspr­oblem og en tikkende bombe under vores velfaerdss­ystem. Derfor vil vi nu bruge alle midler på at gøre opmaerksom på, at man har gaeld, og at det er skatteborg­ernes penge,« siger han.

Ifølge samfundsfo­rsker Johannes Andersen, Aalborg Universite­t, har flere års manglende gaeldsindd­rivelse bekraeftet mange i, at de kan slippe godt fra at rive rykkerskri­velser over.

»Det kan sagtens vaere, at man i forbindels­e med den her begivenhed kan åbne for noget smådårlig samvittigh­ed, så nogle vaelger at betale den tusindkron­eseddel, de skylder. Spørgsmåle­t er, om Skats og Gaeldsstyr­elsens omdømme er med til at undergrave den indsats, som Aarhus Kommune med god vilje kaster sig ud i,« siger Johannes Andersen.

AARHUS, side 4-5

 ??  ?? Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark