Jyllands-Posten

Kommunen vil gøre det lettere at blive gaeldfri – nu også med Mobilepay

Udviklinge­n går den forkerte vej, og hver 10. borger skylder Aarhus Kommune penge. Nu vil kommunen gøre det nemmere at afdrage gaeld med ”smartere opkraevnin­g”.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

32.999 borgere – eller knap hver 10. borger – skylder Aarhus Kommune penge. Den samlede gaeld er på 342 mio. kr.

Begge tal er stigende, og derfor saetter Aarhus Kommune nu den hidtil største kampagne i gang for at inddrive borgernes gaeld.

Ifølge Finn Bruun Ravnsbaek, chef for Backoffice hos Borgerserv­ice, er strategien klar:

»Hvis man skylder til Poul og Per, skal det ikke vaere sådan, at kommunen er den sidste, som får sine penge. Vi skal stå først i køen ved at presse på og gøre opmaerksom på gaelden,« fortaeller Finn Bruun Ravnsbaek.

Siden nedbruddet af Skats inddrivels­essystem EFI i 2015 har Aarhus Kommune forsøgt at daemme op for et stigende antal skyldnere. Det har vaeret en succes på ejendomssk­atteområde­t, hvor restancen i øjeblikket er blot 4 mio. kr. eller 0,2 promille. På alle andre områder vokser antallet af skyldnere, og kommunen kan kun appellere til borgerens betalingsv­ilje.

»Udfordring­en er, at vi ikke som på ejendomssk­at, byggesagsg­ebyrer osv. har tvangsmidl­erne. Der betaler folk, når de får at vide, at de i sidste instans går på tvangsaukt­ion. På alle andre områder har vi kun guleroden, men mangler stokken,« forklarer han.

Det har dog vist sig, at mange skyldnere kan påvirkes, hvis de blot bliver mindet om deres gaeld.

Kultur og Borgerserv­ice har siden 2016 haft en saerlig ringeindsa­ts over for borgere og virksomhed­er med gaeld til kommunen. Det har resulteret i tilbagebet­aling af 31,5 mio. kr. – bl.a. ved at overtale skyldnere til at indgå afdragsord­ninger.

Betal døgnet rundt

Byrådet har i forbindels­e med efterårets budgetforl­ig sat 1 mio. kr. af til ekstraordi­naere aktivitete­r som bl.a. at ringe til skyldnere. Men også til at arbejde mere med “smartere opkraevnin­g”.

»Det gaelder om at gøre det så nemt som muligt. Derfor har vi fået lavet den kommunale netbank Betal.nu, så folk kan gå ind og betale døgnet rundt,« fortaeller Finn Bruun Ravnsbaek.

Borgerne har også mulighed for at ordne mellemvaer­ender via Mobilepay.

»Ikke nok med det. Vi har også push-beskeder. Hvis folk ringer ind, kan vi foreslå at ordne det med det samme. De får en Mobilepay-anmodning,

og så har vi pengene et øjeblik senere.«

Som led i kampagnen har 8.650 borgere med en samlet gaeld på 59,7 mio. kr. netop modtaget et brev fra Aarhus Kommune. Heri opfordres de til at få betalt deres gaeld, inden de bruger pengene på black friday. Medarbejde­re fra Opkraevnin­g vil også vaere til stede i gadebilled­et på fredag for at appellere til den sorte samvittigh­ed hos skyldnere, som tager del i forbrugsfe­sten.

»Ca. en tredjedel af borgerne, som har gaeld til kommunen, skylder under 2.000 kr. Det er jo ikke bundløs gaeld og burde vaere noget, man ville kunne få ud af verden og få ren samvittigh­ed,« mener Finn Bruun Ravnsbaek.

Rekordgael­d på pasning

De største gaeldspost­er findes på børnepasni­ngsområdet, hvor foraeldre undlader at betale for deres barns vuggestuep­lads eller børnehave. Her har en enkelt borger oparbejdet en gaeld på 232.000 kr. Dernaest følger kontrolafg­ifter, hvor kommunen hos en enkelt borger har 165.000 kr. til gode, og parkerings­afgifter, hvor det største tilgodehav­ende er på 91.000 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark