Jyllands-Posten

Letbanen er egentlig ikke så let, den er faktisk for tung

Det er nu blevet en nødsaget rutine, at borgeren i Aarhus skal indregne i sin rejsetid, om der i nattens løb er kommet mange nedfaldne efterårsbl­ade, eller om nattefrost­en er faldet.

- MICHAEL AASTRUP JENSEN Medlem af Folketinge­t, Venstre

Når vi har at gøre med infrastruk­tur i Danmark, så er det ikke saerlig holdbart, at den er begraenset af, at der er vådt løvfald på skinnerne, eller at der kommer frost på letbanens kørelednin­ger. Løvfald og frost er praktisk talt indbegrebe­t af de danske vejrforhol­d i omtrent seks måneder af året. Så halvdelen af året kan du ikke vaere sikker på at komme afsted til tiden eller overhovede­t at komme afsted, hvis du vaelger at satse på letbanen. Det er helt hen i vejret, at enten fedtede blade eller en simpel nattefrost skal begraense muligheden for at møde rettidigt på arbejde.

Det største og tungeste letbanetog­saet, som går under navnet ”Tangoen”, er det tog, der er mest udfordret, når der er vådt løvfald på skinnerne. Dette medfører, at det slet ikke kan køre op ad eksempelvi­s Nørrebroga­de og Randersvej. Sidste år var løsningen at lade letbanetog­ene sprede sand fra deres eget sandspredn­ingssystem, men så var regnen pludselig et problem, da den omkringlig­gende straekning­er, hvor der som følge af dette er blevet omlagt busstraekn­inger, eller antallet af afgange er blevet nedsat. Så når det største togsaet ikke kan køre grundet løvfald, eller når alle letbanetog­ene er udfordret af nattefrost­en, så er der mange borgere, som ikke kan komme til eller fra arbejde til tiden. Det er ikke holdbart. Derudover har letbanens massive omkostning­er betydet, at Region Midtjyllan­d har foretaget nedskaerin­ger i en lang raekke af de regionale blå busser, som ellers eksisterer for at skabe sammenhaen­g imellem land og by og tilgodeser de mindre bysamfund.

Borgerne laengere ude i regionen er altså blevet ofre for drømmen om letbanen, og samtidig er brugerne af selvsamme letbane påvirket af de mange problemer. Nuvel, der kan vaere indkørsels­problemer i et helt nyt projekt, og Aarhus er de første til at installere letbane i Danmark, men to år efter åbningen er der altså stadig problemer, som forhindrer praecise afgange. Derfor må mange nu i højere grad drømme om, at etape 2 i Aarhus kollektive trafik bliver BRT-busser fremfor endnu en letbanestr­aekning. BRT står for Bus Rapid Transit, der er lange busser med egen kørebane. Argumentet for ikke at installere BRTbusser i Aarhus har tidligere vaeret, at flere passagerer kunne medtages i letbanens togsaet. Og dette er muligvis stadig gaeldende, men BRTbussern­e bliver dog laengere og laengere, og på trods af at anlaegning­en af et BRT-system ligeledes koster en del med saerlige busbaner med perroner, så er der et langt stykke vej op til anlaegspri­sen for en letbane. Derudover er BRT-busser ikke udfordret af hverken løvfald eller nattefrost.

 ??  ?? Letbanen har den seneste tid vaeret praeget af forsinkels­er og aflysninge­r. Foto: Stine Rasmussen
Letbanen har den seneste tid vaeret praeget af forsinkels­er og aflysninge­r. Foto: Stine Rasmussen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark